Марината - малката тайна за съвършения вкус

  • 15 299
  • 25
Мариноването е процес на обработка, който се прави с цел овкусяване или консервиране на храната и може да бъде сухо или течно, като при сухото мариноване продуктите се налагат със смес от подправки, сол и захар. При течните маринати се използват соев сос, оцет, кетчуп и др. Много често се използва техника, при която се комбинират различни видове алкохолни напитки и подправки.

Нека споделим успешни и пробвани маринати, независимо дали са за меса, зеленчуци, за консервиране или преди термообработка.

Ето аз например попаднах на една чудна  рецепта, която пробвах вече доста пъти за мариноване на пилешки хапки.

Примерно за около килограм:

По 1 л. червен пипер, черен пипер, чубрица, риган, по 2 л. ракия или водка, бяло вино, соев сос, 4 л. олио или зехтин. В голям съд се смесва всичко, пускат се и хапките и се овалват хубаво в получената смес и се оставят да престоят поне час. Сол се слага на вкус непосредствено преди приготвянето, не преди това. Стават много сочни и вкусни.  Simple Smile



Ако модератор сметне, че темата не е както трябва - да я делне, потърсих предварително, но не намерих подобна, само разхвърляни рецепти. Дано е полезна. Бъдете активни и споделете сполучливите си опити.
Виж целия пост
# 1
Аз правя свинско с една по обикновенна марина. Няколко скилитки чесън нарязани на ситно, кимион, черен пипер, универсална подправка, соев сос и бира. Оставям ги за няколко часа вътре и после са мн вкусни.
Виж целия пост
# 2
Аз много харесвам тази:

Необходимите продукти за ароматни, сочни пилешки филенца:

 300 грама пилешки филенца
 2 супени лъжици горчица
 1 супена лъжица мед
 3 супени лъжици зехтин
 ½ чаена лъжица сол
 1 чаена лъжица мащерка

1.
Първата стъпка от рецептата за ароматни сочни пилешки филенца е изборът на пилешкото месо. Най-добре е да използвате охладено пилешко месо, ако пък имате домашно пилешко месо би било още по-добре. Измивате добре пилешките филенца и ги отцеждате от водата. Слагате ги в купа, добавяте горчицата, меда, зехтина, солта, добавяте и мащерката, като ако имате прясна мащерка е по-добре да ползвате нея. Разбърквате добре с ръце и оставяте филенцата да постоят известно време в маринатата. Може да приготвите филенцата веднага, а може и да ги оставите в хладилника за няколко часа.

2.
На барбекю или на оребрен тиган запичате пилешките филенца за по 2-3 минути от двете страни, като внимавате да не изгорят. Може да приготвите филенцата и в тиган с незалепващо покритие, а може да ги наредите в тава и да ги изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 20 минути, или докато придобият златист цвят


http://www.supichka.com/2015/04/aromatni-sochni-pileshki-filentsa.html
Виж целия пост
# 3
От баба ми скоро научих, че девисил е много добра и малко известна подправка за свинско. Това, оето правя аз е:
Нарязвам на хапки свинско и слагам сух девисил, черен пипер, кимион, соев сос или уни какъвто имам, по често втория и  съвсем малко бяло вино, защото не обичам вкуса на алкохол в храната. Запечатвам с домакинско фолио и в хладилника, държала съм го по цяла нощ и цял ден, държала съм го и за час. Все си става.
След това най често го пържа, но ако правя месо със свинско пак го мариновам така.
Виж целия пост
# 4
Марината за крилца:
Кетчуп/сос барбекю/някакъв доматен сос около 100мл.
Черен пипер
Червен пипер/ пушен още по-добре
Лимонов сок от половин лимон
1 с.л. мед
Риган
Бяло вино 50 мл.
Чесън, соев сос - по избор.
Аз си правя на око количеството, да се овалят хубаво крилцата.
Смесвате всичко и мариновате крилцата за час два, после във фурната, в тавичка с хартия запечене, че много зягаря. Пече се заедно с маринатата, като може да се добави и олио и малко водичка.  Пече се до корича, обръщат се  и пак се пекат. Като са готови не трябва да остава сос в тавата.
Това ми е рецептата за спешни случаи, до сега не е имало разочаровани. Пробвала съм го и с парти бутчета.
Виж целия пост
# 5
za пилешко - айрян от много кисело кисело мляко Simple Smile
Виж целия пост
# 6
za пилешко - айрян от много кисело кисело мляко Simple Smile

Понеже по-нагоре се спомена за домашно пиле се сетих за един приятел авджия. Домашното пиле е малко по-жилаво от купешките бройлери или охладени меса, а да не говорим за дивечово месо. Та от моя човек знам, че накисва месото точно в айрян - 24 часа, за да се отпусне, омекне, да стане по-сочно и наистина хапвал съм приготвени от него неща - стават невероятни.

Друг пример: На Юндола, на самия път след като се подмине центъра със стария ресторант и площада със сергиите със сладка от ягодки, малинки и боров мед, в посока Разлог след около 200 м отдясно има друго ресторантче, държат си го местни хора и там се предлагат пържоли на скара от телешко и овнешко месо на грамаж - половинка, кило, зависи колко голяма е компанията Simple Smile. Сервират се директно на дъска със забит в нея голям нож и  в единия ъгъл купчинка със смес от сухи подправки (пипер, чубрица, люто, някаква горска билка) и зехтин, за да си овалваш хапките. Е, няма такава крехкотия и вкусотия. Който е с някакви предубеждения към овнешкото да ги изостави. Нито мирише на коч, нито има други кусури. На мен овнешките даже ми допадат повече, само трябва да се хапнат топли, топли, че се залояват по-бързо. Но да не се отплесвам, че ми се повиши слюноотделянето! След неколкократни специални посещения само заради скарата, собственика си призна, че също киснат месото предварително даже повече от денонощие в айрян. Техен си, правен от домашно мляко и колкото е по-вкиснато млякото  -  по-добре!
Виж целия пост
# 7
От баба ми скоро научих, че девисил е много добра и малко известна подправка за свинско.

Не съм пробвал, ще опитам.

Знам, че е незаменима подправка за рибни чорби и супи. Във Варненско го знаят още като лющян, а там са си корифеи по рибните въпроси.

Ползва се още за агнешко печено, комбиниран със зелен лук и малко салвия, но това са леко гръцки мурафети. Нашите балканджии го ползват сух, смесен с червен пипер за агнешко в тава или на чевермето вътре слагат цяла китка. В община Крумовград (а в Родопите са корифеи на агнешкото) има четири села с това име: Голям Девесил, Малък Девесил, Девесилово и Девесилица Simple Smile

Според народните вярвания името означава "девет сили" - толкова получавал онзи, който го поръсвал обилно в яденето си или пиел отвара от девесил. Генерал Суворов по време на прехода през Алпите е давал на войниците си настойка от девесил за увеличаване на силите. Легенди ....
Виж целия пост
# 8
Много полезна тема, бллагодаря на автора!  bouquet
Дами, моля предложете марината за зеленчуци на скара. Любими са ми, но много сухи, ако не постоят предварително в марината (а, аз нямам рецепта за такава). Hug
Виж целия пост
# 9
Дами, моля предложете марината за зеленчуци на скара. Любими са ми, но много сухи, ако не постоят предварително в марината (а, аз нямам рецепта за такава). Hug

Аз ползвам:

зехтин (олио)
балсамов оцет (лимонов сок, ябълков оцет)
счукан чесън - после си го оставям по зеленчуците
сол
черен пипер - слагам малко, само за аромат
риган - сух (мащерка - суха)
магданоз - сух
горчица - ако имам

Всичко ми е на око като мярка. Размесвам в някакъв съд и постояват поне 15 мин. но и не ги чакам часове. След това нито ги изтръсквам, нито подсушавам, ами даже се старая като хвана нещо да гребна и от сока и така както си е мокро и капещо го мяткам. В интерес на истината на скара слагам само тиквички, патладжан, чушки и понякога лук, но след като ги сваля, ги държа под капак, за да се задушат малко от остатъчната топлина.


Виж целия пост
# 10
Бихте ли ми предложили някаква марината за свински пържоли на скара,да станат крехки.
Винаги ми се получават жилави.  Mr. Green
Виж целия пост
# 11
Бихте ли ми предложили някаква марината за свински пържоли на скара,да станат крехки.
Винаги ми се получават жилави.  Mr. Green

Май всичко си е въпрос на вкус. Не знам коя от съставките ги прави крехки или коя част от технологията, защото вероятно всичко си има научно обяснение (химични, физични процеси и тъ нъ), но ще ти споделя аз как ги правя и винаги ми се получават добре - сочни и крехки.

Независимо дали вратна пържола, дали котлет или нещо друго никога не начуквам месото. Или си го избирам или аз си го режа, но гледам дебелината да е 1.5 - 2 см. В някакъв съд го смесвам с марината и го оставям поне една нощ в хладилника, но не е казано, че трябва да престоява чак толкова.

За самата марината:

1 каф.ч.  зехтин (нерафиниран по-добре) или олио
2 с. л. лимонов сок - не винаги от лимон, понякога пръскам от едни жълти шишета с лимонов сок, който вероятно е някаква химия
2 с. л. салца
3 средни глави лук - или нарязан на много ситно или изстискания му сок
3-4 скилидки чесън - пасиран - това вече зависи много индивидуално дали харесваш лекия аромат на чесън, може изобщо да не слагаш (аз слагам само за мъжки джамбурета, ако правя за семейството не слагам)
1/2 каф. ч. силна ракия  - обаче ако домашнярката ти е някоя миризлива или анасонова ползвай водка, вземи си една бутилка от най-евтината да си я ползваш в кухнята - хем няма да ти я изпият
1 с. л.  мед - или 1 л. захар
1 с. л. - равна - черен пипер
1/2 с. л. кимион
1/2 с. л. чубрица
1/2 с. л. сух керевиз (целина)
НИКАКВА СОЛ!

Количествата ми са в повечето случаи на око, но горе-долу това ми е последния спомен за 8 вратни пържоли - не можем с пичовете да гледаме Премиершип без мезе. Simple Smile

Понякога ако е сезон, преди да ги сложа на скарата съм ги овалвал в много ситно нарязан праз и каквото падне - падне, каквото остане по мръвчоляка - остане, но пак зависи дали ти харесва аромата на праз.

Не чакам да станат на черти от скарата, обръщам ги преди това и при това 2-3 пъти ги въртя. Посолявам с последното завъртане както са директно на скарата със солничката. Преценявам си как са като количество и си избирам тенджерка с такъв размер, че аха-аха точно да ги събере. След като ги сваля от скарата ги вадя във въпросното тенджерче и ги държа под капак поне 10-15 мин.

И след това ела да видиш чудо, като режеш соковете са си останали и бликат от вътрешността. Simple Smile

В общи линии си мисля, че е важно да има мазнина, малко киселина от лимон или от салца, малко силен алкохол и да не се солят предварително. Другото е вече въпрос на вкус и предпочитания за аромати.

Наслука! И да споделиш какво се е получило! Simple Smile Приемат се и снимки! Simple Smile
Виж целия пост
# 12
djaba ,благодаря ти много,в най-скоро време ще приложа твоята рецепта.
Лек и успешен ден ! Hug
Виж целия пост
# 13
Бихте ли ми предложили някаква марината за свински пържоли на скара,да станат крехки.
Винаги ми се получават жилави.  Mr. Green

Това е любимата ми марината за вратни пържоли, предполагам и за по-сухо месо ще се получи добре Simple Smile
(за 2 пържоли, ако са повече трябва да се увеличат продуктите пропорцонално)

1 ч.л. лук на прах (аз го купувам от Кауфланд, сигурно и на други места го има)
1/2 ч.л. риган
1/3 ч. зехтин
1/4 ч. сок от лимон
1/4 ч. соев сос
1 с.л. кафява захар
пипер
сол

Виж целия пост
# 14

Аз ползвам:
зехтин (олио)
балсамов оцет (лимонов сок, ябълков оцет)
счукан чесън - после си го оставям по зеленчуците
сол
черен пипер - слагам малко, само за аромат
риган - сух (мащерка - суха)
магданоз - сух
горчица - ако имам

Всичко ми е на око като мярка. Размесвам в някакъв съд и постояват поне 15 мин. но и не ги чакам часове. След това нито ги изтръсквам, нито подсушавам, ами даже се старая като хвана нещо да гребна и от сока и така както си е мокро и капещо го мяткам. В интерес на истината на скара слагам само тиквички, патладжан, чушки и понякога лук, но след като ги сваля, ги държа под капак, за да се задушат малко от остатъчната топлина.

Сърдечно благодаря! bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия