Сушени домати

  • 2 514
  • 22
# 15
Би трябвало Thinking.
Виж целия пост
# 16
Принципно се сушат продълговатите, месести сортове, Рома мисля, че беше подходящият. Черитата са доста сочни, ако се изсушат не знам какво ще остане от тях  Thinking

На слънце:

Режат се по дължина на половинки и се отстраняват семките. Нареждат се на дъска с отрязаното нагоре. Посоляват се, по една щипка сол на половинка. По желание се слага босилек, розмарин, чубрица, чесън... (с босилек ги намирам за най-хубави).  Simple Smile Покриват се с газ (или марля, ако не намерите) но да не се допират до доматите, най-лесно става ако се опъне на дървена рамка. Оставя се на слънце, а вечер ги прибирате, за да избегнете нощната и сутрешна влага. Сутрин ги изваждате и ги обръщате на другата страна (заобленото нагоре). На следващата сутрин пак обръщате и така редувате до пълното им изсушаване.

На фурна:

На хартия за готвене нареждате пак с отрязаното нагоре. Смесвате си сол, босилек, черен пипер и щипка захар и солите всяка половинка. В предварително загрята на 125° фурна го слагате по средата с полуотворена врата за минимум 3 часа. Доматите трябва да са сухи и меки, за да са готови.

Консервиране в буркани:

500гр сухи домати
1 чаша винен оцет (червено вино)
1 с.л. риган
2 скилидки чесън
20 зърна черен пипер
500мл зехтин

С мека кърпа хубаво почиствате изсушените домати, за да махнете евентуална полепнала мръсотия. Потапяте ги в оцета, след което изцеждате. Нареждате ги в подходящ буркан, като между всеки пласт ръсите от подправките и парченца или тънки резенчета от чесъна. Накрая слагате черния пипер, леко раздрусвате и доливате със зехтина. Затваряте херметически буркана. На няколко дни проверявайте дали зехтинът покрива добре доматите, защото една част често я попиват, а трябва да са покрити. Ако отгоре се покажат - отваряте и допълвате пак със зехтин. Съхранявате на сухо и проветриво място. По този начин се съхраняват една година  Simple Smile

Дано съм била полезна  Hug

Рома
Виж целия пост
# 17
аз си ги суша във фурната, правих и на слънце, но ми почерняха Аз също ги налагам със зехтин и подправки, но добавям и сушени на слънце червени чушки, става страхотно
Шушулче, аз си ги беля преди това
Виж целия пост
# 18
А предварително солят ли се?

Да, забравила съм да напиша за солта - заедно с подправките.
Виж целия пост
# 19
Аз на слънце не съм сушила, но на фурна съм правила.
Ето една идея за едни много ароматни сушени домати.Колко да са сушени вие преценете, според това за какви нужди ще ви трябват.
Виж целия пост
# 20
ммммм, това последното ще го пробвам със сигурност Благодаря ти
Виж целия пост
# 21
ммммм, това последното ще го пробвам със сигурност Благодаря ти

Моля, ще се радвам ако се харесат!Много са ароматни и са чудесни за предястия, за паста за салати и какво ли не Wink
Виж целия пост
# 22
Сушила сам домати и много ги обичам.Оригиналните са много скъпи, но моите по нищо не отстъпват.Трябва нарязаните домати да се наредят в суха тава.След това става най- добре на вентилаторна фурна на малко градуси, за да става по бавно и да не се пекат.После се редят плътно в бурканчета и се заливат със зехтин догоре.Ако няма въздех ще се запазят много дълго време.Не се прави нищо повече  chef
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия