Мусака с праз и гъби
за 4-6 порции
750 гр кайма смес
500 гр гъби
2 стръка праз
1 ч. ч. ориз
1 консерва нарязани домати от 400 гр
1 червена чушка
малко олио (около 3 с. л.)
1 ч. ч. червено вино
3 ч. ч. вода
сол, черен пипер
Необходими са 2 тигана и една тава или 1 тиган и 1 тава, която може да се използва и за котлон(моята е за паея или паеля).
В единия тиган се сипвт 2 с. л. олио и каймата, която се намачква, да стане на малки парченца като за мусака. Щом тя побелее, се добавя почистения, измит и нарязан наситно праз. Разбърква се.
В другия тиган(или тава) се слага 1 с. л. олио и гъбите, нарязани на филийки. Те се пържат до пълното извиране на водата. Тогава се добавя консервата домати. Разбърква се и се оставя да се пържи на силен огън.
Фурната се загрява на 200 градуса.
В първия тиган, щом поизври водата от каймата и праза, щом каймата се позапържи, се добавя нарязаната наситно чушка. Щом и тя се позапържи, се добавя изчистения и измит ориз. Разбърква се, докато стане стъклен. Тогава се изсипва червеното вино.
В тавата(или тиган-тавата) се смесват каймяната и гъбено-доматената смес. Добавя се сол и черен пипер на вкус. Изсипват се 3 ч. ч. вода(гореща)и всичко се разбърква добре. Тавата се поставя във фурната и се пече около 30 мин., или до извирането на водата и готовност на ориза.
Ястието се сервира топло, по възможност придружено от чаша темперирано, хубаво червено вино.