Ще ме научите ли да готвя?

  • 7 486
  • 52
Чудих се, дали да я пусна темата и ето я   Rolling Eyes

Предполагам, че съм единствената тук, която е без опит  Rolling Eyes
Търся рецепти или техники, които са обяснени подробно.  Rolling Eyes

Имам предвид, че не е написано само ''запържваме ориза, докато стане кристален", а е по-скоро ''измитият ориз, заедно с 7 с.л. олио, се слага в тиган /по-дълбок/. Котлона е на 4-та степен или 80 градуса. Бърка се с дървена лъжица, докато ориза стане кристален /след околко 5мин/. Това е примерно, тъй като още нямам идея как се прави 'кристален ориз'.

Ако някой има желание, да напише няколко рецепти или съвета, ще съм много благодарна  Blush
Виж целия пост
# 1
Ами по-скоро напиши ти какво ти се яде и тогава да ти се напише рецептата. Иначе свят широк, рецепти много.  Grinning
Виж целия пост
# 2
   Разпитвай за всички подробности автора на избраната рецепта.
   Или в темата "бързи въпроси и отговори".
   И в двата случая имаш шанс да получиш най-изчерпателни отговори. Simple Smile
Виж целия пост
# 3
Ето подобна тема с много съвети.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=412100.0
Виж целия пост
# 4
Наистина,трябва да знаем какво обичате да си хапвате в къщи ,но ето от мен една много вкусна и лесна манджичка/и аз тъка съм се учила,само,че майка ми ми пишеше рецептите  Mr. Green/
Манджа с картофи и пилешко месо
месото/бутчета,крила,кой каквото хоресва/ се запържва леко от двете страни,около 5-10мин.с малко олио-лъжица,две.След това се слага ситно нарязан лук,една-две глави,зависи от големината и малко сол,щипка.Слага се половин буркан гювеч,ако нямаш,нарязваш две чушки на ситно,зелени,червени,каквито имаш,добавяш два-три домата,от консерва или пресни,настъргани,бамя,ако обичате,магданоз,повечко,червен пипер-една супена лъжица,равн и още малко сол на вкус.Оставя се на котлона да се позапържи гювеча-15-20мин.на слаб огън,аз готвя на газ и намалям котлона докрай.Слага се чубрица,две-три щипки,може и повече,ако харесваш и се залива с вода,около 300гр.за да не стане рядка манджата.Като поври около 20мин. се слагат два-три картофа нарязани,както ти душа иска и се оставя на котлона до готовност на картофите и месото.При нужда се долива още вода,а ако е рядко се слагат две суп. лъжици брашно размити с малко студена вода.Това е от мен ,дано да съм била полезна.
Виж целия пост
# 5
Момичета, благодаря за отговорите   bouquet

Нана, срам не срам, нещата са от типа на пиле с картофи, пиле с ориз, мусака, гювеч и подобни.
Тоест нещо за вечеря.  Blush Blush Blush

Изобщо не става въпрос за ''завъртяни'' рецепти.

Селма, срам ме е, затова реших направо тема да пусна.

Pety, тайно я наблюдавах преди, но не сме фенове на тестени неща.

Забравих още малко неща : пилешка супа, леща, боб чорба и супа топчета.
Виж целия пост
# 6
Не виждам от какво да те е срам. Това са ястия, които се приготвят във всяка нормална къща.

Мусака

Обелваш и нарязваш картофи на малки кубчета. В тиган запържваш една глава лук, нарязана на ситно в олио, покрило дъното на тигана. Добавяш каймата - 300-400 грама, колкото решиш ти, след това слагаш 1 чаена лъжичка сол, малко черен пипер и 1 супена лъжица без връх червен пипер. Разбъркваш хубаво и доливаш малко водичка. Слагаш и малко магданоз.
Изсипваш всичко това в тавата с картофите, разбъркваш хубаво, заливаш с топла вода - количеството е, колкото да покрие картофите и печеш. Включваш фурната на горен и долен реотан на 200 градуса. Като изври водата, правиш заливка от 1 кофичка кисело мляко, 2 яйца и 2-3 лъжици брашно. Изсипваш върху картофите и допичаш, докато заливката покафенее.

Лещата пък е още по-лесно.

250 или 500 грама леща - колкото решиш. Изчистваш, слагаш в тенджера, слагаш студена вода и малко сол и слагаш на котлона да ври. Аз варя на 4-та степен около половин час след като заври. След това в тиган запържваш глава лук, доматено пюре или смлени домати - ако е пюре 2-3 супени лъжици, ако са смлени домати - около 200 мл - слагаш 1 лъжица червен пипер, малко сол, черен пипер и чубрица. Изсипваш това нещо в лещата и разбъркваш. Оставяш на 2-ра степен на котлона да поври още малко. И това е.
Виж целия пост
# 7
Тина, много благодаря за рецептата. Няма надежди майка ми да ме учи, така че тук ми е надеждата. Тъй като е първата, утре следобяд ще действам по нея.

И въпроси имам  Rolling Eyes Как се запържва само с 1-2с.л олио? Да не би да са 10-20? С 1-2 дъното на тигана, няма да се покрие даже. Някакъв специален тиган ли ми трябва? Никакви буркани нямам, но ще купя направо пресни зеленчуци или в буркан от магазина. Всичко друго е супер обяснено, само за олиото да кажеш   bouquet
Виж целия пост
# 8
Търси рецерти, които са стъпка по стъпка със снимки, ще ти е по-лесно.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=421668.msg12541822#msg12541822
Виж целия пост
# 9
Нана супер си!   bouquet
Взимам мусаката за сряда.

Да питам за лука нещо. В горещо олио ли се слага или в студено? Запържва се, докато стане златист, нали? Аз го слагам в горещо олио, но може да не е правилно  Rolling Eyes
И да питам, когато каймата и картофите са във фурната, разбъркват ли се? Веднъж пробвах, но не се получи. Отдолу картофите бяха разварени, а отгоре по-твърди.
Виж целия пост
# 10
Нана супер си!   bouquet
Взимам мусаката за сряда.

Да питам за лука нещо. В горещо олио ли се слага или в студено? Запържва се, докато стане златист, нали? Аз го слагам в горещо олио, но може да не е правилно  Rolling Eyes
И да питам, когато каймата и картофите са във фурната, разбъркват ли се? Веднъж пробвах, но не се получи. Отдолу картофите бяха разварени, а отгоре по-твърди.

Здравей!

Мисля, че щом имаш желание ще се научиш. Много неща в началото ще се научиш да разпознаваш сама - особено въпросите ти за количеството на олиото и т.н. Защото наистина всичко зависи от съдовете в които готвиш (най-удобни са с не прилепващо покритие и дебело дъно) но и от вкуса на човек. Някой ще ти каже, че са нужни 3-4 лъжици за запържване, друг - 1-2  - просто единият харесва по-мазничко.

И не е срамно да се пита - никой не се е родил научен нали? Peace Важното е да си уверена и да не се паникьосваш. Е сигурно ще има няколко изхвърлени ястия, но всички сме минали по този път. Hug

Иначе - поразгледай малко из форума, прочети рецептите на момичетата - много са обяснявали доста подробно. И аз се стремя да го правя, защото наистина има много хора, които правят първи стъпки в готвенето. А и Лео много добре те е ориентирала към рецепти стъпка по стъпка - в този форум те са доста, просто седни един ден и се поразтърси. Знам че трябва време, но така и ще се научиш да си представяш това което ще готвиш, а и мислено се настройваш за това. Разгледай продуктите в рецептите, помисли, дали не се съдържа нещо, което не обичаш, опитай се да си представиш вкуса на готовото ястие и остави вкусовите ти рецептори да те водят( може да си пуснеш и филма Ратауй за инспирация Mr. Green). Не е


сложно, просто чувствай храната!  bouquet  И продължавай да питаш.....

Сега по въпросите:

За запържването на лука олиото не трябва да е студено(така лука поема много мазнина и става тлъст ако може така да се каже), но не трябва да е и много горещо, за да не загори веднага след като го пуснеш там. Сложи олиото да загрява на по-ниска степен на котлона (на 2 да речем) и преди да изсипеш цялото количество лук в тигана, пусни едно парченце за проба - ако започне да "танцува" леко, заобиколено от балончета олио и не почернее веднага, олиото ти е на правилната температура.

За мусаката аз лично първо задушавам всички продукти(и картофите) в тенджера и после само изливам в тавичка и запичам докато поизври водата (не слагай много вода, защото и продуктите си пускат). Така както обясняваш ти се се опитала да разбъркаш прекалено късно, когато отгоре сместа е била вече запечена, а е много вероятно и да не си подляла с достатъчно вода - като сложиш сместа в тавичката и ако картофите ти са сурови, водата трябва да покрива сместа един пръст, за да се сварят картофите.

И опитвай, опитвай! Heart Eyes

Успех!
Виж целия пост
# 11
Г-жа Шуши, аз лично не разбърквам нищо. Тя си се пече сама мусаката  Grinning
Виж целия пост
# 12
Лео, мерси за линка   bouquet Големи вкусотии видях, но предпочитам да се науча, на основните ястия първо. Имам предвид по-често готвени. Набелязах си няколко рецепти от там  Grinning

Натали, голямо желание имам да се науча, но съм зле с времето  Confused
Купих си няколко книги "Готвене за мъже",   Blush Blush Blush но нямам време да ги прочета, а тук докато върша работа на компютъра, мятам по поглед във форума. 
Има ли марка тигани, която да търся?

Въпрос: как се задушават продуктиRolling Eyes Намерих това . Ако искам да задуша гъби - слагам ги в тенджера, добавям 2с.л олио и 50мл вода. Слагам капака, котлона на ниска степен и са готови, когато омекнат ли? 

За мусаката - аз не разбърках, затова питах. Може би температурата е била висока. Поне сега знам как се прави.

Благодаря на всички писали тук и на лични  Hug Hug Hug
Виж целия пост
# 13
Ако искаш да задушиш гъби  ги слагаш нарязани в дълбок тиган с олио, което е покрило дъното. Поръсваш със сол. На слаб огън - ако печката ти е със 6 степени - слагаш на 4. След малко разбъркваш и като започнат да се пържат тогава сипваш малко вода.
Виж целия пост
# 14
Шуши,natalyna правилно ти е отговорила за олиото.Не е нужно много олио за да се запържи месото.Аз готвя в тенджера с двойно дъно,слагам олиото,да покрие дъното на тенджерата и като се згорещи слагам месото след минута го обръщам с помоща на вилица,след още минута отново обръщам,дано да си разбрала и този първи опит да е успешен.Чакаме да се похвалиш утре.

За задушаването,аз задушавам като слагам вода-около30гр/Зависи от съда,но обикновенно ползвам тиган/и малко олио,но на изключен котлон,защото когато прохождах в готвенето,сложих вода в згорещено олио и от пръските/А то пръска много,се запали олиото,а от там  и аспиратора.След това включвам котлона и следя,кога ще започне леко да цвърчи/след 5-6 секунди,тогава слагам продуктите.
Да добавя,че готвя за двама души ,ако ще готвиш за повече увеличи продуктите малко.Питай,ако нещо не ти е ясно  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия