Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мусака с праз и гъби

  • 5 385
  • 26
Едно зимно предложение от мен  Grinning:



Мусака с праз и гъби

за 4-6 порции

750 гр кайма смес
500 гр гъби
2 стръка праз
1 ч. ч. ориз
1 консерва нарязани домати от 400 гр
1 червена чушка
малко олио (около 3 с. л.)
1 ч. ч. червено вино
3 ч. ч. вода
сол, черен пипер


Необходими са 2 тигана и една тава или 1 тиган и 1 тава, която може да се използва и за котлон(моята е за паея или паеля).

В единия тиган се сипвт 2 с. л. олио и каймата, която се намачква, да стане на малки парченца като за мусака. Щом тя побелее, се добавя почистения, измит и нарязан наситно праз. Разбърква се.
В другия тиган(или тава) се слага 1 с. л. олио и гъбите, нарязани на филийки. Те се пържат до пълното извиране на водата. Тогава се добавя консервата домати. Разбърква се и се оставя да се пържи на силен огън.
Фурната се загрява на 200 градуса.
В първия тиган, щом поизври водата от каймата и праза, щом каймата се позапържи, се добавя нарязаната наситно чушка. Щом и тя се позапържи, се добавя изчистения и измит ориз. Разбърква се, докато стане стъклен. Тогава се изсипва червеното вино.
В тавата(или тиган-тавата) се смесват каймяната и гъбено-доматената смес. Добавя се сол и черен пипер на вкус. Изсипват се 3 ч. ч. вода(гореща)и всичко се разбърква добре. Тавата се поставя във фурната и се пече около 30 мин., или до извирането на водата и готовност на ориза.

Ястието се сервира топло, по възможност придружено от чаша темперирано, хубаво червено вино. Wink

Виж целия пост
# 1
Ягодка, изглежда много апетитно мусаката, за зимата  е чудесна!  bouquet
Виж целия пост
# 2
Страхотно излежда и звучи. Мерси за споделената рецепта  bouquet
Виж целия пост
# 3
Ще го пробвам това ястие още тази седмица-тъкмо се чудех какво да правя с толкова праз  bouquet
Виж целия пост
# 4
И аз обичам  подобни гозби, задължително ще го пробвам. Мерси за идеята  Peace
Виж целия пост
# 5
Звучи интересно и аз ще го пробвам.
Виж целия пост
# 6
Щом има праз, значи е хубаво. Дали не става прекалено голямо количество, 750 гр. кайма ми се вижда множко  Thinking?
Виж целия пост
# 7
Marieta, за нас не беше голямо количество. Но аз имам син почти тинейджър. Не знам как ще го изхранваме скоро. Laughing Писала съм 4-6 порции. А толкова кайма имах в наличност и трябваше да я използвам. Може би ще стане и с 500 гр, но естествено количеството на ориза ще превалира и вкусът ще се промени. Peace

Надявам се да ви хареса!  bouquet

Еси, благодаря!  bouquet

Виж целия пост
# 8
Сигурна съм.че е вкусна.Аз съм забелязала,че когато готвя ориз със праз е по-вкусен от готвен с лук.В някои книги муската с ориз я водят''корейска мусака''
Виж целия пост
# 9
Ягодка, чудесна е мусаката!  bouquet
Още като прочетох продуктите и знаех, че ще се хареса у нас...зимата се котират такива ястия...
Благодаря ти! Hug

Виж целия пост
# 10
Леле Есииии, как ме зарадва!!! Аз хич не очаквах, че някой ще се престраши да ми изпробва рецептата! Благодаря ти! Hug  bouquet Гледам и черни маслинки си добвила! Те чудесно обогатяват разнообразието от цвтове на ястието!
Виж целия пост
# 11
и аз да се отчета  Hug Ягодке благодаря ти!
Виж целия пост
# 12
Леле Есииии, как ме зарадва!!! Аз хич не очаквах, че някой ще се престраши да ми изпробва рецептата! Благодаря ти! Hug  bouquet Гледам и черни маслинки си добвила! Те чудесно обогатяват разнообразието от цвтове на ястието!

Аз благодаря за вкусното ястие! Hug

Да, добавих маслинки и замених червеното с бяло вино и се наслаждавахме, много е вкусно!  bouquet
Виж целия пост
# 13
svetlane, надявам се да ви е харесала!  bouquet
Виж целия пост
# 14
svetlane, надявам се да ви е харесала!  bouquet
супер вкусна е   love001 поздравления за споделената рецепта!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия