За 'Джули и Джулия'!

  • 78 129
  • 376
# 105
Роца, твоето отношение е обяснимо, защото си доста по-близо от всички нас до френската кухня  Laughing и имаш възможност да следиш от близо всички новости. Все едно да сравняваме рецепти на Чолчева с рецепти на някой изящен сладкар от някоя фенси сладкарница  Joy В тази връзка си мислех да те питам - какво ядат във всекидневието си французите? Ясно е, че не отделят по три часа за готвене всеки ден, но така, общо взето?
Лоис, според статистиките, френските домакини отделят по 24 минути на ден за готвене (сигурно аз и другите емигранти като мен дигаме цифрата  Grinning). По принцип рядко съм срещала "засукани" манджи (впечатленията са ми от Париж и региона, което в никакъв случай не е меродавно за цяла Франция). Обикновено през седмицата са солени тарти, киши, кейкове, паста. Хапват и големи салати (напр маруля, домат, краставица, риба тон, царевица, авокадо...). "Семейните" яденета са бургиньон, hachis parmentier (френският отговор на sheppherd's pie  Wink), заешка яхния, пълнени домати, ростбиф, кисело зеле, патешко филе, пиле с гъби и сметана (пилешки пържоли по нормандски). За гости обикновено сервират риба или месо с по една зеленчукова и въглехидратна гарнитури (ориз, картофи). Зимно време са популярни фондю и раклет. Има доста влияния от кухнята от Магреба (Тунис, Алжир, Мароко). На почит е и средиземноморският тип кухня (южна Франция, Италия). Всеки регион си има своите специалитети, с които се гордее... Един ден в работата всеки от колегите донесе по един специалитет от родния си регион и беше изключително интересно  интернационално изживяване (в менюто имаше и една баница и марокански сладки  Laughing.)

Роца , аз прочетох твоята рецепта за бьофа, в най- скоро време ще пробвам и нея Hug.И други интересни "френски неща " видях в Любимите ти, кажи кое е най-най любимото на теб, да почвам от него Heart Eyes.
Аелис, от рецептите, които съм дала, най-често готвя рататуй и пиле по баски (поне 3-4 пъти годишно).  Grinning

Анук, кремът изглежда вдъхновяващо  Grinning

И малко спам, но понеже видях, че сте писали и за книги, където става въпрос за готвене - една от мен, тип чиклит Scarlet Feather (не знам дали е издавана на български) - за млади мъж и жена, които откриват заедно фирма за кетъринг. Там мернах за първи път кеджъри, който впоследствие сготвих и харесах... та как влияе чиклитът варху обиколката на талията  Laughing
Виж целия пост
# 106
Роца , отивам в Любимите ти и направо си копирам рецептите за рататуй и пиле по баски Hug.

pina , много вкусно звучат тези сосчета, те само към баварски крем ли се добавят, или и към други десерти?
Виж целия пост
# 107
Ами, в училище са ми преподавани за Баварски кремове..., не са споменати в други раздели, което не пречи ти да си ги лепнеш някъде...., където би вървяло... То си е някакъв стил на сервиране, май, доста десерти съм виждала сервирани със сос.
Виж целия пост
# 108
Дано не се отклонявам от темата - искам да преопоръчам още един филм Chemistry of Kitchen - Химията в кухнята, с подраздели Солта, Месото, Шоколада, Желето, Плодове и зеленчуци. Ще ви харесат.

Изгледах филма ''Джули и Джулия" снощи и много ми хареса. Сега свалям книгата, благодаря Ви, момичета.
И аз като героинята след напрегнат ден на работа и проблеми, ми действа супер успокояващо да сготвя нещо. Предполагам, че повечето от вас са така - запалени кулинарки.
Виж целия пост
# 109
А как съм се смяла на камарата лук  Joy


И аз  Joy Joy Joy
Аз бях на премиерата на филма и цялата зала избухна в Смях  Joy Joy Joy
аз след тази сцена около 10 минути все се кисках  Embarassed Още ме напушва смях. Голям ентусиазъм  Hug

Имам приятел който живее във Франция и на въпроса ми да ми сподели някоя френска рецепта ми отговори "Сложи вино на кое да е ястие и ето ти френски специалитет"  hahaha
Виж целия пост
# 110
Филмът е много забавен, гледах го преди два месеца, но най-много ми хареса кухнята на Джулия. С толкова много кухненски джаджи, с тигани закачени по стената, шарена, с всичко най-необходимо за да създаваш кулинарни изкушения. Обожавам такива кухни, които лъхат на история.




Виж целия пост
# 111
А, на мен в тази кухня ми направи впечатление, как фурната е вградена горе, през 60-те години, а у нас все още масово домакините продължават да си ги вграждат долу.
Виж целия пост
# 112
аз отдавна исках да го гледам.... но явно скоро са го пуснали в замунда - поне преди два месеца, когато последно го търсех, го нямаше...

ще си направя едно страхотно разпускане в събота с него  Wink

Виж целия пост
# 113

Това е линк към Замунда.
Виж целия пост
# 114
мерси, промених си постинга, понеже видях, че го има  Blush
Виж целия пост
# 115
А как съм се смяла на камарата лук  Joy


И аз  Joy Joy Joy
Аз бях на премиерата на филма и цялата зала избухна в Смях  Joy Joy Joy
аз след тази сцена около 10 минути все се кисках  Embarassed Още ме напушва смях. Голям ентусиазъм  Hug

Имам приятел който живее във Франция и на въпроса ми да ми сподели някоя френска рецепта ми отговори "Сложи вино на кое да е ястие и ето ти френски специалитет"  hahaha

ей,като се сетя за този момент Joy Joy Joy .....като гледах филма сама се смях у нас по нощите и то с глас  Laughing

 hahaha "Сложи вино на кое да е ястие и ето ти френски специалитет" - това много ми хареса
Виж целия пост
# 116
Момичета, благодаря ви за филма! Много ми хареса!
Виж целия пост
# 117
пускам един линк на филма,който ще е полезен на всички които са в чужбина,че нали не можем да теглим от замунда и арена...довечера ще го гледам и аз,че тук голямо оживление заради него,значи си струва Wink
http://www.DMCA-removal-from-Google/index.php?page=torrents& … ry=0&active=1
Виж целия пост
# 118
Благодаря ви момичета !
Дръпнах филма , току що го изгледах....Нямам думи.
Смях се , ...плаках...още плача...
И двете Джулии ги почувствах много близки....
И момента със забременялата сестра....все едно съм аз...без сестрата....

Джулия Чайлд без деца ли остава?

Благодаря ви още веднъж!!!

Simple Smile Хайде да готвиииим! хо-хо-хо...да се поклатим с ръце на кръста
..и после да пишем в темата Simple Smile


пп. Panadila  -  Оооо, струва си да се изгледа , но все пак зависи от моментното състояние на духа.  От доста време се опитвам да си отговоря на въпроса -- какво ми се прави , какво правя най-добре и с удоволствие.... и няма ли пари в това ...Много са въпросите ,на които филма ми дава вероятни отговори , може би за това ме развълнува толкова...
Виж целия пост
# 119
Днес и аз гледах филма и честно казано не ми хареса дори ми беше скучен но го
изгледах до край заштото ме беше срам от мъжа ми тъй като едва не се скарахме днес кой къде какво сте гледа и сте прави
Но както се казва "Въпрос на вкус".
Boeuf Bourgignon е много вкусно ястие и е "специалитет"на мьжа ми,само той го готви  chef
и у нас се приготвя поне един път в месеца.
Сос Hollandaise ползвам като правя огретен или като сос на аспержи,много е вкусен и лесен за приготвяне

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия