За бързи въпроси и отговори,за тези,които нещо ги вълнува,но не искат тема - 20

  • 31 741
  • 737
# 15
пеп4о   bouquet благодаря
Виж целия пост
# 16
Някой да знае как мога да си направя суджук без да имам черва. В смисъл в какво друго мога на напълня сместта.
Виж целия пост
# 17
ще го печеши ли?
Ако е за сушене, няма начин без черва, ако е за печене, ще ти подшушна
Виж целия пост
# 18
Постно, постно, без месища този път. Simple Smile Благодаря ти!

тогава го задуши боба със зеления лук, добави малко домати и задуши всичко добре. ако ядете чесън - сложи малко -няколко скилидки нарязани, или към готовото ядене си добавяйте малко счукан чесън / да се подлучи де/
Ще носи и картофи, ако искаш  да сложиш.
Виж целия пост
# 19
И аз за боба да питам  Close
Или не ми увира, явно е стар, ила аз не правя нещо като хората. Почнах да се крия и да купувам готов сварен и да си го доготвям.
Ама сега ми изсипаха 2 кг дребен, домашен и не мога да се правя на хитра с този от магазина  ooooh!

Е, днес правих- изкиснах го 1 ч. и изхвърлих водата. Сложих го в гърне, като увря сложих настъргани домати, лук, пипер от пликче, джоджен, чубрица, сол....Но стана супер безвкусен. Изкиснала съм му вкусотията или просто липсваха неща като морков и чушка? Мъж ми твърди, че е първото, аз си държа на второто....  Thinking
А...и олио все пак сложих.

Не ме бива в този прост боб еххххх  Tired
Виж целия пост
# 20
max-mama, искаше ми се нещо цветничко, но май няма начин без боя Confused.
Виж целия пост
# 21
не може да си го изкиснала, ти си правата.   Peace  
Морков и чушка задължително, но с домат у нас така и не харесаха.
Ама има калпав боб, аз купвах един домашен, дето единия уври, другия тропа.
Сега съм намерила салатен и него готвя - много вкусен боб е, та и  бързо увира.  

Ти кога му смени водата, да не би към края да беше?
Виж целия пост
# 22
И аз за боба да питам  Close
Или не ми увира, явно е стар, ила аз не правя нещо като хората. Почнах да се крия и да купувам готов сварен и да си го доготвям.
Ама сега ми изсипаха 2 кг дребен, домашен и не мога да се правя на хитра с този от магазина  ooooh!

Е, днес правих- изкиснах го 1 ч. и изхвърлих водата. Сложих го в гърне, като увря сложих настъргани домати, лук, пипер от пликче, джоджен, чубрица, сол....Но стана супер безвкусен. Изкиснала съм му вкусотията или просто липсваха неща като морков и чушка? Мъж ми твърди, че е първото, аз си държа на второто....  Thinking
А...и олио все пак сложих.

Не ме бива в този прост боб еххххх  Tired

Аз боба го накисвам с вода предната вечер преди да го готвя, изхварлям водата, слагам го да се вари, като заври пак му сменям водата и след това вече му слагам лук, чубрица, сол, малко домати или доматен сок, вече като го запържвам му слагам червен пипер. Става вкусен.
Виж целия пост
# 23
ще го печеши ли?
Ако е за сушене, няма начин без черва, ако е за печене, ще ти подшушна

Ми дай идея за печене, като не става за друго.
Виж целия пост
# 24
Постно, постно, без месища този път. Simple Smile Благодаря ти!

тогава го задуши боба със зеления лук, добави малко домати и задуши всичко добре. ако ядете чесън - сложи малко -няколко скилидки нарязани, или към готовото ядене си добавяйте малко счукан чесън / да се подлучи де/
Ще носи и картофи, ако искаш  да сложиш.
Също носи и много копър,а чесъна е направо "задължителен"/и моите УЖ не го ядат,но аз слагам все пак Mr. Green/.Винаги  правя зеления боб плакия постен,даже и студен е вкусен.
Виж целия пост
# 25
rusalka_vn ако още чете: глогинките може да ги направиш на ликьор с джин  Wink

polin_a може да оцветиш много гъста смес като добавиш малко пюре от череши (минати през блендер), ще стане розово. С пюрирани къпини става лилаво. С щипка куркума на прах ще стане патешко жълто. Не знам дали ги има на пазара до вас, обаче  Simple Smile
Виж целия пост
# 26
  bouquet
Виж целия пост
# 27
Ерика, ако е за този дребен боб, за който аз си мисля - то той е много вкусен. В добруджанския край боба е дребен.

Как  правя боба в последно време -

Можеш да го накиснеш или от предната вечер, или за 2-3 часа в деня, в който ще го готвиш.

Лично аз като заври боба го оставям за 5 мин. така, слагам и сол, и хвърлям водата. Като измивам боба в гевгира и прехвърлям в чиста тенджера или мия тази, в която е врял. Защото все има една мръсна пяна отстрани стените на тенджерата.

След това вра боба със сол до готовност, но не в много вода, напр. около 3-4 пръста над боба. Към края слагам тиган с олио на котлона. И задушавам в него - нарязани - лук, моркови, пипер - до готовност. Слагам и малко домати - обелени и нарязани. Къкри така около 10-15 мин. Слагам според зависи 1-2 с.л. брашно, за да не стане на бучки съм махнала тигана от огъня. Съвсем леко връщам на котлона за да се запържи и с малко червен пипер и веднага наливам студена вода. Най-накрая слагам цялата получена смес при боба и къкря така още 10-15 мин. В това време слагам разни подправки - зеленчукови готови напр. , сушени зеленчуци има също, джоджен, девесил, чубрица, магданоз. И това е.

Не знам защо, но в последно време така боба ми е по-вкусен. А до тази година боба го правех без запръжка, въпреки,че и сега се старая да не запържвам много брашното.


Чела съм - тук във форума - че за по-бързо сваряване има момичета, които слагат сода бикарбонат в първата вода. Друго момиче бе споделило,че накисва боба със сол. Не съм пробвала, само съм чела.......


Успех! Но определено това ми хареса:

Почнах да се крия и да купувам готов сварен и да си го доготвям.

Хората се крият като изневеряват напр., Ерика като купува боб.........

Имам малко боб в хладилника, заповядай, каня те на боб!


В гърне също съм готвила, махнала съм първата вода и след това съм го сложила там. Там слагам всичко - олио, пипер, лук, морков, домати, подправки на един път и забравям за него........Също се получава.
Виж целия пост
# 28
Момичета, от смесването на кои цветове се получава черен цвят
Виж целия пост
# 29
ще го печеши ли?
Ако е за сушене, няма начин без черва, ако е за печене, ще ти подшушна

Ми дай идея за печене, като не става за друго.

Омесва се каймата добре и разстила в/у фолио. Може и свежо.  Завиваш с фолиото и стягаш добре. Двата края завързваш. Получава се дебела "пръчка" Прибираш в  хладилника да отлежи ден, там стяга, ако е за по-бързо - в камерата на хладилника или фризер.  Вадиш, развиваш и печеш
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия