Меломакарона
Ще ви трябват:
1 ч.ч. масло
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 ч.л. канела и смлян карамфил (смесени)
1 ч.л. сода
1 ч.ч. портокалов сок
1 ч.л. бакпулвер
4 с.л. коняк
3 с.л. кисело мляко
1 с.л. настъргана портокалова кора
1 ч.ч. смлени орехи
брашно колкото поеме, за да стане меко тесто (около 1.3 кг)
сироп:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. мед
едро смлени орехи за наръсване
Оставяте маслото да се размекне и го разбивате с миксер заедно със захарта и олиото. Добавяте канелата и карамфила. Разтваряте содата в портокаловия сок и сипвате при мазното. Бакпулвера разтваряте в коняка и добавяте и него, после киселото мляко, портокаловата кора, орехите и с непрестанно разбъркване малко по малко прибавяте и брашното. Като се посгъсти, изваждате от купата и започвате да месите, докато стане меко тесто. Сладките оформяте с шепа и пръсти - трябва да станат овални от едната страна. Подреждате на разстояние в намаслена тава и печете в умерена фурна, докато покафенеят - 20 - 25 минути. Готовите меломакарони оставяте да изстинат напълно. През това време правите сиропа - в тенджерка смесвате продуктите и варите на слаб огън. Когато закипи, вземате решетъчна лъжица, топите сладките в сиропа, оставяте ги да покиснат около минута (но не повече, че може да се разпаднат) и подреждате в подходящ съд (дълбока овална чиния или метална/пластмасова кутия). Поливате с останалия сироп и ръсите обилно с едро смлени орехи. Не е нужно да съхранявате меломакароните в хладилник, само опаковайте с найлоново фолио или капак, за да не изсъхнат и може да ги ядете цяла седмица.
Решила съм и Арменски сладки да направя, които са нещо като снежните топки, за които вече има рецепти.
Продължавам да търся рецептата за сладкиша