Рецепта за паста Бачиново

  • 7 591
  • 15
Като дете много обичах паста Бачиново, която се сервираше в няколко заведения в Благоевград по онова време - сладкарница Русалка, р-т Ален Мак и т.н.  За съжаление не мога да открия рецептата никъде - а страшно много ми се иска да се опитам да я направя.  Много ще съм благодарна ако някой знае тази рецепта и я сподели тук.  Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 1
Опиши го малко това чудо. Като какво е?   Wink
Виж целия пост
# 2
Като дете много обичах паста Бачиново..................

desse9 , освен да напишеш на ЛС на olimpiiaв поста си споменава за такава паста. Аз пък никога не съм я яла, просто ми беше интересно що за паста е с такова име, но явно е вкусотийка.
Виж целия пост
# 3
Вероятно и други са я яли и знаят рецептата, но да се е наричала по друг начин по други места. Опиши ни я за да си я представим.  Laughing
Виж целия пост
# 4
Беглите ми спомени са отпреди бая годинки... Simple Smile  Но помня, че основата май беше доста тънък кафяв блат, следван от (мисля че беше леко желиран) светъл крем, и най-отгоре (пак май леко желиран) по-тъмен крем.  Много лек и приятен десерт.  Доколкото знам все още го правят в някакъв частен сладкарски цех в Благоевград (една приятелка ми спомена преди време), но колкото и да търся нищо не намирам по въпроса....  А е вкусна много пустата му паста Simple Smile
Виж целия пост
# 5
ami az znam edna recepta za torta cvete no tq e samo ot jelirani blatove i mai ne e kato tazi koqto tarsi6 Thinking
Виж целия пост
# 6
Основата е тънък , сиропиран блат. Следва пухкав яйчен крем , а най отгоре разбити белтъци ( може да се добави към тях и разбита сладкарска сметана ) . Цялото това чудо се гарнира с мрежа от топинг шоколад. Накрая нарязваме на правоъгълни пастички .
Пастата се казва така тъй като е кръстена на парк " Бачиново" в Благоевград. До ден днешен се предлага в почти всички цехове и сладкарници.
Виж целия пост
# 7
Прилича ли на това?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=416193.msg12081875#msg12081875
Виж целия пост
# 8
Основата е тънък , сиропиран блат. Следва пухкав яйчен крем , а най отгоре разбити белтъци ( може да се добави към тях и разбита сладкарска сметана ) . Цялото това чудо се гарнира с мрежа от топинг шоколад. Накрая нарязваме на правоъгълни пастички .
Пастата се казва така тъй като е кръстена на парк " Бачиново" в Благоевград. До ден днешен се предлага в почти всички цехове и сладкарници.

rumibumy, точно за това говоря!  Знаеш ли точните съставки и как се прави?  С удоволствие бих се пробвала да го направя.


Ами....  май да, само дето е в различна форма и отгоре не е украсено с шоколад...  Но трябва да го опитам за да съм сигурна Wink
Виж целия пост
# 9
kloi , не е същото.
За блат си правя обикновен пандишпанов / тънък да е /. Заливам със сок от компот. Ячен крем-1л. мляко, 6-7с.л. брашно 1 ч.ч. захар , 2 ванилии , 3 жълтъка и 2/3 пак. масло. Този пласт е по- дебел от последния с белтъците. Те се разбиват на сняг , както и 120мл. сладкарска сметана. Смесваме ги. След като долният жълтъчен слой е позастинал , намазваме с белтъчния крем. Режем блата на правоъгълни пастичкиНай-отгоре правим плетеници с топинг шоколад. Оставяме да се охлади. И добър апетит! Grinning
Виж целия пост
# 10
Супер звучи  Crazy Сега и снимка някой ако извади......  Blush
Виж целия пост
# 11
За блат си правя обикновен пандишпанов / тънък да е /. Заливам със сок от компот. Ячен крем-1л. мляко, 6-7с.л. брашно 1 ч.ч. захар , 2 ванилии , 3 жълтъка и 2/3 пак. масло. Този пласт е по- дебел от последния с белтъците. Те се разбиват на сняг , както и 120мл. сладкарска сметана. Смесваме ги. След като долният жълтъчен слой е позастинал , намазваме с белтъчния крем. Режем блата на правоъгълни пастичкиНай-отгоре правим плетеници с топинг шоколад. Оставяме да се охлади. И добър апетит! Grinning

rumibumy, благодаря ти!  Още следващия уикенд ще се пробвам с рецептата!
Виж целия пост
# 12
Предлагам ти да пробваш яйчения крем по отношение на захарта и гъстотата.  Ще чакаме снимки. Азц не разполагам с необходимата техника. Flutter
Виж целия пост
# 13
Страхотен десерт!
Като видях темата се зарадвах много, защото много обичах да хапвам от тези пасти в Блг.
Моля, ако някой докара вкуса да сподели рецептата.
Благодаря.  Grinning
Виж целия пост
# 14
Обожавах ги тези пасти "Бачиново"!  Simple Smile
Аз лично импровизирах преди години, като правех блат, върху него обикновено нишесте, а след като изстине-сметана (от тези, които са на прах). Получава се вкусно, макар и да не е точната рецепта. Peace
От годити не съм го правила (по диетични съображения  hahaha ), благодаря, че ме подсети!  Heart Eyes
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия