Машина за хляб-23 част

  • 49 720
  • 741
# 45
...
дядо хаджия, при ръчното месене винаги подхранвам предварително маята. Това го зная от майка си. Дори по рецепта да не е така, пак я подхранвам предварително. Само, че не я чакам с часове, а докато удвои обема си. Предварително леко затоплям водата и държа сместа на топло, докато се захранва. В машината обаче слагам маята само разтворена във водата. Не ми се губи време за сложни процедури. Ти какво количество мая поставяш в машината? Трябва ли да се намали  количеството на маята, заради подхранването?

Значи аз вече го описвам за машинно месене. Това заквасено тесто наистина в някои подбалкански райони се ползва повсеместно. А иначе количеството си е толкова, колкото си се слага по рецепта или поне сравнявайки някои рецепти не съм забелязал някакви съществени промени.

А да ... в няколко рецепти от едни стари книги твърдят, че количеството мая се намалява оти она си се била възпроизвеждала в заквасеното тесто достатъчно. Те нал едно време така, първо заквасвали тестото, после си отделяли от него настрана за следващото месене па тогава продължавали нататък по реда.

...
Много искам да направя утре балончастия хляб, но не мога да го намеря. Моля който я има, нека я сподели! Предварително благодаря!

Тия балони не ги ли туриха в рецептите. Ей ги на.
Виж целия пост
# 46
Весели празници и честита Коледа на всички хлебопекари! Бъдете здрави и успех във всяко начинание!

Много искам да направя утре балончастия хляб, но не мога да го намеря. Моля който я има, нека я сподели! Предварително благодаря!
Заповядай-http://tanitaang.blogspot.com/2008/10/blog-post_02.html
Аууу,дядо Хаджи,аз докато намеря буквите и ти си ме изпреварил Laughing
Виж целия пост
# 47
...
Те нал едно време така, първо заквасвали тестото, после си отделяли от него настрана за следващото месене па тогава продължавали нататък по реда.
....

 Hug тука в многото райони, все още така го правят тестото за хляб

например аз миналата седмица бях в Артвин, от там си донесох такова заквасено тесто(закваска), ще кажете какво и е особенното, ами първоначалната(стартер) закваска там винаги се приготвя веднъж в годината само от брашно и дъждовна вода  валяла на 20май  newsm78
Виж целия пост
# 48
Дядо Хаджи, danip, благодаря ви!
Виж целия пост
# 49
...
Те нал едно време така, първо заквасвали тестото, после си отделяли от него настрана за следващото месене па тогава продължавали нататък по реда.
....

 Hug тука в многото райони, все още така го правят тестото за хляб

например аз миналата седмица бях в Артвин, от там си донесох такова заквасено тесто(закваска), ще кажете какво и е особенното, ами първоначалната(стартер) закваска там винаги се приготвя веднъж в годината само от брашно и дъждовна вода  валяла на 20май  newsm78

Къкав празник се чества на 20-ти май в Турция или този регион ?
И ако пък точно тогава не вали дъжд ?
Виж целия пост
# 50
Весела Коледа и от мен !
запис да ви следя
Виж целия пост
# 51
Здравейте от 3 дни имам машинка за хляб ARIETTE има ли някой друг такава споделете опит ,че нещо не ми се получават нещата първо правих хляб стана много тиклав после правих кекс като омеси тестото и машинката спря аз чакам да се пече а то не се пече та се наложи ръчно да преместя на програма за печене така ли трябва? Моля споделете!   

Честита коледа на всички!
Виж целия пост
# 52
Здравейте и честита Коледа!

За да не е само запис в новата тема , ви предлагам един  много вкусен хляб
Рецептата е в  темата за рецепти  bouquet


Виж целия пост
# 53
bel1070 , много ти е хубав хлябът  bouquet. Въпросчета: има ли сол или захар в тестото, намазан ли е с нещо отгоре преди печене?
Ердинч, опитвам се да намеря общото между   дъждовната вода и  преварената в рецептата за домашен хляб на Лабрекс newsm78 ( много красив тоз град...)
Виж целия пост
# 54
petu6ka63 , забравила съм да пиша за солта  ooooh!- 1/2 к.л , малко ми беше безсолен , така че следващият път ще сложа малко повече ,захар няма . С нищо не съм мазала , само леко го поръсих с брашно и направих разрези с бръснарско ножче Peace
ето още едн … 84;ка
Виж целия пост
# 55
Здравейте и от мен в новата темичка. Вече се справям много добре с хлебчетата, сега ще пробвам и козунак тези дни  Peace.
Страхотни питки показвате   bouquet
Виж целия пост
# 56
Къкав празник се чества на 20-ти май в Турция или този регион ?
И ако пък точно тогава не вали дъжд ?

нямат празник, но била интересна дата  Thinking
 Mr. Green бях задал същия въпрос, отговора беше категоричен "...според стария календар на 5май, а според новия на 20 май тука винаги вали дъжд..."   newsm78
Виж целия пост
# 57
...
Ердинч, опитвам се да намеря общото между   дъждовната вода и  преварената в рецептата за домашен хляб на Лабрекс newsm78

И в двата случая водата е трябва да е пречистена. При дъждовната вода - след втечняване от водна пара /ако във въздуха не разтвори нищо докато пада като дъжд/. При преварената вода летливите съставки отлитат, а варовикът се утаява на дъното. Всъщност предполагам, че най - удачният вариант е да се използва дестилирана вода.
Виж целия пост
# 58
Здравейте и честита Коледа!

За да не е само запис в новата тема , ви предлагам един  много вкусен хляб
Рецептата е в  темата за р … 87;ти  bouquet



Hug
Naistina mnogo hubav hliab!
Niakoi da predloji recepta za carevichni pitki,omeseni v mashinata?Ne mojah da vidia v receptite  Embarassed


P.S.  Izviniavam se za latinicata-neshto s komputura si se mrushtim!  Crossing Arms
Виж целия пост
# 59
здравейте,вече и аз се зачислявам към тази тема,защото дядо коледа ми подари машина за хляб Мулинекс 5000,обаче още не съм я пробвала защото четох че е хубаво да се претеглят продуктите с ел.везна,и започна се търсене на такава,и искам да попитам дали има значение ел.везната дали ще е по-скъпа или не.Имам в предвид някоя от 20 лв(такава си избрах,на Елите) или някоя от 40лв(но не ми се дават толкова пари за мерене на брашното.По-скъпа не ми се вижда разумно да купувам(свиди ми се Laughing).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия