Моите рецепти

  • 2 368
  • 1
Тук ще публикувам моите любими рецепти. Някой са на моята баба други са взимани от книги вестници и списания.
Виж целия пост
# 1
Пиле с макарони:

Продукти 
1 бр.  пиле
400 гр  макарони
200 гр  сметана квасена
50 мл  олио
1/2 вр.  лук кромид пресен
4 ск.  чесън стар
50 гр  сирене топено
1 ч.л.  босилек

Приготовления:
1.Сварете макароните 'ал денте'
2.Изпечете (или сварете) пилето, нарежете месото на малки парченца и ги запържете леко в масло
3.Разбийте ситно накълцания лук, босилека, нарязаното на малки кубчета сирене и счукания чесън в блендер като постепенно добавяте олиото
4.Сложете сместа да заври и добавете сметаната, като бъркате с дървена лъжица
5.Поръсете със сол и черен пипер на вкус
6.Извадете макароните от водата и ги отцедете
7.Сложете ги в подходящ съд и сипете към тях запържените кубчета месо
8.Най-отгоре залейте със соса
9.Украсете с листа от магданоз.

Пиле със Сметана

Продукти:

500 г. охладено пилешко месо по избор /най-добре пилешки гърди/
200 гр. заквасена сметана
100 гр. топено сирене
1 пакетче крем супа от гъби
1/2 ч.чаша бяло вино
шунка слайс /по желание/
250 гр. консервирани или запържени гъби
чесън на прах,захар
сол, черен пипер
мащерка и босилек
копър за гарниране

Приготовление:
Пилешкото месо се овкусява с много малко сол, /гъбената супа е солена/, черен пипер и чесън на прах, загъва се в шунката и запържва до златисто в сгорещено олио с масло / често се обръща, за да не пуска сокове/. Гаси се с ½ ч. бяло вино и изчаква да поизври, добавя се 1 ч.л. захар и ½ ч.л. мащерка и босилек.
Крем супата се разтваря с 1/2 или малко повече от указаното количество вода /може да се варира за по-гъст или рядък сос/ и сметаната.
В съд за печене с капак /йенска тенждера/ се поставя соса, месото, гъбите и нарязаното топено сирене. Пече се в предварително загрята фурна 200 гр. до зачервяване на месото и сгъстяване на соса.
Гъстота на соса зависи от времето на готовност на месото и момента на сервиране /след охлаждането се сгъстява/.


Картофи с наденица и сметана

Продукти

1кг картофи
½ кг наденица ( не трябва да е сурова
1 кисело мляко
1 сметана
1 вр. пресен лук
млян чер пипер
сол
Приготовления
Картофите се обелват и сваряват  в подсолена вода. Нарязавт се на колелца и се изсипват в голяма салатиера. Наденицата се нарява на колелца  и се запържва. После се добавя към картофите. Млякото сметаната и черния пипер се забъркват.  Лука се нарязва на ситно. Със сместа се заливат картофите и наденицата.


Пилешки дробчета с топено сирене
Продукти
1кг пил. дробчета
600гр пушено сирене
150гр топено сирене
черен пипер
крумит лук
50гр масло
Приготовления:
Размразените дробчета се сварявар.Изсипва се водата без да се отцежда напълно. В тенджера под налягане се разтапля маслото добавя се лукът и накря дробчетата и накрая дробчетата и чер. пипер.  След това се добавят наситно нарязаните пушено и топено сирене. Добавя се 1/3 чаша вода или бяло вино. Затваря се тенджерата и се оставя да заври на силен огън като се разклаща. 


Кавърма в гюведже
Продукти
750 гр свинско обезкостено месо
1 к. ч. олио
50гр масло или маргарин
5 глави кромит лук
1 ч.ч доматен сок
черен пипер
чубрица
сирене

Приготовления:
Месото се нарязва на кубчета и се запържва в олиото.  Изважда се и се задушава в същата мазнина.Прибавят  се   доматите и  месото се връща. Подправя се на вкус . Сипва се вода и се задушава  в гюведже 30мин. Слага се маслото и сиренето. Запича се в силна фурна.

Рибно филе с гъби. Задушено с вино
1 кг. рибно филе
200 гр. гъби
1 ч.ч. сухо бяло вино
1 глава лук
5 филии хляб
дафинов лист
1 лимон
2 с.л. оцет
целина
магданоз
черен пипер
сол

Приготовления:
 Филето се нарязва на пориции. Накълцаният на дребно лук се задушава заедно с целината в мазнина, след което се заливат с рибен бульон или вода и се оставят да поврат за около 5 минути.
Прибавя се черен пипер, сол, дафинов лист, оцет, бяло вино и нарязаните на половинки гъби. С тази смес се заливат подредените в съд парчета риба. Съдът се покрива с капак и ястието се задушава на слаба фурна около 40 минути.
Филиите хляб се запичат на грил. Едната страна се натрива с чесън.
Задушените рибни парчета се поставят върху филиите и се заливат със соса. Гарнират се с резени лимон и клончета магданоз.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия