Мариноване на телешко

  • 15 912
  • 11
Досега много рядко съм опитвала вкусно сготвено телешко, сочно и крехко, все стои жилаво. Имам шол във фризера, мисля да го задуша в йенска тенджера. Как да го мариновам обаче се чудя  newsm78. Идеи?
Виж целия пост
# 1
аз съм чувала че се маринова с кисело мляко за 2 часа в хладилника . така ставало сочно и вкусно, а аз не все още не съм го пробвала
Виж целия пост
# 2
С кисело или прясно мляко е подходящо за каквото и да е месо. Можеш да добавиш още малко горчица, алкохол, мазнина и сухи подправки. Но каквато и марината да направиш, ако месото не се сготви правилно, пак ще стане жилаво и сухо.
Виж целия пост
# 3
А по време на готвенето сипи една-две капачки твърд алкохол.
Виж целия пост
# 4
За мен телешкият шол е само за кайма,в каквото и да го накиснеш не вярвам да стане крехко,да не е на ивици,които ти се заклещват между зъбите.
Виж целия пост
# 5
Кисна го едно денонощие на малки парченца нарязано със соев сос, вегета или пикантина, черен пипер, олио, горчица и малко майонеза. Обилно накиснато и веднъж-два пъти да се разбърка. После става крехко  Simple Smile
Виж целия пост
# 6
Любимото ми! И на всички около мен.

Приготвяш си нарязани на дълго чесънчета, морковчета + (черен пипер)+ дафинов лист пак на остри триъгълничета.

Набождаш шола и на всяко място слагаш каквото решиш, че ще се завре. Обръщаш и същата процедура.
Слагаш в някакъв съд и поливаш със соев сос, лимон и бяло вино/бира + черен смлян пипер + пикантина/сол + лимон

След час/два вадиш месото и го нарязваш на 4/6/2 или просто големи да са.
Запържваш месото във добре загрята мазнина. Не се притесняваш ако не се отлепи, ще е след малко. Слагаш вода, да покрие.
Захлупваш плътно херметическата и като заври намаляш и засичаш 20 мин. После слагаш картофите цели и нарязани на половинки (и тях да покрие водата). Засичаш още 8 мин. Изключваш и...мммм воала!
Виж целия пост
# 7
Ммм, Ерикс, много хубава рецепта, ще се пробва  Blush

...и на всяко място слагаш каквото решиш, че ще се завре.

Това е върха просто  Joy Joy hahaha hahaha hahaha
Виж целия пост
# 8
Erica ,  много вкусно звучи тази рецепта , ще се възползвам и аз   bouquet
Виж целия пост
# 9
Аз пък го слагам в съд нарязано на порциите на които ще се готви и го заливам с червено вино.Слагам още и 5,6 скилидки чесън накъкцани на ситно,1,2 дафинови листа,1,2 карамфилчета и 4,5 супени лъжици зехтин.Това го слагам вечерта в хладилника и на другия ден го слагам с маринатата с гювеч.Като е готово след няколко часа слагам гъбки 15,20 минути преди да го извадя.Пека го на 160 градуса към 2,3 часа зависи от месото.Става много крехко.
Виж целия пост
# 10
Нарязвам на парченца, начуквам и мариновам с вино, лимон, подправки -черен пипер, бахар, дафинов лист, лук на едро, с чесъм става много ароматно и оставям в хладилника за една нощ или с колкото време разполагам. След това задушавам за около час и половина, като добавям вода в зависимост от това дали ще правя сос или не. Може да се шпикова и със пушена сланинка, също е много вкусно. По желание към края добавяш картофки и морковчета.

добър апетит:)
Виж целия пост
# 11
Вкъщи мариноваме месото така: нарязваме на хапки, накисваме за една нощ в смес от: олио, лимонов сок /или оцет/, с подправки: лют червен пипер, церен пипер, канела, куркума, сол, ким, чесън на парченца - или настърган на рендето лук.
Поръсвам с нарязан магданоз и мента. Покривам купата с найлон и седи така една вечер в хладилника.

След това загрявам тефлона, сипвам месото - с маринатата. готвя на бавен огън - към 20 минути - колкото да пусне соса и да се задуши. Добавям грах, нарязани на парчета моркови, картофи, доматено пюре или настъргани домати, нарязана на ситно чушка.
Доливам вода. Ври на бавен огън.
Не пиша съотношение на подправките - на око е всичко.   
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия