Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 8-ма тема

  • 155 075
  • 743
# 660
Здравейте, момичета!

Прекрасни питки, прекрасни творения! През всички празнични дни. Радвам ви се много! Аз нямах възможност да качвам и затова чак сега да покажа питката за Бъдни вечер (съвсем постна) и тази за Коледа.

Виж целия пост
# 661
rossonera , напукване се получава при твърдо тесто или недовтасало.Така поне съм чела и някой наскоро точно това коментира.

Напукана или не , гланца е страхотен и изглежда перфектно   newsm10

Miletosmile3501

ditsan , аз за това си взех  newsm39  Wink

labrex , точно вчера четох за фугасс и се чудех как се прави   bouquet

max-mama , видях , че вече има линк към рецептата .... ще се прави скоро , то е ясно ! Страхотно изглежда , а съм сигурна , че е страхотен и на вкус  smile3501

stasi76 , хвърли едно геврече на сам , плииийз  eat

Виж целия пост
# 662
kapri_z, ами не беше твърдо, дори напротив много хубаво меко тесто, но явно този път не съм го изчакала достатъчно на второто втасване.  newsm78 Имах и друга работа и явно не прецених точно....
Може би е това. Благодаря ти за съвета.   bouquet
Виж целия пост
# 663
Labrex, Kasier,  Hug, много ви благодаря, много сте мили   bouquet.

Labrex,  невероятна фугасс, ще я ще я направя в скоро време , много вкуснa изглежда   bouquet.
Касиер, както винаги ни изненадваш с вкусотийка, ще опитам твоите малки фокачини  също в скоро време   bouquet.
Stasi_76, чудесни гевречета    bouquet.
Милето, разкошни питки   bouquet.

rossonera , напукване се получава при твърдо тесто или недовтасало.Така поне съм чела и някой наскоро точно това коментира.

Напуква се също, ако температурата е малко по-висока отколкото е необходимо. Отгоре се запича, а отвътре не е още изпечен и продължава да се надува и затова. Не е винаги от недовтасване. Аз винаги гo оставям да втаса добре. Не ми се напуква само ако e в голяма тава, а не като сега както го пеках, в продълговата тясна тава. Мисля, че даже и формата на съда в който се пече, може да окаже влияние в това отношение.
Виж целия пост
# 664

Labrex,  невероятна фугасс, ще я ще я направя в скоро време , много вкуснa изглежда   bouquet.

Venetta, когато я правих за пръв път, бях доста скептично настороена, даже се чудех що ли се разправям - мислех си, че ще излезе просто хляб от тия продукти, като тоя от магазина. Ама стана - да,да, ама не! Вътре е невероятно пухкаво хлебче с една тъничка и страшно вкусна коричка. Няма и мазнина, мисля, че беше писала някъде, че това не те устройва много. Като е топла, направо може да си изяде човек едната, те мъжете така и правят Grinning, но като изстине, я врътвам за кратко в микровълновата и става като току-що опечена. Понеже оформянето си е малко игра, все си мисля, че не е лошо да си правя просто хлебчета от тестото, наистина ми хареса. Пък и оптимизирах т.е. побългарих малко рецептата, по-бързо да става. Grinning Уф, много се разписах, пробвай, мисля, че ще ти хареса. Отвори и линка с източника, за да видиш по-добре оформянето, не се сетих да снимам как го правя.
Виж целия пост
# 665
Аз се включвам отново с молба за съвет. Трябва да правя за понеделник една представителна пита. Притеснява ме оформлението й. Мислех си за оформление тип "хризантема". Правила съм я доста пъти, с различни теста. Но имам следното питане. Често ми се сливат отделните слоеве на рулото при рязането. Установих, че ножът трябва да е много остър и да режа с търкане. Но си мисля, че и гъстотата на тестото има значение - може би ако е по-твърдо тестото, ще си стоят отделни листата.
Права ли съм или има и още някоя тънкост, която пропускам?
Благодаря ви предварително! Simple Smile
Виж целия пост
# 666

Labrex,  невероятна фугасс, ще я ще я направя в скоро време , много вкуснa изглежда   bouquet.

Venetta, когато я правих за пръв път, бях доста скептично настороена, даже се чудех що ли се разправям - мислех си, че ще излезе просто хляб от тия продукти, като тоя от магазина. Ама стана - да,да, ама не! Вътре е невероятно пухкаво хлебче с една тъничка и страшно вкусна коричка. Няма и мазнина, мисля, че беше писала някъде, че това не те устройва много. Като е топла, направо може да си изяде човек едната, те мъжете така и правят Grinning, но като изстине, я врътвам за кратко в микровълновата и става като току-що опечена. Понеже оформянето си е малко игра, все си мисля, че не е лошо да си правя просто хлебчета от тестото, наистина ми хареса. Пък и оптимизирах т.е. побългарих малко рецептата, по-бързо да става. Grinning Уф, много се разписах, пробвай, мисля, че ще ти хареса. Отвори и линка с източника, за да видиш по-добре оформянето, не се сетих да снимам как го правя.

Labrex
, 30 гр. захар, не ли много, сладки ли стават как са вкус? Тъкмо мислех да ги правя, но да попитам за вкуса как е горе долу???

Krassym, права си, ако тестото е меко се разливат формите.
Виж целия пост
# 667

Labrex
, 30 гр. захар, не ли много, сладки ли стават как са вкус? Тъкмо мислех да ги правя, но да попитам за вкуса как е горе долу???

Венета, не ми се изваждаше везната да меря 30 грама и сложих две ч.л захар непълни, колкото и солта. Не е сладък хляба, нормален си е.
Виж целия пост
# 668
Merci, Labrex   bouquet
Виж целия пост
# 669
Аз се включвам отново с молба за съвет. Трябва да правя за понеделник една представителна пита. Притеснява ме оформлението й. Мислех си за оформление тип "хризантема". Правила съм я доста пъти, с различни теста. Но имам следното питане. Често ми се сливат отделните слоеве на рулото при рязането. Установих, че ножът трябва да е много остър и да режа с търкане. Но си мисля, че и гъстотата на тестото има значение - може би ако е по-твърдо тестото, ще си стоят отделни листата.
Права ли съм или има и още някоя тънкост, която пропускам?
Благодаря ви предварително! Simple Smile
Щом ще трябва да е представителна, предварително си избери тавата, подготви си нещата, да не се щуркаш в последния момент. Ако е голяма пита - в голяма тава, 30 см. диаметър. За тестото - след като си го омесиш и искаш да е тип Хризантема, си раздели тестото на три едно голямо, едно средно и едно най-малко топче за средата. От голямото си разточи правоъгълник, намажи го с мазнина и си го навий на руло. Това руло го разрежи на четири парчета, а тях на триъгълници - ще ти станат 8 парчета. Тях ги нареди в края на тавата, с хартия за печене. По същия начин направи и средното парче, но го разрежи на на 8, а него на триъгълници, да ти станат 16 парчета и ги подреди на втория вътрешен ред. Последното най-малкото топче го сложи в средата.
За да не ти се сливат слоевете, тестото трябва да ти е малко по-твърдо - разточвай го с брашно, не с олио и ще се получи. УСПЕХ  Hug

Виж целия пост
# 670
Благодаря за съветите! Пепика, това за щуркането в последния момент много ме  разсмя, но е вярно на 100 % за мен /винаги така правя/. Еййй, как ме излови.. Simple Smile От зоркия ти поглед нищо не може да се скрие Simple Smile
Днес направих пробна питка в по-малък съд, но с по-високи стени /форма за блат/, но се оказа доста малка. Няма изискване за големината, но може би ще е по-добре да я направя все пак в по-широк съд. Но така пък ще е по-ниска.... Пред дилема съм.  #2gunfire
Виж целия пост
# 671
Благодаря за съветите! Пепика, това за щуркането в последния момент много ме  разсмя, но е вярно на 100 % за мен /винаги така правя/. Еййй, как ме излови.. Simple Smile

krassym, ти пък да не си мислиш, че щуркането е само при тебе, аз уж, дето минавам за организиран и подреден човек, понякога така се щуркам, че аз не се понасям! Успех и да направиш най-красивата и вкусна питка!  chef  bouquet
Виж целия пост
# 672
Labrex, благодаря много за рецептата на фугасс   bouquet, разкошна е.
Реших и да експериментирам, направих и питка, намазах между пластовете със съвсем малко олио, за съжаление при преместването и´, и´ развалих формата, но иначе на вкус е душичка, невероятно сполучлива рецепта.
То цяло чудо, че стана, че аз замесих тестото и хукнах да купя нещо, че майстора дойде, има още някои дреболии да довърши и оставих тестото да си втасва. Днес обаче нали всички ги мързи вече и карат като баби, та се притесних да не превтаса тестото и като се върнах набързо го оформих, а то просто пред очите ми растеше при второто втасване и бързо, бързо и хоп във фурната, но много съм доволна от резултата, голяма вкусотия. Другия път ще опитам ако сложа (1/1) (бяло/ръжено) брашно, че да мога повече от едно залче да си хапна, но ще видим. Експериментите предстоят Simple Smile Още веднаж, благодаря ти  Hug.

P.S. Мъжът ми каза, че едната фугасс му приличала на извънземно, но той не се страхувал от извънземните, та си я хапна набързо и пита за още.



Виж целия пост
# 673
Venetta , много си скоростна! Радвам се, че са ти харесали фугасчетата, добре изглеждат на снимката, а знам на вкус какви са. Отде го взе мъжът ти това извънземно, и аз се вгледах на едното фугасче, че напомня такова. Joy А тая завъртяна питка-китка е разкошна, много красива е станала!  chef  bouquet
Виж целия пост
# 674
Охоо,Венета,браво на теб,много пухкави изглеждат   bouquet .Ще видя и аз сега рецептата и май ще го направя,че децата нямат хляб.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия