Коледа идва! - 2

  • 82 934
  • 745
# 30
За тези, на които не им се занимава със сложни и отнемащи много време сладкиши - ето една лесна идея, с която да впечатлите гостите за празника: представлява ароматно, леко алкохолно шоколадово масло, което може да намажете върху най-обикновен ванилов кейк.
Направете обикновения кейк (всеки го може  Wink  ), нарежете на парчета и  намажете с маслото (рецептата е по-долу). Гарнирайте с лъжица кисело мляко и посипете всичко със стафиди и други сушени плодове.

Рецепта за Флорентинско масло

100г масло
75г пудра захар
50г кафява захар (може и обикновена)
2 чл коняк (или плодов ликьор по избор, може и с уиски. не става с водка и ракия обаче!)
75г натурален шоколад, разтопен (става и с бял шоколад, но намалете захарта поне наполовина)
1сл млени орехи или други ядки

!! може да направите детски вариянт без алкохол !!

Разбивате маслото със захарта, добавяте алкохола и накрая слагате и стопения шоколад. Изстудявате за 15мин.

Според горните пропорции може да направите в количество по желание.  Може в самото масло да добавите сушени плодове и трошени ядки.
Може да го съхранявате в хладилник до 1 месец.

Може да се маже и върху бисквити, сладки, препечени филийки и т.н.




Виж целия пост
# 31
Айде да се похваля малко и аз с покупките...

От MyToys си взех ето този комплект за украса на сладки, та в тази връзка имам и въпрос - кои сладки стават за такива печати? Пробвах онзи ден с маслените лимонови бисквити на Танита, но не ми се получи, може би маслото ми беше от по-меките...  newsm78

Взех си още ето тези мини кътъри за сладки от M&S, наистина са доста мини (ето тук и тук се виждат). Нарязах с тях част от лимоновите сладки, станаха добре, ето снимка.

Пак от M&S си поръчах комплект звезди с идея да направя елхичка, също са доста малки, но мисля, че ще стане, още не съм пробвала.

Взех си и чудна коледна престилка, от един магазин, където продават кухненско оборудване за хотели и ресторанти (внасят Kuchenprofi и други подобни профи марки).

От M&S още поръчах много красива ръчно рисувана чиния за торта и солнички (сол и пипер) от същата серия, но за съжаление ми е дошла само едната солничка, другата я няма и сега ще се разправям... Както и една книга с Коледни рецепти, има и идеи за украса, надявам се да станат хубави неща, ще пробвам и ще споделя.

Аз също започнах с коледните ухания из къщи и вече направих АКК, ето как изглеждаше при правенето: плънката, готовото тесто, изваден от фурната, изваден на решетка. Обаче имам въпрос за съхранението му до Коледа - нямам остъклен балкон, но понеже не е много студено, оставих го предната нощ на балкона. Да, ама градусите през нощта са били под нулата, та сега се чудя дали не се е развалило нещо от многото студ? Сега го вкарах в едната ни стая, където не се включва парно (там е около 16 градуса), чудя се няма ли да му е топло там, пък на балкона студено  newsm78 В хладилника е изключено - няма място?

Още не мога да си направя окончателен списък за Коледа, пак ще окъснея  ooooh!
Виж целия пост
# 32
И от мен един глас за сиропирания щрудел с круши Peace
Виж целия пост
# 33
SZA АКК ти изглежда страхотно  chef Аз след десет дни приготовления за този сладкиш / купуване на продукти кутии и т.н./, снощи забърках сместа сложих я в кутията и точно преди да я пъхна във фурната малкия бутна кутията на земята и разбира се всичко се разтече. Дорева ми се ooooh! Което успях да събера изпекох и моят любим решил да ми помогне като извади кекса от кутията за да изстива на решетката и го счупил на две ooooh! Просто толкова съм разочарована и нещастна Tired Завих го все пак, на нито се надигна така като на SZA, беше доста тежък сигурно съм прекалила със захарта ли newsm78. Не знам тук определено се получи провал. Дано в другите неща имам успех!
Виж целия пост
# 34
Fior, ти ли беше питала за портокаловите и лимонови корички?
Аз ги правя така:с картофобелачка си обелвам портокалите и лимоните и после ги кълцам на парченца. Много е бързо и удобно и със сигурност се маха само ароматната кора без грам от горчивото бяло. Peace Ако искаш ги кипваш веднъж във вряла вода, но може и без и после може да ги свариш в захарен сироп, а може и направо нарязани да ги посипеш с захар и в хладилника. Peace

SZA, честити придобивки! Супер са. Печатите според мен са за захарно покритие. Например ако покриваш с марципан и да направиш отпечатък.
Виж целия пост
# 35
Привет и в новата тема!
SZA, чудесни придобивки!

В събота правих шоколадово-джинджифилов сладкиш. Рецетата е от брой на Bild der Frau, отпреди 2-3 години. Аз го правя и не само по празници, ужасно е вкусен.

Става бързо и може да се яде веднага.  Wink

Продукти: 100гр. натурален шоколад; 50гр. млечен шоколад; 150гр. меко масло;150гр. захар;3 яйца; 120гр. брашно;2 ч.л. бакпулвер;1 с.л. какао;1с.л. джинджифил (аз слагам 1ч.л.);50 гр. смлени бадеми
За заливката: 70гр. млечен шоколад и 10 гр.масло

Шоколада се разтопява. Маслото се разбърква със захарта на крем. Яйцата, шоколада, брашното с бакпулвера, какаото, бадемите и джинджифила се добавят и се разбърква. Пече се в правоъгълна форма за печене (около 25 см.) в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 45 минути. (Моята фурна е с вентилатор и за около35 минути е готово)
Когато изстине се вади от формата и се намазва с разстопения шоколад с масло за заливката.

Виж целия пост
# 36
Вчера направих шоколадовите звезди с капучино и станаха супер,малко украсата ми куца,защото марципана ми беше малко,но като за репетиция станаха превъзходни  chefАз обаче добавих към брашното смлени и изпечени бадеми и орехи и вкуса стана CrazyМерси на Margafuci   и на labrex  и на catty m ,че ми помогнаха да намеря рецептата  bouquetЕто ги,но за Коледа ще се постарая повече
Виж целия пост
# 37
Силве, първата година, когато балкона ни не беше остъклен и беше както вашия, съхранявах АКК и сладките в кутии, в найлонов плик и отгоре увити с едно одеало. Запазиха се добре.
Виж целия пост
# 38
Момичета, благодаря за хубавите рецепти - следя ви с интерес   bouquet!

Преди години си записах една постна бобена салата от предаването на Ути:

Сварява се бял боб, но така, че да остане цял.
В тиган с малко зехтин се запържва суха люта чушка.
Добавят се 2-3 скилидки чесън и след като се запържат, се махат.
Слага се за кратко отцедения от водата боб и се разбърква.
Тигана се сваля от огъня и към боба се добавят нарязани черни маслини, ситно нарязан лук, джоджен, червен пипер и
лимонов сок на вкус. Ако има нужда се  посолява допълнително.
Маслините, заедно с чушката и чесъна придават много приятен аромат на боба.
Виж целия пост
# 39
Коледните звезди на баба

Позволявам си да се самоцитирам от стара тема и да предложа на всички, които не са си направили още меденките за Коледа да опитат тези. Препоръчвам ги от все сърце не само защото са ми много скъпи, като спомен, а защото са много ароматни и вкусни.
Виж целия пост
# 40
Коледните звезди на баба

Позволявам си да се самоцитирам от стара тема и да предложа на всички, които не са си направили още меденките за Коледа да опитат тези. Препоръчвам ги от все сърце не само защото са ми много скъпи, като спомен, а защото са много ароматни и вкусни.

Ей колко я търсих тази рецепта. Снимката ми се е запечала в ума, миналата година ги правих. Наистина са много хубави.
Виж целия пост
# 41
Благодаря!

petia_tag, не са само за марципан (макар че пише, че стават и за това естествено, както и за захарна глазура), а са си кътър за сладки с печат (самият комплект си съдържа кътъра, на който се слагат печатите). Дори на опаковката е дадена рецепта за бисквитки, а снимките са на бисквитки без глазура... Освен да пробвам тези от опаковката - пак е за маслени сладки обаче...  Стигам до заключението, че май е виновно мекото масло, което използвах за сладките  ooooh!
Виж целия пост
# 42
Благодаря!

petia_tag, не са само за марципан (макар че пише, че стават и за това естествено, както и за захарна глазура), а са си кътър за сладки с печат (самият комплект си съдържа кътъра, на който се слагат печатите). Дори на опаковката е дадена рецепта за бисквитки, а снимките са на бисквитки без глазура... Освен да пробвам тези от опаковката - пак е за маслени сладки обаче...  Стигам до заключението, че май е виновно мекото масло, което използвах за сладките  ooooh!
ами пробвай си тогава с рецептата от опаковката. Едва ли е от маслото. Сигурно си трябва определена рецепта, за да си личи после печата.
Виж целия пост
# 43
момичета от седмица само чета и се облизвам,имам въпрос:
Линцерови сладки, благодарение на Наталина задължително ли трябва в началото на месеца да се направят,т.т трябва ли да отлежат,или може да се направят и веднага да се консумират newsm78
Виж целия пост
# 44
Мили момичета ама стига с тия сладки де.Нали темата е Коледа то не е само сладки.Ами не всички ги могат а сега като ги видят на снимките и ги искат .Аиде даите нещо по-различно за хапване с месце.Всяка година сарми.зеле.кавърми-хаиде да е по-различно.Очаквам идеи и то много като за сладките Ви. Naughty
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия