TheNMaster's kitchen - Елате ми на гости !

  • 169 228
  • 61
# 30
Желе от дюли

Дюлите се нарязват на парчета ,както са си с корите и семките.
Слагат се в тенджера,налива се вода,колкото да ги покрие.
Сваряват се хубаво.Плодът се маха,а сока се подслажда на вкус и се вари до сгъстяване.По желание се слагат 1-2 листенца индрише.Накрая се слага 1/2 ч.л. лимонтозу.
Готовото желе се сипва в сухи бурканчета,затваря се и се обръща с капачката надолу.От горещината капачкаите си "дръпват" и няма нужда от стерилизация.
След изстиване се съхранява на хладно.

П.П. Ако искате желето да е с по-светъл цвят се слагат и няколко ябълки.
Желто от дюли е незаменим помощник в борбата с кашлицата(това знам от Зиче).Дава се при всеки позив за кашляне.Минава много бързо.
Виж целия пост
# 31
Мусака с кайма и картофи

В загрято олио слагаме нарязан като за запръжка лук(2 средни глави),1 морков на полумесеци.Като стане златист лука, добавяме каймата.Мачка се с лъжица,за да стане на трохи.
Като се позапържи слагаме 1 с.л. червен пипер и 3-4 с.л. доматено пюре размито в малко водичка,млян черен пипер на вкус,чубрица,магданоз.Объркваме всичко това.
В тавата се нарязват картофите,посоляват се и добавяме каймяната смес.Разбърква се.
Наливаме вода колкото да покрие картофите,на 2-3 места бодваме по един дафинов лист и слагаме тавата във фурната.

В малка тенджерка или купа запържваме 3-4 с.л. брашно.Разреждаме с прясно мляко да стане гъсто сосче(казва се бешамел сос).За да стане гладко,бъркаме с уреда за разбиване на яйца...Онова теленото....,Разбиваме 2 яйца и 1/2 кофичка кисело мляко и добавяме в бешамел соса.Посоляваме.Това ни е заливката.

След като омекнат картофите,заливаме и допичаме до златисто.
Става много сочна и вкусна мусака.
 
Виж целия пост
# 32
Телешко варено

Телешкото месо се нарязва и се слага в студена вода в тенджера на котлона.Отпенва се,добавят се нарязан лук,морков,парче целина,няколко зърна черен пипер и пащърнак по желание.Посолява се на вкус.След сваряване на месото се добавят няколко обелени и нарязни картофа.След сваряването има се поръсва с пресен магданоз.
При поднасяне на масата се слага и бурканче с настърган хрян и оцет.Всеки си подкиселява по желание телшкото варено.

П.П. Добро варено се получава от месо с кост(джолан)....След сваряването на месото,то се обезкостява и се връща в бульона.
Виж целия пост
# 33
Картофена запеканка

Картофите се сваряват обелени и нарязани на парчета.След сваряването се изцеждат от водата и се прехвърлят в намаслена тавичка.Добавя се сол,млян черен пипер и нарошено сирене и няколко парченца масълце.Всичко се размесва.

В отделна малка тенджерка се запържват в олио 3-4 с.л. брашно,залива се с прясно мляко и се бърка за да стане гъсто сосче.Посолява се и се прибавят рабити 2 яйца с 1/2 кофичка кисело мляко.

Заливаме картофите и печем до порозовяване във фурната.

П.П. Ако искате да има нещо месно вътре може да добавите шунка или варено пилешко месо.Също става много вкусно.



 
Виж целия пост
# 34
Праз със ориз


Празът се нарязва на парчета и се задушава в олио под капак.Добавя се ориза и след като го поразбърка малко се слага 1 с.л. червен пипер,налива се гореща вода кокото да покрие ориза и праза.Добавя се 1 с.л. доматено пюре и сол на вкус.Ври докато ориза стане готов.Внимава се да не остане без сос,защото след като приключи готвенето ориза продължава да поема течност.
Ястието трябва да е леко сочно,а не сухо и сбито.

Виж целия пост
# 35
Зимна яхнийка с праз

Праза 1 по-едричък стрък(нарязан на парченца) се задушава в малко олио.Добавяме 1 ч.л. червен пипер и заливаме с гореща вода.След като заври пускаме 3-4 картофа нарязани на по-едри парчета, 1 с.л. ориз и посоляваме. След като се свари ориза и картофите добавяме 2-3 леко пасирани домата от консерва.След като поври около 4-5 мин.  дърпаме от огъня.

Виж целия пост
# 36
Тиквеник

Настъргвам тиквата,посолявам я с 2-3 щипки сол и я оствям за около1/2 час.
После я изстисквам от водата дето е пуснала.Разбърквам тиквата със захар на вкус,канела и едро нарязани орехи.
В тавата редя кори,между тях поръсвам със загрята мазнина(масло/олио 50:50) и плънката.
Най-отгоре завършвам с 2 реда кори(между тях има мазнина).
Нарязвам тиквеника на квадрати и пека в умерена фурна.След изпичането на тиквеника докато е топъл,поръсвам с пудра захар.

П.П. Ако тиквеника е за Бъдни Вечер,мазнината е само олио.
 
Виж целия пост
# 37
Пилешки хапки -панирани

Пилешко филе.Нарязва се на хапки.Накисват се във водка+вода+2-3 с.л. соев сос(да ги покрие течността). за около час.
Изваждат се,посоляват се и се поръсват с млян черен пипер.Объркват се хубаво.
После се потопяват последователно в брашно,яйце,галета и се пържат в силно загрято олио до златист цвят.Слагат се върху кухненска хартия да се отцедят от излишната мазнина.
Сервират се с подходяща гарнитура...

П.П. Водката спомага месото да стане крехко.После при готвенето алкохола се изпарява и не се усеща като вкус. Wink

Виж целия пост
# 38
Пържени банички(или катА,според моята баба - украинка)

От около 500 гр брашно се пресява в подходящ съд.Прави се кладенче и вътре се слага 1 с.л оцет,1 ч.л. сол.,1 с.л. олио,350 мл топличка вода.
Замесва се тесто,което трябва да е меко,но и да не лепне по ръцете.
Ето така

После тестото се нарязва на почти еднакви парчета и се оформят топчета
Ето така

Всяко топче се разточва,колкото може по-тънко...

Намазва се с олио и се наръсва със сирене...

Завива се на руло

и после на охлюв,който разточваме леко

Ето ги готовите банички(катА),преди пържене

Пържат се в сгорещена мазнина...Олио...След изпържване и от двете страни се поставят върку кухненска хартия или салфетки за да обере излишната мазнина
Крайният резултат е този
Виж целия пост
# 39
Кюфтета от тиквички

Тиквичките се настъргват на едрото ренде,посоляват се и се оставят за половин час да си пуснат водата.Изстискват се и се прибавя 1 връзка нарязан копър,1-2 яйца,млян черен пипер,брашно и 1 бакпулвер да стане гъста кексова смес.Гребва се с лъжица и се пържи в нагорещено олио.След изпържването на кюфтетата се слагат върху кухненска хартия за да попие излишната мазнина.Сервират се с кисело мляко с копър и чесън.

Виж целия пост
# 40
Салата - ордьовър с пушена риба

Рибата се обелва и обезкостява.Нарязва се на кубчета,прибавят се сварени,обелени и нарязани картофи,кисели краставички на кубчета,лук,майонеза+ 1 с.л. горчица,черен пипер,лимонов сок,сол.
Всички продукти са според вашият вкус на количество.Разбърква се добре и се охлажда в хладилника.
Сервира се направо така или с препечени филийки.Много добро мезе за водка или ракийка..

Виж целия пост
# 41
Мекици без мая

1 яйце,1 кофичка кисело мляко,1/2 ч.л. сол,1 ч.л. сода.Разбърках да шупне и прибавих брашно,за да стане хубаво меко тесто(около 300-400-500 гр.,ориентировъчно).
Омесих,да стане меко,колкото меката част на ухото.Растелих на намазнена с олио мушама и разточих дебела кора,която нарязах на ленти.Лентите на квадратчета.
Квадратчетата леко разтеглих и сложих да се пържат в загрято олио в тиган.

Виж целия пост
# 42
Баница със зелении

Задушавам си зелениите(в случая съм използвала спанак и листа от цвекло) с една малка главичка лук нарязана ситно(дава страхотен аромат и вкус)...Като изстинат ги смесвам с 2 яйца и около 300-400 гр сирене.
Разстопявам 1/2пакетче масло и 1/2 ч.ч. олио(мазнината ще се ръси между всяка кора)
Редя в намазненеа тава два реда кори-плънка,два реда кори-плънка.Между двата реда кори също поръсвам с мазнина за да не залепват.Наредената баниа я нарязвам и я слагам да се позапече.Когато порозовее изваждам и заливам с 3 яйца,1 1/2 кофички кисело мляко и около 250 мл газирана вода.
Пека до готовност на около 180 градуса.

Виж целия пост
# 43
Пилешка дробсърма

Задушавам 3 големи глави лук на ситно нарязани.След това слагам нарязани на кубчета 2 пилешки филета тип пеперуда.Като се позадушат и те,посолявам и добавям 2 ч.ч. измит ориз.Като се позапържи и той-изсипвам всичко в една тава.Добавям една връзка нарязан магданоз,джоджен ,черен пипер на вкус и предварително сварени и нарязани на дребно пилешки дробчета(250-300 гр).
Разбъркавам добре,наливам гореща вода( ориз:вода 1:3)...Слагам да се пече,като внимавам да не остане без течност ориза.Когато е полуготов го заливам с 2 кофички кисело мляко,2 с.л. брашно и 3 яйца.Допичам до хубав цвят и изваждам от фурната да отлежи около 15-30 мин.

Виж целия пост
# 44
Кремче с тиква

Сварена тиква(около 5-6 парчета...може и с по малко) се пасира,добавя се 1 яйце и 4-5 с.л. брашно,1 л. прясно мляко,захар на вкус.Всичко се разбърква и се слага да се сгъсти на котлона при непрекъснато бъркане за да не загори.Към края се слага 2 ванилийки.Разсипва се по купичките и се поръсва с канела.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия