Обмяна на хитринки в ястията

  • 21 050
  • 180
# 105
Когато правя шопска салата първо нарязвам лука, магданоза и една малка скилидка чесън на ситно (не счукан). Поръсвам със сол и мачкам с ръце. Така си объркват ароматите и е по-вкусно. Източник - Баба.  Mr. Green Heart Eyes
Виж целия пост
# 106
Когато правя шопска салата първо нарязвам лука, магданоза и една малка скилидка чесън на ситно (не счукан). Поръсвам със сол и мачкам с ръце. Така си объркват ароматите и е по-вкусно. Източник - Баба.  Mr. Green Heart Eyes
Е Л И  Hug, хареса ми идеята!

Това ме подсеща да споделя как правя картофена салата: нарязаните още топли картофи веднага овкусявам с малко сол и оцет плюс 1-2 супени лъжици хладка вода. От водата картофите стават по-сочни и поемат по-добре подправките. След това слагам олиото. Лукът намачквам със сол. Подправям със ситно нарязан копър и става супер ароматна салата. Трикът с топлата вода и копърът са запазена марка на една добра приятелка - Петя:   bouquet
Виж целия пост
# 107
Това ме подсеща да споделя как правя картофена салата: нарязаните още топли картофи веднага овкусявам с малко сол и оцет плюс 1-2 супени лъжици хладка вода. От водата картофите стават по-сочни и поемат по-добре подправките.

Абсолютно вярно!
Моята майка ги прави по същия начин и винаги съм се чудела защо моите картофи не стават сочни като нейните, докато един не се сетих просто да я попитам.  Mr. Green
Виж целия пост
# 108
Супер звучи това с картофите, ще опитам.   Hug
Аз пък когато приготвям картофено пюре варя картофите белени и още топли ги мачкам, като оставям малко от водата, в която са вряли. Така става по-пухкаво.
Виж целия пост
# 109
Супер звучи това с картофите, ще опитам.   Hug
Аз пък когато приготвям картофено пюре варя картофите белени и още топли ги мачкам, като оставям малко от водата, в която са вряли. Така става по-пухкаво.


Звучи добре. Ще опитам, въпреки че знам че е по-добре картофите да се варят с обелките.
Виж целия пост
# 110
въпреки че знам че е по-добре картофите да се варят с обелките.

Защо?  newsm78
За пюре винаги ги варя нарязани на кубчета, стават готови за нула време  Grinning

За салата напоследък ги правя в микровълновата - увити  в кухненска салфетка\хартия, сложени в съд с малко вода. Стават на вкус като печени във фурна. А и като са натрошени вместо нарязани, по-добре се овкусяват в салатката.
Виж целия пост
# 111
въпреки че знам че е по-добре картофите да се варят с обелките.

Защо?  newsm78
За пюре винаги ги варя нарязани на кубчета, стават готови за нула време
 

Не мога да си спомня защо   Embarassed, но скоро гледах едно предаване на Жак Пепен и в него той каза, че е по-добре да се варят с обелките. Simple Smile
Виж целия пост
# 112
Аз картофите за пюре ги варя обелени така стават по-меки. А за картофени кюфтета ги варя с обелките .Защото трябва да са по- твърди.
Виж целия пост
# 113
Когато правя доматен сос за патладжани или за пържени пиперки,му слагам една чаена лъжичка захар.Вкусът му става много мек и приятен.
Виж целия пост
# 114
Картофите за пюре ги варя обелени в прясно мляко или после им изсипвам водата намачквам с едно пакетче масло и прибавям горещо мляко до консистенция , която ми хареса.
Виж целия пост
# 115
Чета ви от една "камара" време ,но вече се престраших и да пиша! То от вашите вкусотии човек страх да го хване! Laughing

Когато пека патладжани ,веднага след изпичането, ги пускам в кофа със студена вода. Изчаквам 10-15 минути и тогава ги беля. "Месото" им става бяло и много вкусно!
Виж целия пост
# 116
въпреки че знам че е по-добре картофите да се варят с обелките.

Защо?  newsm78
За пюре винаги ги варя нарязани на кубчета, стават готови за нула време
 

Не мога да си спомня защо   Embarassed, но скоро гледах едно предаване на Жак Пепен и в него той каза, че е по-добре да се варят с обелките. Simple Smile
Защото когато се варят обелени минералите и витамините отиват във водата....А когато се варят с обелките всички полезни вечества си остават в картофите...

Аз също варя за пюре обелени картофи,нарязани на кубчета,НО! Варя в малко количество вода и после я използвам за направата на пюрето  Mr. Green Mr. Green Mr. GreenТака,че нищо не се губи,но то става пухкаво и сочно...
Виж целия пост
# 117
  chef
Виж целия пост
# 118
Когато правя доматен сос за патладжани или за пържени пиперки,му слагам една чаена лъжичка захар.Вкусът му става много мек и приятен.
аз му слагам и чесън и по личния ми вкус чубрица,просто при мен май чубрицата е като универсална подправка Grinning
Виж целия пост
# 119
Когато правя доматен сос за патладжани или за пържени пиперки,му слагам една чаена лъжичка захар.Вкусът му става много мек и приятен.
аз му слагам и чесън и по личния ми вкус чубрица,просто при мен май чубрицата е като универсална подправка Grinning

И аз слагам чесън и захар на сосовете с домати, а за чубрицата и  аз като теб divayla92 във всичко слагам най - вече за ястия с картофи, май само на салати не я слагам . 
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия