Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 94

  • 88 903
  • 738
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!    bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93



Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

Виж целия пост
# 1
Запис   bouquet
Виж целия пост
# 2
......да попитам момичета,купих си този нож (за ролки като от "Неделя")мисълта ми е какъв кувертюр трябва да ползвам и на каква температура да бъде той.Пробвах с шварцтау или нещо таква беше ,но не стана на ролка Embarassed

Благодаря за новата тема....и тук да си прехвърля въпроса,че седя и потривам ръце,някой компетентен да ми отговори за да тръгвам към магазина Praynig Rolling Eyes
Виж целия пост
# 3
Много хубави торти видях в предишната тема. Поздравления на всички.  bouquet
И аз се записвам с торта, която правих по случай пенсионирането на майка ми.

Виж целия пост
# 4
И аз в новата тема  Hug !
Виж целия пост
# 5
Пепи,благодаря за темичката.  bouquet
Дано с малкия всичко да е наред,да се оправя бързо и да не пречи на мама,че чакаме много торти тази седмица.

stasi76 ,майка ти е щастливка,много хубава е тортата,толкова е слънчева.  bouquet
Виж целия пост
# 6
Само за да не ме биете, че пиша, колкото да се запиша, показвам тортичката, която правихме с голямата ми дъщеря за рождения ден на малката - татяна, с шоколадов трансфер, дори без оцветяване. Изобилието от сърчица и други подобни се дължи на нейната намеса, а пръстчетата, обрали крема, са на рожденичката Simple Smile

Личи си, че за една година доста ми е паднало нивото, нали? Сега ме очаква още един рожден ден - на каката. И там мисля да правя само домашна торта с банановия мус на Ванчето, че тя откакто го е опитала, иска само бананови торти  Laughing
Виж целия пост
# 7
Пепи - благодаря за темата  Hug

stasi76 - разкошна торта.

Сребърен облак много весело обяснение си написала за тортата - накараме да се усмихна рано сутрин в понеделник.
Виж целия пост
# 8
някой трие ли ми картинката с ножа в двата форума или.....(може би заради пикселите newsm78)казвайте ми за да се поправям
Виж целия пост
# 9
Записвам се с торти.Пьрвата е за бременната ми кумица-Династия /прияде и се няколко дни преди да роди/



Втората е за посрещането на на бебчето -да и е сладьк живота на малката Мериан.Вьтре е карамелена торта



Стаси тортата ти е много нежна и изпипана
Сребьрен облак,много е сладка
Виж целия пост
# 10
някой трие ли ми картинката с ножа в двата форума или.....(може би заради пикселите newsm78)казвайте ми за да се поправям

Не знам как си мислиш, че може да видим картинката ти, която е в abv пощата ти  newsm78


Качи я някъде другаде. Например в http://www.radikal.ru/ или http://prikachi.com/, че не искат регистрация
Виж целия пост
# 11
Момичета, търси се консултант за магазина на Кадемлия. Ако има желаещи--на лични.
Виж целия пост
# 12
Момичета, като стана дума за този магазин искам да питам някой дали си е купувал или е виждал като е ходила там машината за точене. Собственика каза, че става и за точене на фондан. Интересува ме колко тънко  и колко широко може да точи. На снимката в сайта не се вижда почти нищо, много е малка снимката. Ако някой я притежава тази машинка и може да ми даде повече инфо ще съм благодарна и без това мъжото ми много се е навил да си кухи машинка за паста и ще сме доволни и двамата. newsm44
Виж целия пост
# 13
включвам се...
Виж целия пост
# 14
Момичета, търси се консултант за магазина на Кадемлия. Ако има желаещи--на лични.
tv
..................
Пепи -   Heart Eyes
Облачеееееееееее- уволнена си душко!!! Появявай се по-често, де!  #Cussing out Да са ти живи и здрави и звете девойки.
Бамбинката - Страхотна бебешка торта. С много детайли.
stasi76 - Уцели ме право в десетката! Умрем за жУлто.  Shocked Разкошна торта.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия