Ти какво сготви? Снимай, покажи! - 52-ра тема

  • 105 053
  • 740
# 480
Дядо Хаджия, побити или не побити, балони, или небалони, ама изглежда фантастично. Ще трябва да ходя да чета как се постига тоя ефект, макар че имам нещо на ум, ама явно съм пропуснала балоните. Чудно ти изглежда хляба.

И за да не си помислите, че съм бездействала - ето хляб от машината, с чесън на прах и босилек - брашно бяло и грахам



И понеже нямаше кога да сготвя, като дойде водата, реших да оползотворя едни изостанали ябълки, като ги бухна в ябълков кейк, като освен всичко си намерих и помощник, голямата г-ца да обели и настърже ябълките  Wink Wink Wink


Аз пак да си побъбря за питките....... гледам на елица са се напукали, на уиуи не са, та пак си разсъждавам - от какво зависи, някой дали знае? Аз не че не се радвам, като Лабрек, на пукнал се кейк, или питки, ама зависи какъв ефект искам да постигна. Иска ми се да мога да контролирам процеса на разпукването - ако искам да има цепки, ако искам да няма пък Crossing Arms а то си става когато както си иска Laughing



Виж целия пост
# 481
ХЛЕБАРКА,не съм търсила ефекта нито на напукване, нито на гладкост..така стана. Ама то и тестото си ми беше леко измислено-отворих шкафа и хладилника и забърках нещо. Отгоре са намазани с жълтък,разбит в малко олио-ако това би ти дало някаква подсказка..
Виж целия пост
# 482
ХЛЕБАРКА, аз нямам опит, но се опитвам поне да мисля логично. Може би ако фурната е по-силна и отгоре се образува коричка, а отвътре е още сурово тестото, естествено е че ще се спука когато хляба трябва да се надигне още. Но мисля, че ако се пече на по-слаба фурна може да изсъхне доста.
Заради теб специално се порових   smile3529 и тук (Backen mit Wasserdampf verhindert Risse in der Kruste und sorgt dafür, dass das Brot nicht austrocknet) намерих нещо. Та казват, че ако при печенето се използва и водна пара (например можеш да сложиш купичка с вода във фурната), това възпрепятства появата на пукнатини по кората и също спомага да не изсъхва хляба.
Ако намеря още нещо ще ти го споделя. Може пък случайно, да не го знаеш   smile3503.
Мислех да ги показвам утре, но от мен да мине днес ще е.
Виенски хлебчета.



Ето например при моите хлебчета се е напукало само едно. Забелязала съм че на това място печката ми пече малко по-силно от известно време, или останалата част е по-слаба, но има малка разлика, и така си обяснявам напукването с по-бързото образуване на коричката отколкото е необходимо.

Виж целия пост
# 483
Ето го и рулцето,много сполучливо се получи по подсказката на Линдита Grinning Леко го попрепекох,но се нави перфектно.Намазах го със сметана объркана със сладко от боровинки.Нямах пудра захар и го намазах с останалата сметана.И снимката нещо не дава много добра представа,ама всичко се случи много набързо Blush


Крисче,с удоволствие ще те черпя един ориз с пилешки филенца и зеленчук Hug
Виж целия пост
# 484
Венета Hug благодаря ти. И на теб Ели, ама аз щото още сутринта почнах с тия разсъждения по повод питките, които аз правих. Та на Венета подсказката ще я ползвам. Идеята е, че ако се опитвам да изпека питки като за хамбургер, те трябва да са си идеално гладки отгоре. Или поне аз си ги представям такива, затуй. Иначе и аз си го мислех това, че ако отгоре е фанало кора, а вътре е сурово, няма да стане то така както ми се иска. Но това вече пък се свързва със структурата, влажността на самото тесто. И явно ако не го уцели човек, се получава пукнатината дори и да не я искам. Това с водата ще го пробвам, може да набутам една тавичка отдолу с водица да пуща влага Wink и ще докладвам, ама няма да е скоро, че то се почна работната седмица Sad Ама кви сложни книги четеш ти, малееееее Simple SmileSimple SmileSimple Smile

Дес, да взема да ти пратя адреса на лични Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Виж целия пост
# 485
Недей цяла тава, а купички може би една или две по-малки, иначе пък може отдолу да не се изпекат добре. А за хамбургери със сигурност тестото има по-друга структура.
Виж целия пост
# 486
Ами относно напукването на хлебчетата, аз от майка ми знам, че когато тестото е с мая винаги се слага  в незагрята фурна, и трябва да е добре втасало, иначе отсилния огън "прехвръква" бързо. Но, товасигурно го знаете, точно пък аз ще  Thinking Blushви уча
Виж целия пост
# 487
Ето го и Царевично пълнозърнестия хляб на дядо хаджия
Невероятно вкусен и ароматен,благодаря ви Hug



Виж целия пост
# 488
Уиуи, аз винаги слагам хляба в незагрята фурна и пак понякога ми се напуква. Мисля, че зависи от много неща, тип на брашното, еластичност, влага, температура. Например сега четох, че хамбургерите се печат при 175°С, но и от самата фурна зависи сигурно. Така че предполагам има много причини. Ще има кой знае колко тона хляб още да изпечем, докато разберем защо се напуква. А защо да не научим и от теб нещо, то нали знаеш, човек се учи докато е жив, защо пък точно ти да не знаеш. Благодаря ти че споделяш мнението си.
Виж целия пост
# 489
Специални благодарности на Селмаза прекрасния ''панадолко''   bouquet  bouquet  bouquet

снимката на разреза е малко на бързо щракната,че кекса го правих за подарък,бяхме на прощъпулник и го ометоха за секунди.Беше наистина шоколадово фантастичен Heart Eyes
Виж целия пост
# 490
Много е вкусно тук! Ще ми се да приготвя всичко което сте сътворили...  Hug

Ето от мен:
Салата-пюре от патладжани и сирене:

таратор:

и пилешки кебап:
Виж целия пост
# 491
Ние в темата за машината за хляб битки водим хляба да ни се разпука, тука пък се водят битки питките да не се разпукат. Абе направо ви казвам олелия.

Напукването си иде от маята и от нищо друго. Не от фурната, а от начина на втасването на маята. Та вижте значи там какви са изискванията за втасването на тия питки и вижте нящо начин на втасване, количество мая и тем ми ти подобни да не сте объркали. Да не пропусна да напомня, че втасването продължава и по време на печене и ако сте си втасвали питките във фурната да речем и както са си вътре пускате фурната да пече няма начин да не се получи нещо странно като от сорта на превтасяне примерно или чат пат некое разпукване. При тая ситуация ще пускате фурната за печене дето се вика една идея преди тестото да е втасало окончателно.

Какво са правели едно време бабите. Месели са и са втасвали на топло и после хляба оп директно в горещата фурна. Тогава пещите или печките на дърва и въглища не са могли нали да въртят ключовете от 1 до 4 за горен и долен реотан оти въглищата и дървата не разбират от такива степени.

Та аз малко се колебая да приема версията нали втасало тесто в студена фурна и нали оная докато загрее ади онова още продължава да втасва и става еднаааа втасала Мара и превтасала. Тука съм уверен, че тестеното изделие не е втасало изцяло и се разчита да довтаса докато фурната загрее.

Аз нал съм си мрънкяло та се повтарям, че за мен критерия е удвояване на тестото при втасване и от там нататък да оди да се пече в загрята фурна.

Отидете на стр. 8 на сегашната тема за машината за хляб и там Ердинч е обяснил какво означава разпукване на хляб.

Иначе казано тия хлебчета за хамбугерите дето нали ги има там у Макдоналса и в Биллата примерно речено се печат в едни много специални фурни, дето не са като моята печка "Мечта" (ъъъъ .... пардон тая ни беше първата га се ожених ... исках да кажа Горение). Там мисля си аз се печат на вентилатор и с ... овлажнители. Ама пък да ви кажа така под сурдинка и тестото си им е едно специално с едни добавки и т.н.
Виж целия пост
# 492
Един късен отчет и от мен-вечеряхме скара,картофено пюре,салати и десерта торта Наполеон(изкушена от прекрасната торта на mari_eta).Лека и спокойна вечер.                                          
Виж целия пост
# 493
Уау какви вкусотий!!
Виж целия пост
# 494
Хлебарке, Хлебарке, от известно време ти гледам ника в темата и си мисля "Я пък тая как се покръстила и пише в готварския подфорум"  newsm78 newsm78 А то кой бил  hahaha hahaha ама те познах едва днес, като прочетох за чесновия пастет речта ти  Hug
Ивка, кога направи НАполеона  Crazy
Мариета, да са ти живи и здрави именниците   bouquet

Ето и остатъка от вчерашно-днешното ми готвене  Laughing руска салата /токущо объркана и в купата още/



Картофено руло



пълнен заек



и баклава

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия