Не намирам тема за баклава

  • 3 514
  • 12
... а така ми се яде от няколко месеца.

Купувахме на два-три пъти от магазините, но като вкуся малко, я плюя и хвърлям в кошчето. Нито един път не я изядох. На братовчед ми жена му прави страхотна баклава, леля ми също, но и двете са в чужбина.

Много ми се яде. Дайде няколко варианта. Имам орехи, дори почнах да ги чистя сега  Joy
Търпение нямам.  Hug
Виж целия пост
# 1
Аз харесвам и правя една баклава, която е с блат.
4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно
1/2 бакпулвер
 2 ванилии
 1/2 купичка счукани орехи
намазва се тава малко с олио.Слагат се половината кори, после плънката и останлите кори отгоре.Около 2оо мл. олио- горещо- полива се баклавата.Нарязва се на парчета и се пече на 180  градуса
За сиропа- 2 ч захар, 3 ч вода
Това е Grinning
Виж целия пост
# 2
Заповядай миличка,запретвай ръкави......http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=229455 Hug
Виж целия пост
# 3
Аз харесвам и правя една баклава, която е с блат.
4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно
1/2 бакпулвер
 2 ванилии
 1/2 купичка счукани орехи
намазва се тава малко с олио.Слагат се половината кори, после плънката и останлите кори отгоре.Около 2оо мл. олио- горещо- полива се баклавата.Нарязва се на парчета и се пече на 180  градуса
За сиропа- 2 ч захар, 3 ч вода
Това е Grinning

явно си изпуснала корите в рецептата - какви кори ползваш?

Заповядай миличка,запретвай ръкави......http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=229455 Hug

а това - като ида при майка, задължително ще го пробваме! Ама задължително!!!
Виж целия пост
# 4
Аз съм пробвала тази косовска баклава, която я правиха при Иван Звездев. Гарантирам, че е хубава и много приятна стига да обичате кокос, а и се прави много лесно и бръзо!
http://www.bonapeti.bg/index.php?recepta=10&id=3918&cat= … 46&subcat=210
Виж целия пост
# 5
Здравейте, момичета. Едвам си намерих темата  ooooh!

Първо се извинявам, че изобщо не отговорих.
Още като ми писахте, веднага разпринтих една рецепта за баклава, която се меси, точи и прочие - сега по НГ ще я правим с майка - тя още не се навива, но аз ще настъпя фронта.

На следващия ден, след като ми показахте рецептите тук, направих баклавата с плънката с яйца. Стана СТРАХОТНА! От раз! Че и лесна! Изядохме я за нула време и само един ден, след като къщата ни остана без баклава, я направих отново - този път - в провинцията, при майка. Опитаха я там доста хора, всеки ахна. И като казах колко е лесна, просто не повярваха. Аз я павих с плънката (но без орехи) а след още два-три реда кори - само орехи и канела - един вид втора плънка. Нарочно ги отделих, защото пърия път, като я правих, орехите слепват за самата плънка и стои леко като че все едно е остаряла баклава, пък току-що я бях направила. Та затова - орехите на отделен ред.

Вчера пак я направих. Леле колко изядох от сутринта, ако знаете  Embarassed

След Коледните празници имам задача да направя три такива баклави за провинса  Embarassed и отделно с майка съм планувала да точим домашната  Simple Smile

Страхотни сте! Благодаря ви много  Hug Наистина точно това ми се ядеше. Купешката наистина не става  Crossing Arms
Виж целия пост
# 6
Ето моята рецепта за баклава която съм си взела като бях на гости в Сърбия. Става мекичка не е прекалено сладка като купените много е вкусна, като я опиташ никога няма да допуснеш че е правена по този начин и че са вложени такива продукти. До сега всеки който я е опитал я е харесал много и ми е искал рецептата  Peace много е лесна

СРЪБСКА БАКЛАВА С ПЪЛНЕЖ

Продукти:

500 гр. тънки кори
3 яйца
1/4 кисело мляко
1/4 олио
1 пак. бакпулвер

Сироп:
1/2 вода
1/2 захар

Приготовление:

Яйцата и захарта се разбъркват. Прибавя се киселото мляко, бакпулвера, разбърква се после се добавя олиото.
Слага се кора маже се с тази смес пак кора и пак се маже, по средата се слагат орехите и от горе пак кора и пак от сместта. Пече се на 160 - 180 градуса /зависи от фурната ви/ до покафеняване.
За сиропа сипваме захарта във водата като заври и се стопи захарта е готов аз си рендосвам лимонова кора в него.
Баклавата топла се залива със студен сироп.
 
               
Виж целия пост
# 7
и тази изглежда много добре  Peace
Виж целия пост
# 8
Всяка година за Коледа правя:
БАКЛАВА С ЛОКУМ

500 г кори за баница
300 г розов локум (2 кутии)
4 бр. яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
6-7 с.л. брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. счукани орехи
За сиропа:
3 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
4 ванилии
 

--------------------------------------------------------------------------------
 
 Яйцата, захарта, олиото и брашното с бакпулвера се разбиват на гъста каша. Локумът се нарязва на парчета - всяко локумче на 4 части. Вземат се по 2 листа кори и помежду се намазват с масло. В началото се нареждат локумчетата, след това орехите до тях и по останалата част от кората се намазва с 2 с.л. от пандишпановата смес. Навиват се на руло. Това се прави с всички кори. Нареждат се в правоъгълна тава и се изпича. След като изстине баклавата се нарязва на парчета и се залива със сироп. Задължително трябва да престои 10-12 часа преди сервиране.

Към орехите може да се прибави 1 ч.л. канела.

Виж целия пост
# 9
Племенницата ми умира за локум и локумени разновидности.
Взема да й спретна една такава  newsm78
Виж целия пост
# 10

Още едно предложение - не е традиционната баклава, по-скоро е сладкиш баклава, но е бърз и вкусен.  bouquet
Виж целия пост
# 11
Ох, и аз от няколко дни се каня да правя баклава, ама да видим кога ще си надвия мързела. Аз правя баклавата с плънка, която е посочила Велмар.
Виж целия пост
# 12
Берина, твоята баклава  е такава радост за окото ама мнооого труд  ooooh!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия