дядо хаджия, при ръчното месене винаги подхранвам предварително маята. Това го зная от майка си. Дори по рецепта да не е така, пак я подхранвам предварително. Само, че не я чакам с часове, а докато удвои обема си. Предварително леко затоплям водата и държа сместа на топло, докато се захранва. В машината обаче слагам маята само разтворена във водата. Не ми се губи време за сложни процедури. Ти какво количество мая поставяш в машината? Трябва ли да се намали количеството на маята, заради подхранването?
Значи аз вече го описвам за машинно месене. Това заквасено тесто наистина в някои подбалкански райони се ползва повсеместно. А иначе количеството си е толкова, колкото си се слага по рецепта или поне сравнявайки някои рецепти не съм забелязал някакви съществени промени.
А да ... в няколко рецепти от едни стари книги твърдят, че количеството мая се намалява оти она си се била възпроизвеждала в заквасеното тесто достатъчно. Те нал едно време така, първо заквасвали тестото, после си отделяли от него настрана за следващото месене па тогава продължавали нататък по реда.
Много искам да направя утре балончастия хляб, но не мога да го намеря. Моля който я има, нека я сподели! Предварително благодаря!
Тия балони не ги ли туриха в рецептите. Ей ги на.