Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 93

  • 66 505
  • 749
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!  bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92



Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

Виж целия пост
# 1
Пу първа  Wink Сега остава и торта да направя ....  ooooh!

_Пепи_ благодаря че въпреки натоварената си програма мислиш за нас   bouquet

Виж целия пост
# 2
Записвам се, да гледам красотите ви.
Виж целия пост
# 3
дано тази тема е изпълнена с мн нови интересни идейки
успех дами, и спорна работа  bouquet
Виж целия пост
# 4
Пу първа  Wink Сега остава и торта да направя ....  ooooh!

_Пепи_ благодаря че въпреки натоварената си програма мислиш за нас   bouquet


Моля, моля. И да не е само спам ето и тортата от днес като доказателство за натовареността ми  Crazy
Снимката е линк към по-голяма.

Виж целия пост
# 5
Благодаря на всички за отзивите за Химията  Grinning . Не беше нищо особено, правят ми се по-грандиозни неща, но няма кой да поръчва такива  Rolling Eyes . Дано успея поне за предизвикателството да направя каквото съм намислила, че досегашните ми 2 торти са бая посредтсвени...ама пак поръчки бяха.

Имам въпрос: Ще правим ли нещо по-специално за тема номер 100  Party ? Спомням си, че покрай тема номер 50 обсъждахме да спретнем нещо по-така за стотната тема  Grinning . Тъкмо малко да се разнообразим, само дано не се падне покрай коледните празници.
Виж целия пост
# 6
Хм, четвърта - три беше за щастие, а 4 какво беше? Simple Smile))) Торта имам една, в хладилника, чака да стане достойна за предизвикателството, но точно днес дойдоха да монтират мебели...кой знае каква ще й е съдбата:))))...Както и да е, докато се преборя за връзка към сървъра и 4-та не съм:)) А 5 - имаше ли го в сметките?
Виж целия пост
# 7
Пепи много е хубава тортата, ама не мога да разбера каква е идеята на тези цветчета и какъв е тоя уред newsm78
Виж целия пост
# 8
Пепи благодаря за темата ,тортата е както винаги изпипана ,къде мога да видя твоята рецепта за медовик
Виж целия пост
# 9
Пепи,благодаря за темата   bouquet , а за тортата-и на мен ми стана интересно каъв е този уред  newsm78
Виж целия пост
# 10
Кари, разполагам с тази рецепта, мисля, че е оригиналната

3 яйца
1ч.ч. захар
3 с.л. мед
1ч. л. сода за хляб
100гр. разтопено масло
около 4чаши брашно (може и малко повече да поеме, зависи от това колко пълни са били лъжиците с мед)

Крем:
800гр. заквасена сметана (можеше да поеме и 1кг.)
захар на вкус

Приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта до разтварянето и, добавя се маслото и се слага на слаб огън до разтопяването му. В друг съд се слага меда и 1ч.л. сода да кипне. Бърка се енергично около 5-10 мин. Изчаква се леко да изстине и се добавя към яйчената смес. Слагате 3-3.5 чаши брашно и ако има нужда допълвате. Омесвате докато тестото спре да лепне по ръцете.
Увивате и прибирате в хладилник за 2-3часа. През това време се разбива сметаната и се прибира в хладилника.
Технологията на печене е описвана мисля неведнъж: разточвате, слагате в тавичка и надупчвате с вилица. Пече се в предварително загрята на 200 гадуса фурна за около 5-7 мин
Виж целия пост
# 11
Clairette, мерси че вместо мен пусна рецептата.

Момичета, този уред е Bioptron и е за светлинна терапия : БИОПТРОН
Чашките долу са филтрите, а клиентката искаше да има и цветчета. Навързах ги по този начин. Все едно светлина цветчетата са лъчите светлина в различните спектри и ги свързах по този начин с филтрите. Цветът на тортата е син, защото това е цвета на Цептер.
Виж целия пост
# 12
Пепи мнoго е хубава тази фирмена торта . Идеята с цветчетата ми допада - оригинално се е получило . Какъв е размера ?



http://raya1979.multiply.com/photos/album/9
 Ванче  умишлено , ама никой не позна че е мойта ....( понеже все пишат " и без да знаем на кого е се познава ...) и затова . Малка закачка  Laughing
Виж целия пост
# 13
Охооо, нова тема!!! БлагодарЪъъъъъъъ Пепи!!!
точно щях да попитам какъв е тоз`ми ти вибратор на 1ва стр... и то к`во се оказа..... нов модел кварцова лампа...  Rolling Eyes Ами, добре! Така да бъде!!! Харесва ми!!!
Райчееееее - ще ти дърпам ушенцата. Днес я гледах тази торта в микро-вариант. Не можеше и да се уголеми. Някакъв ГОСТ я беше пуснал.... та се чудех кой се вмъква така инкогнито...  много е готина. Прави ми се бебешка торта... ама... нямааааа....
Виж целия пост
# 14
Пепи мнoго е хубава тази фирмена торта . Идеята с цветчетата ми допада - оригинално се е получило . Какъв е размера ?

30х40см- без фондан - 4.400кг

И твоята розова тортичка е много сладка. Да е жива и здрава малката ви снаха Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия