Сполучливи попадения от моят кулинарен опит

  • 123 281
  • 68
# 60
Бисквитки с шоколад и кокос
Източник

350 гр. брашно
45 гр. кокосови стърготини
250 гр. масло
1 ч.ч. захар
2 яйца размер L
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии
100 гр. натурален шоколад,нарязан на малки кубчета или шоколадов дропс
В купа сложете захарта и леко омекналото масло.С миксера, с бъркалките за тесто, разбийте да се обединят.Добавете едно по едно яйцата и продължете разбиването.
Следват ванилиите,кокосовите стърготини,брашното и бакпулвера,и отново обединете сместа.Накрая сложете парченцата шоколад и разбъркайте с шпатула.
Сложете купата във фризера за 10 мин. да стегне сместа,след което с леко намокрени или намаслени длани оформяйте топченца от маслената смес и ги подреждайте шахматно на разстояние 4 см. върху тава покрита с пекарска хартия.
Виж целия пост
# 61
Домашна торта "Изненада"
ИЗТОЧНИК
Нарекох тортата така,защото много промених основната рецепта.

Блатове:

6 яйца
2ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 чаена лъж. сода
3 ванилии
3 1/2 ч.ч. брашно

Крем:Домашен с прясно мляко,яйца,масло и аромати(сложих лимонена кора и ванилия).
След забъркването на сместта за блатовете разделих на 3,а можеше и на повече.В едната част добавих орехи,в другата какао,а третата оставих чиста..Какаовият и орехов блат станаха малко по дебели и ги разрязах на две.Получиха се 5 платки общо.Приготвих крема и подредих така.Първо половинката орехов блат,сиропирахс компот от праскови и  намазах с крем.Втори сложих какаоватап оловина сироп,крем и поръсих с орехи.Последва бялата платка - сироп,крем и нарязах парченца праскови от компота.Поких с друият какаов отрязаък пак сироп намазах с шоколад и покрих с крем.Последен беше ореховият блат сиропиран и намазан с крем.Разбих една суха сметана,намазах с нея цялата торта,подредих плодове и желирах.
Виж целия пост
# 62
Безмесна мусака с домати и сос
Източник:Кухнята на Звездев
 
1 глава кромид лук
2 моркова
олио за пържене
150 гр ориз
сол на вкус
За соса:

25-30 гр краве масло
1 непълна с.л. пшенично брашно
200 мл студено прясно мляко
2 яйца
6 домата
3-4 стръка магданоз
Начин на приготвяне:

1. Нарязваме главата кромид лук на дребно, морковите на малки кубчета, след което ги запържваме за кратко в мазнина и 5 с.л. гореща вода. Посоляваме и прибавяме ориза, заедно с 300 гр гореща вода, за да може оризът да стане почти готов.

2. Приготвяне на соса: Запържваме за кратко маслото и брашното. След това отделяме касеролката от котлона и за около 1/2 минута оставяме да изстине. След което наливаме студеното мляко, добавяме яйцата и разбъркваме.

3. Нарязваме на кръгчета доматите, а магданозът на ситно. Намазваме тавичката с краве масло и започваме да подреждаме доматите в нея. Добавяме към ориза белия сос и със сместа поливаме доматите.

4. Отгоре поръсваме с магданоз и отново редим домати и посоляваме. Печем в умерено затоплена фурна на 180 градуса за 20-30 мин.

Виж целия пост
# 63
Копирам буквално рецептата която ме впечатли през последните дни,като посочвам източника.Смятам да ги направя скоро.

НАЙ-ВКУСНИТЕ БИСКВИТИ – С МУСКОВАДО, ШОКОЛАД И ОРЕХИ
източник

125 гр. краве масло, на стайна температура
1 равна ч.л. сол
250 гр. тъмно кафява захар „Мусковадо“
2 яйца (95 гр.)
250 гр. брашно (пълнозърнесто)
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода за хляб
150 гр. орехи, нарязани на парченца (или други ядки)
100-150 гр. черен шоколад, нарязан на парченца (или шоколадов чипс)
шепа стафиди (може и без тях)

Брашното се пресява и се смесва със содата и бакпулвера.
В отделна купа маслото, захарта и солта се разбиват с миксер до кремообразна смес.
Яйцата (едно по едно) се добавят към маслената смес се разбъркват с миксер още 3-4 минути.
Добавя се брашнената смес.
Котаго сместта стане хомогенна, се добавят орехите, шоколадът и стафидите. Обърква се докато се смесят равномерно с тестото.

Получава се меко и лепкаво тесто, което може да оставите за около половин час в хладилника, за да работите по-лесно, но не е задължително. Моето не го охлаждах и ми станаха малко криви бисквитките Simple Smile Тестото се разделя на 2 или 3 части и с помощта на фолио за свежо съхранение или хартия за печене се оформят рула с дебелина около 3 см. Рулата се оставят във фризера за 2-3 часа.
Виж целия пост
# 64
Още едни бисквитки слагам в списъка чакащи за проба.Копирала съм рецептата от блога на Кулинарен Еликсир,а там е посочен и първоизточника:

Бисквити с банан и шоколад
Източник
 
Продукти за около 50-60 броя :

250 гр. масло
250 гр. захар ( кафява и бяла )
2 големи яйца
1 банан
1 п. бурбонска ванилена захар на др. Йоткер
1 ч.л. сода бикарбонат
400 гр. брашно
100 гр. шоколадови капки

 Приготвяне:

В купа смесете брашното и содата.
Разбийте мекото масло със захарта и ваниловата захар.
Добавете яйцата,едно по едно, и разбийте отново.
Прибавете намачкания банан и брашното със содата и разбъркайте.
Финално добавете шоколадовите капки  и хомогенизирайте.
Сложете сместа за бисквитите в хладилника за 2 часа да стегне.
С намаслени ръце оформете топчета и ги сложете в плитка тава,покрита с хартия за печене,на разстояние 3 см.
Изпечете бисквитите в загрята на 180 гр. Фурна за 15 мин.
Виж целия пост
# 65
Жълъдчета (около 100 половинки=50 жълъдчета)
източник

2 жълтъка

1 пак. (125 гр.) краве масло на стайна температура

120 гр. пудра захар

1 ванилия

250-300 гр. брашно

мармалад

шоколад

смлени орехови ядки

Начин на приготвяне:

Разбъркайте маслото и захарта до побеляване. Прибавете един по един жълтъците, а след това – ванилията и брашното. Замесва се по-твърдо тесто. С помощта на малка лъжичка с капковидна форма се оформят половинките на жълъдчетата.
Виж целия пост
# 66
Сладка питка
източник

2- яйца
6- с.л.захар
3- с.л.кис.мляко
2-с.л.олио.кора на лимон и портокал
1-куб.мая
1.ч.ч.хладка вода
половин ч.л.сол
около 1 кг.брашно
1 чаша мазнина(олио,масло)-при оформянето се слага.

Замесеното тесто почива 10 мин.след което се разделя на 16 топки.Оставя се още 10 мин.Всяка топка се разстила като мекица, маже се обилно с мазнината.Навива се на руло усуква се и се връзва на възелче.Оставя се да втаса-маже се със жълтък и малко олио и се поръсва със захар(на око) 180 градуса с вентилатор за около30-40 мин.
Виж целия пост
# 67
Козунаците ми тази година бяха по тази рецепта
Mного сполучлива,препоръчвам Hug

Цитат
Продукти:
750  гр.   пресято брашно, при оформянето ще ви трябва още малко
3 бр. яйца + 1 белтък, а жълтъка за намазване
1 щипка сол
250 гр. захар за козунаци , но 150 гр. за кифлички
2 супени лъжици мас или масло, маргарин
100 гр.  олио
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
250 гр.  кисело мляко
100 мл  прясно мляко
42 гр.( едно голямо кубче) прясна  хлебна мая
аромати за тестото: ванилия, ром, лимон, стафиди,  портокалови кри
Приготвяне:
        Маята втасва с прясното мляко, малко захар и брашно. Загрява се маста с олиото. Замесва се меко тесто от изброените продукти. Мазнината може да се постави в тестото или с нея да се извърши омесването, което не е необходимо да бъде продължително.
        Тестото се разделя на части около 1 кг. и имате две възможности – да изчакате тестото да втаса на топло или да го  поставите в полиетиленови пликове /завързват се/ и да престои в хладилник около 12 -16 часа (напр. от  вечерта за сутринта). Втасалото тесто след изваждането се оставя 15 мин. да се отпусне и се оформят малки топки, които се разточват като кръгъл блат за торта (диаметъра зависи от желанието за големина на кифличките) и дебелина около 0,5 см. Разрязват се диагонално на на 1/ 16  (на кръст и после всяко на две  и на две) – получават се 16 триъгълника . Слага се в средата на широката част плънка по избор: течен шоколад (не повече от чаена лъжичка, за да не изтече при печенето); твърд мармелад или други познати плънки за козунак, респ. кифли. Може и солени плънки -  смес от сирене и яйца, както и готовите плънки за “крокодила”. Завиват се кифличките от широката част към върха и леко се огъват краищата като подкова.
Аз слагам първите в студена фурна и пека на 200-220° върху хартия за печене. Намазвам  повърхността им леко с олио,  когато леко се надуят (втасат)  ги вадя, мажа с разбит жълтък с 1 с. л. вода, поръсвам ги с едра захар, мак / сусам / счукани ядки , ако са солени – кашкавал и допичам да зачервяване. Готовите ги вадя, за да не се смачкат изчаквам да се охладят добре на един ред. Докато подредя следващите за печене, вратата на фурната е отворена, за да се охлади и процедирам по същия начин. 
Виж целия пост
# 68
Още едно Козуначе което ме впечатли като резултат по Великден:
Козунак със заквасена сметана от блога Кулинарен Еликсир

 Продукти :

3 яйца + 1 белтък
200 гр. заквасена сметана
150 гр. захар*
60 гр. масло + 40 мл. олио
малка щипка сол
25 гр. прясна мая
кората на една мандарина (портокал) + 2 с.л. портокалов сок
1 капсула есенция ванилия
1 капсула есенция лимон или настъргана кора от един лимон
750 гр. брашно
Всичко забърках в машината за хляб(без да захващам маята и всичко беше от хладилника).ОСтавих го да втаса вътре извадих оформих,втаса във фурната на 50 градуса,намазах и изпекох.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия