Рецепти за алергични деца

  • 6 856
  • 15
Смятам че ще бъде полезно ако има къде да си разменяме рецепти изключващи алергените на нашите деца(и на нас).


Дъщеричката ми има алергия към ориз,моркови,соя,пшеница и белтъка на яйцето(както и в много малка степен към картофи).Много ми е трудно вече да измислям неща които да и приготвям така че ще ми бъдат от голяма помощ идеи за ежедневното готвене.

Като начало аз ще сложа една рецепта която правих днес.

Царевични питки

200 гр царевично брашно се попарва със 300 гр гореща вода,добавя се една щипка сол разбърква се и се добавя още вода за да стане тесто малко по гъсто от боза.Във нагорещен тиган се пекът питки(от двете страни) със дебелина 0,5 см.След това се покриват със хавлия или се похлупват във съд със капак.

На мен повече ми приличат на палачинки.Моите не ми се сторих много сполучливи защото трудно ми се обръщаха,но тази рецепта открих,ако някой има по добро предложение нека да пише.
Виж целия пост
# 1
Толкова е неприятно!Дано скоро ви отмине!Моето дете до скоро имаше към белтъка на кравето мляко и знам какво е да измисляш всеки ден когато сте на строга диета и не яде почти нищо.
Мога да помогна с такива рецепти, ако някой има нужда, но при теб е по-специфично, сигурна съм, че ще получиш добри рецепти и съвети!  bouquet
Виж целия пост
# 2
Нашите деца са с алергия към глутена - пшеница, ръж, овес, ечемик и ни е трудно, като поне 6 мес. не приемат и лактоза (мляко). За теб - просто не знам! Кой ти изписа всички тези алергии? Да не сте правили тест за алергени в алергологията? Ако искаш пиши в нашия форум, там все ще измислим нещо, имаме разни рецепти (без 2,3 съставки - белтък)...
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=358594.0
Нашето брашно - безглутеново е от ориз и царевица, но ти може да смесваш царевично с брашно от просо (много полезно с желязо и вит. В), елда, амарант, киноа, кестен... Пак си става безглутеново брашно, но е и без ориз. Трябва да минеш и през ТЕЛК - за да ти дават парички, продуктите са скъпички, но важното е да влезеш в релси и се свиква. Има царевични макарони, Царевин - зрънчо,... Надявам се, да израсне детенце проблема!
Като видях др. ти публикации, теста го е назначил Мустаков. За теста за пшеница, мога да кажа - прави се в Детска гастроентерология, Педиатрия. Тест ЕМА - теста е с 99,8 % сигурен, а не от тези общите за 25 или 50 алергена. Пиши в другия форум, там има и други мами и рецепти.

Като начало можеш да й даваш качамак или мамалига.
Вариш царевичен грис със вода 2-4 мин. и го заливаш със сирене, масло и/или захар.

Соленки от нахут (Диана)
1 1/2 ч.ч сварен нахут
1 яйце
1/2 ч.л сол
2 с.л сусам
сока на 1/2 лимон
1 ч.л сода
3 с.л зехтин
Пасират се правят се на формички и  се пекат на 180-200градуса за 15 мин.
Вкусни са първия ден ако останат ги натрошавам и ги слагам в сместа за хляба.

Разни манджи от нахут (ако яде):
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?t=11042

Просо (елда) с плодове и ядки
Сваряваш просото по опаковката (по хубаво е гръцкото), като изстине с настърган плод и слени орехи, лешници, захар (мед - ако е яло дететето, алергизира).
Елда (сварена) с масло и сирене, масло и мед.
Въобще всичко с ориз, можеш да смениш с просо и елда (по-силно мирише). Амарант и киноа - също, но са по-скъпи.
Виж целия пост
# 3
Царевично суфле - http://www.menumag.bg/recipes/view/790 - без галетата и белтъци
Царевичен хляб
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.410.html - заместваш пшеничното брашно с брашно от просо (елда) и без белтъците.

МАННИК от Бургас ДШ
Продукти:
захар – 1 ч.ч; /250 мл/
яйца – 3 (без белтъци);
царев. грис – 1 ч.ч.;
брашно (просо) – 1 ч.ч;
сметана – 300 г;/става и с кисело мляко/
ванилия – 2 гр;
бакпулвер – 1 пакетче.
По желание може да се добавят орехи, стафиди.
Около 5 мин разбиваме яйцата и гриста.
Добавяме захарта, брашното и сметаната и разбиваме още толкова - около 5 мин.
Накрая слагаме бакпулвера и ванилията.
Разбъркваме хубаво и изсипваме сместта в намазана с мазнина тавичка.
Печем в загрята до 170-180 град фурна около 20 мин. /В оригиналната рецепта - 45 мин, но това зависи от фурната/.
Когато бързам, изсипвам сухите съставки в купата на миксера, после яйцата и сметаната/киселото мляко/, разбивам около 5-8 мин и пека.
Виж целия пост
# 4
Записвам се да следя темата за подходящи рецепти, защото отскоро и аз проявявам алергия към ориз, който всъщност съм яла цял живот и ....край на много любими ястия  ooooh!
Виж целия пост
# 5
Царевично суфле - http://www.menumag.bg/recipes/view/790 - без галетата и белтъци
Царевичен хляб
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.410.html - заместваш пшеничното брашно с брашно от просо (елда) и без белтъците.

МАННИК от Бургас ДШ
Продукти:
захар – 1 ч.ч; /250 мл/
яйца – 3 (без белтъци);
царев. грис – 1 ч.ч.;
брашно (просо) – 1 ч.ч;
сметана – 300 г;/става и с кисело мляко/
ванилия – 2 гр;
бакпулвер – 1 пакетче.
По желание може да се добавят орехи, стафиди.
Около 5 мин разбиваме яйцата и гриста.
Добавяме захарта, брашното и сметаната и разбиваме още толкова - около 5 мин.
Накрая слагаме бакпулвера и ванилията.
Разбъркваме хубаво и изсипваме сместта в намазана с мазнина тавичка.
Печем в загрята до 170-180 град фурна около 20 мин. /В оригиналната рецепта - 45 мин, но това зависи от фурната/.
Когато бързам, изсипвам сухите съставки в купата на миксера, после яйцата и сметаната/киселото мляко/, разбивам около 5-8 мин и пека.


Благодаря ти много ще вляза и във другата тема.Ето точно от това имах нужда ОТ НАСОКА.
Дано да е полезно и на други мами.
Виж целия пост
# 6
Записвам се да следя темата за подходящи рецепти, защото отскоро и аз проявявам алергия към ориз, който всъщност съм яла цял живот и ....край на много любими ястия  ooooh!


Не ми е ясно какво точно алергизира от ориза.За брашната ясно че това е глутена но за ориза въобще не съм наясно.Поне ориз да можеше да ядем,има оризови спагети и още няколко неща които са си идеални заместители на традиционните но.....

Утре ще си набавя продукти и ще пробвам някое от нещата.Ще пиша отзиви.
Виж целия пост
# 7
esy,би ли споделила кулинарен опит  bouquet Моята племенница има този проблем (дано го израстне).Вие на колко госинки сте и лекувахте ли се ?
ПП Съжелявам за спама   bouquet   bouquet   bouquet
Виж целия пост
# 8

МАННИК от Бургас ДШ
Продукти:
...................


Понеже рецептата за манника аз съм я пуснала и съм го правила доста пъти, съмнявам се, че ще стане добре без белтъците, те все пак придават пухкавост на тестото. Рецептата е с цели яйца. Освен ако някой е пробвал само с жълтъци.......

Предлагам много сполучливия ЛЕСЕН СЛАДКИШ БЕЗ ЯЙЦА  на рени55 , става като кекс, във вид на мъфинки и е много вкусен.
Виж целия пост
# 9
esy,би ли споделила кулинарен опит  bouquet Моята племенница има този проблем (дано го израстне).Вие на колко госинки сте и лекувахте ли се ?
ПП Съжелявам за спама   bouquet   bouquet   bouquet

Не знам дали е удачно в тази тема, ако не е съжалявам, нека се включат модераторите Rolling Eyes
Открихме я на 7 м., от тогава до 1,8 г. сме били на строга диета изключваща всички групи алергени.Кърмих я до тогава/1,8г./След като спряхме, не съм правила опити с млека и млечни, а започнах да въвеждам  бавно от забранените продукти.Мляко е хапвала само оризово и овесено с бисквитки за закуска, пила е само сок.Сега е на 2,6 г. и вече и давам млечни от около 2 м.Тогава започнах по малко кашкавал на принцеска, после сирене и така въведох всичко.Слагам и сега по мъничко прясно мляко към оризовото, но не го харесва, на вкус SadНямаме проблеми, просто бавно с изчакване сме въвеждали всичко.Ако те интересува друго питай, че то много, но не знам дали е подходящо тук да пишем HugЛекарства не съм давала.Правих тест, който показа, но аз вече знаех, просто прояви много бурна реакция от АМ.

Рецепти за деца с АКБМ/алергия към белтъка на кравето млякото/.Изборът на продукти ако се спазва стриктно диетата не е голям, така, че дано помогнат като идеи тези рецепти, че и готови пюрета има само 4-5 вида за такива деца.
Виж целия пост
# 10
А ето и една рецепта за манник без яйца ( източник)

Продукти:
1 ч.ч. сметана (може и  кисело мляко, ако е рядко, добавете 2-3 с.л. брашно),1 ч.ч. захар, 1 равна ч.л. сода (може и пакетче бакпулвер),1 ч.ч. грис, 2 с.л краве масло (става и с олио или маргарин), 1 ч.ч. прясно мляко, 1,5 ч.ч. брашно

Приготвяне:
Гриста се залива с млякото и се оставя 30-ина мин. Захарта и сметаната / киселото мляко се смесват, добавя се мекото краве масло, содата/бакпулвера, набухналата грис, брашното. Всичко се разбива хубаво, тестото не е много гъсто. Излива се в намаслена форма и се пече на 180-200 град около 40 мин. Съобразявайте с вашата фурна, аз пека на 170-180 град, на 200 ми прегаря. Проверява се като кекс дали е готов – с клечица, приспособление........
Към сместта може а се добавят ябълки, леко задушени с канела, стафиди, ядки.
Виж целия пост
# 11
Esy ,мхого ,много ти благодарпя за рецептичките   bouquet  bouquet  bouquet Ще се пробват задължително! При нас проблемът бе ,че се налагаше да е на АМ през цялото време в началото преди да започнем да купуваме специални хипоалергенни млека,ситуацията беше меко казано потресаваща,тя вече е на 2 годинки и 2 месеца ,а подобрение никакво  Cry
Виж целия пост
# 12
Записвам се да следя темата за подходящи рецепти, защото отскоро и аз проявявам алергия към ориз, който всъщност съм яла цял живот и ....край на много любими ястия  ooooh!


Не ми е ясно какво точно алергизира от ориза.За брашната ясно че това е глутена но за ориза въобще не съм наясно.

Утре ще си набавя продукти и ще пробвам някое от нещата.Ще пиша отзиви.

По-конкретно към бланширан ориз, поне засега това се разбра от изследванията ми.
Виж целия пост
# 13
Има и царевични макарони и спагети, сухари в магазините на Биосвят. Гледай жълтата опаковка от безглутеновите (синята са с ориз).
http://www.biosviat.com/index.php?option=com_content&task=vi … =263&Itemid=6
Можеш да правиш Меденки от Бистра (ако яде мед):
1 яице (без белтък), 1 с.л. мед, 2 с.л. захар, 4 с.л. олио, 0,5 ч.л. бакпулвер, малко канела и брашно - твоя смес - царев.+просено - около 1 ч.ч. до лепкаво тесто. Правят се топчета и се пекат на силна фурна до зачервяване. Може да се слепят със сладко.

Създай си твоя смес за брашно, която да ползваш и с малко опити, ще докараш почти всички сладкиши и соленки. Имай предвид, че безглутеновите печива трябва да са по-мокри, иначе се степват и стават глетави. Слагай и купичка с вода, докато печеш. Можеш да добавиш ксантан гума в брашното, стават по-бухнали и по-"глутенови" печивата. В сладкишите можеш да добавяш кестеново, лешниково, рожково и шипково брашно, стават по-ароматни.
http://www.analytica-bg.com/a_shop/pages/gluten_free_bread_cookery/
Ето малко брашнени смески без глутен, като пропускаш оризовото брашно:
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3637.html
А отдолу има рецепти за тутманик, киш и др.
Виж целия пост
# 14
Има и царевични макарони и спагети, сухари в магазините на Биосвят. Гледай жълтата опаковка от безглутеновите (синята са с ориз).
http://www.biosviat.com/index.php?option=com_content&task=vi … =263&Itemid=6
Можеш да правиш Меденки от Бистра (ако яде мед):
1 яице (без белтък), 1 с.л. мед, 2 с.л. захар, 4 с.л. олио, 0,5 ч.л. бакпулвер, малко канела и брашно - твоя смес - царев.+просено - около 1 ч.ч. до лепкаво тесто. Правят се топчета и се пекат на силна фурна до зачервяване. Може да се слепят със сладко.

Създай си твоя смес за брашно, която да ползваш и с малко опити, ще докараш почти всички сладкиши и соленки. Имай предвид, че безглутеновите печива трябва да са по-мокри, иначе се степват и стават глетави. Слагай и купичка с вода, докато печеш. Можеш да добавиш ксантан гума в брашното, стават по-бухнали и по-"глутенови" печивата. В сладкишите можеш да добавяш кестеново, лешниково, рожково и шипково брашно, стават по-ароматни.
http://www.analytica-bg.com/a_shop/pages/gluten_free_bread_cookery/
Ето малко брашнени смески без глутен, като пропускаш оризовото брашно:
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3637.html
А отдолу има рецепти за тутманик, киш и др.


   bouquet   bouquet   bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия