Как се прави оригинално българско кьополу?

  • 49 930
  • 63
# 30
В лютеницата ние не слагаме патладжани. Така че определено не е лютеница.
Най-добре за оригиналната рецепта попитайте мамите от турската тема  Wink
Виж целия пост
# 31
Рецертата, която аз знам е печен патладжан, сол, чесън, орехи и олио колкото поеме.

Това е и нашата рецепта.

Веднъж годишно печем патладжана, прокарваме го през машинка за месо и замразяваме в пликове, без да го овкусяваме. Подправяме го след размразяване.
Не харесвам кьопоолу с чушки и домати. За мен това е друга салата Peace
Виж целия пост
# 32

Най-добре за оригиналната рецепта попитайте мамите от турската тема  Wink

тогава няма да е българска рецептата  Wink

аз съм яла от туркиня направен печен патладжан.
счуква го и слага сол и кисело мляко.
не ми хареса Rolling Eyes
Виж целия пост
# 33
хайде една рецепта и от мен за Кьопоолу с орехи

800 г. патладжани, 400г. пиперки,4-5 скилидки чесън, 100 г. орехови ядки,1/3 чаена чаша олио, сол
Пиперките и патладжаните се изпичат, обелват се и се счукват в хаванче или се смилат с миксер или пасатор. Полученото пюре се подправя със счукания чесън и сол на вкус. Олието се налива на тънка струя, като се бърка непрекъснато. Добавят се и счуканите орехови ядки. Пожелание може да се подправи и с оцет.
Виж целия пост
# 34
Ние цяло лято си правим салата кьопоолу от нарязани дребно печен патладжан, чушки зелени и домати. Овкусяваме само със сол, олио, счукан чесън и магданоз.Всички продукти са на око, в зависимост от хората. Аз мога само с това да се нахраня, много обичам кьопоолу.
Виж целия пост
# 35

Най-добре за оригиналната рецепта попитайте мамите от турската тема  Wink

тогава няма да е българска рецептата  Wink

Е, то кьопоолуто определено  не е българска рецепта  Mr. Green
Виж целия пост
# 36
   Тази рецепта не е точно за кьополу, но реших да я напиша тук, защото сега й е сезона, а е много вкусна и полезна!
3 червени печени пиперки, 3 зелени печени пиперки, 5-6 узрели домата, 10ина стръкчета магданоз,  3-4 скилитки чесън, 2 лъжици олио и сол на вкус. В дървено/или подходящ съд/ хаванче се поставят скилидките чесън и с щипка сол се счукват. Към тях се прибавят печените пиперки и доматите, нарязани  на дребни парченца и се продължава счукването. Накрая се прибавя олио и нарязания магданоз.
  Да Ви е сладко! /в Луковидския край на това му викат "Лютика". Много е вкусно , а става и за ракийка!Пробвайте и после пишете, дали Ви е харесало?
Виж целия пост
# 37
кьополото в турция и това в българия има разлика. така че нашето си е направо роден продукт като се има предвид от колко века си го правим Simple Smile)).
А това с майонезата не е много оригинало според мен.
Виж целия пост
# 38
а някой правил ли е с мариновани чушки вместо с пресни печени? чудя се дали мога да си спестя печенето на чушки, а и да оплзотворя наличностите, които от доста време ми се мотаят из шкафа  newsm78? все пак и маринованите са леко кисели, а в повечето рецепти виждам слагате оцет или лимонов сок  newsm78
Виж целия пост
# 39
Моята баба беше от северозападна българия и тя го приготвяше така опичаше патладжани чушки и домати, счукваше ги в хаванче прибавяше чесън, магданоз,сол,оцет и олио и объркваше всичко направо божествено спомени.
Сега аз го приготвям по гореспоменатия начин или само със син домат и овкусявам.
Виж целия пост
# 40
а някой правил ли е с мариновани чушки вместо с пресни печени? чудя се дали мога да си спестя печенето на чушки, а и да оплзотворя наличностите, които от доста време ми се мотаят из шкафа  newsm78? все пак и маринованите са леко кисели, а в повечето рецепти виждам слагате оцет или лимонов сок  newsm78

Аз не съм, ама сигурно ще стане по-кисело и с по-необичаен вкус, заради маринатата на чушките.
Виж целия пост
# 41
кьопоолуто по нашенски мисля, че се прави само от печен и белен син домат + подправки.
Но аз го обичам и с печени и белени чушки и домати, копър, сол, чесън и задължително майонеза. намазан на филийка..мм..   chef
Виж целия пост
# 42
 Да Ви е сладко! /в Луковидския край на това му викат "Лютика". Много е вкусно , а става и за ракийка!Пробвайте и после пишете, дали Ви е харесало?

Преди десетина дни бях в Луковит и пробвах Лютика, много ми хареса. Благодаря за рецептата, ще я направя.

Аз обичам кьополуто като салата, нарязано на по-едро. Печен патладжан и печени чушки, нарязани, настърган домат, зехтин, чесън, магданоз и сол. Всичко се обърква хубаво и се охлажда.
Виж целия пост
# 43
Ами то кьополуто си е турско, както и повечето манджи с патладжани, имамбаялдъто и патладжани с чесън и орехи, даже и мусаката с патладжани...
Е, че го правим от 5-6 века и си е като родно е друг въпрос  Wink Все си е вкусно!
Да вметна, че ядох кьополу с тиквички и беше чудесно, пак по същия начин се прави, но тиквичките са или варени или леко опечени, смачкани с домати, чесън, олио, магданоз и копър. Също беше много вкусно и по-леко от патладжаненото...
Виж целия пост
# 44
Кьополу с домати  Shocked
Аз го правя с печени патладжани, печени чушки, орехи, чесън, лимонов сок и сол на вкус, както и олио/зехтин. Баба ми беше от странджанския край и така ме е учила и наистина слагаше и тахан, като на Блондиня рецептата.

Аз пък на твоите орехи мога да се оцъкля шокирано  Mr. Green

Печен патладжан, печени зелени и червени чушки, домати, магданоз, сол, оцет, олио и чесън. Това е моят вариант.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия