повече за сусамовия тахан

  • 195 752
  • 203
# 15
Не знам за подут стомах. Това е народна рецепта при гастрит и язва.  Peace
Виж целия пост
# 16
лава, ако подут стомах имаш предвид -с газове и колики, то чай от джоджен  действа много бързо и е приятно Peace
Виж целия пост
# 17
лава, ако подут стомах имаш предвид -с газове и колики, то чай от джоджен  действа много бързо и е приятно Peace

Често след хапване дори и само на една филия хляб тонус и чаша вода ми се подува стомахът,киселини също получавам доста често.
Виж целия пост
# 18
Аз го мажа дирктно върху препечена филийка, но на тънък слой че е калоричен. Много ми е вкусно така. С мед не съм го смесвала, но чувам че е вкусно и ще взема да пробвам и така.
Виж целия пост
# 19
Най- голямата вкусотия която съм яла е сусамов тахан с мед 50/50 с добавки... примерно аз слагам 2 лъжици тахан с 2 лъжици мед в чаша, начупвам сурови орехи 5, 6 на бр. и добавям 10-на сушени череши (купувам ги от здравословните магазини).
Трябва да се разбърква много бързо, че бързо стяга и става доста твърдо като халва и си го хапвам с лъжичка, че даже не ми и стига Laughing.
Но, знам нещо още по вкусно на който му се занимава,  същата смеска разбира се в по големи количества от всички съставки и след като се втвърди след разбъркването се правят топчета от сместа и се овалват в кокосови стърготини и волааа... бонбони рафаело. (разбира се съхранявайте в хладилника)
Виж целия пост
# 20
Благодаря за идейката за бонбони, непременно ще я направя.
Виж целия пост
# 21
От малка много обичам сусам - поръсен върху каквото и да е  Mr. Green. Само не знам дали като е подлаган на топлинна обработка е полезен или вече е само вкусен  Wink.
Сусамов тахан съм си взела и също харесвам вкуса му, но не мога да ям от него сутрин, мислите ли че има проблем да се хапва вечер?
Дива коза, ще опитам твоите рецепти  Peace
Виж целия пост
# 22
Най- голямата вкусотия която съм яла е сусамов тахан с мед 50/50 с добавки... примерно аз слагам 2 лъжици тахан с 2 лъжици мед в чаша, начупвам сурови орехи 5, 6 на бр. и добавям 10-на сушени череши (купувам ги от здравословните магазини).
Трябва да се разбърква много бързо, че бързо стяга и става доста твърдо като халва и си го хапвам с лъжичка, че даже не ми и стига Laughing.
Но, знам нещо още по вкусно на който му се занимава,  същата смеска разбира се в по големи количества от всички съставки и след като се втвърди след разбъркването се правят топчета от сместа и се овалват в кокосови стърготини и волааа... бонбони рафаело. (разбира се съхранявайте в хладилника)

  Това е просто убийствено! Как ли се отразява на кг  smile3503  ?
Виж целия пост
# 23
Само не знам дали като е подлаган на топлинна обработка е полезен или вече е само вкусен  Wink.
Всичко съдържащо повече мазнини (включая маслини и авокадо) не трябва да се обработва топлинно, защото мазнините с разпадат на разни непоносими за телата ни съставни. Сусамът, ядките, желтъците на яйзата,...
Виж целия пост
# 24
Meg!, ще го ядем и суров тогава  Peace
Опитах да направя бонбоните на Дива коза, но ми беше много мека сместа и не можех да я завалям на топчета  Thinking. Затова я разбърках в чаша с бадеми, маково семе и кокосови стърготини - вкусно е  Mr. Green.
Виж целия пост
# 25
Аз правя нещо като паланчикова торта със сусамов тахан.
Редя ред палачинка, мажа с тахан объркан с мед и отгоре поръсвам счукани орехи ,после пак палачинка и така колкото съм направила.Слагам в хладилника да стегне  и след 2 дена я няма Laughing
Виж целия пост
# 26
В Гърция по хранителните магазини продават тахан с мед, готово. Ужасно е вкусно. Едното бурканче е примерно 200-300 гр, в състояние съм да го изям цялото. Има го тахана и в други комбинации, но тази за мен е най-вкусната. Като чета тук по 1л...аз си хапвам мин по половин бурканче, единствено защото ми харесва, не като някаква профилактика. Е, всеки ден омръзва, ако ядеш по толкова, де.
Виж целия пост
# 27
Здравейте мами,

и аз се присъединявам към клуба на феновете на сусамовия тахан  Laughing

Ето и една рецепта от мен, която още не съм пробвала, но още в понеделник мисля да направя:

Продукти

    * 200 г сусамов тахан
    * 250 г мед
    * 1 ч.л. ванилова есенция
    * 1 ч.л. канела
    * 60 г стафиди
    * 200 г овесени ядки
    * 100 г орехови ядки
    * ром или коняк

Начин на приготвяне:

Стафидите се накисват в малко ром или коняк за 30 минути. Отцеждат се добре. В купа се смесват сусамовия тахан, меда, ванилията, канелата и отцедените стафиди. Добавят се смлените орехови и овесените ядки. Всичко се смесва много добре. От тестото с влажни длани се оформят топки, колкото голям орех. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се притискат леко. Пекат се 12-15 минути в загрята фурна, докато краищата им започнат леко да покафеняват. След като се извадят от фурната се оставят за 2-3 минути в тавата. Подреждат се върху решетка, докато изстинат напълно.

Добър апетит!   chef
Виж целия пост
# 28
Слагам го в песто или хумус, но не ядем често такива.
Когато ми дойде музата да ям сусамов тахан, директно го разтварям в една чаша вода и го изпивам.
Трябва да се яде по 2с.л. на ден, за да има ефект за калция или за смъкване на холестерола. Ако има нещо неразтворено във водата (не може да стане хомогенна смес, защото е мазно), го изпивам наведнъж и не се усеща. По същия начин могат да се смелят в кафемелачка 2с.л. сусам и да се изпият в сок или вода. Това за тези, които не са почитатели на сусама.
Ето още интересно инфо за сусамовия тахан http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=422612.60 . Мение 72
Виж целия пост
# 29
Аз използвам сусамовия тахан за лечение на запек. Сутрин си правя чаша мляко с 1 супена лъжица тахан и 2-3 супени лъжици овесени или пшенични трици. Млякото е обезмаслено. Правя си и домашен хляб с тахан - просто в рецептата замествам мазнината със същото количество тахан. Вкусът почти не се усеща в хляба. Мажа го и на филия вместо масло. Добавям си го и в овесените ядки (прясно или кисело мляко, сурови овесени ядки, сушени плодове). За няколко години така свикнах с вкуса, че вече ми е приятен.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия