Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 9-та тема

  • 81 483
  • 741
# 285
Не искам да рискувам,провала за днес ми стига  Peace

Ей, ама че си серт! Grinning Недей така, може днес да не ти е ден. Сещам се как аз бях побесняла една вечер на брашно от кварталния магазин, само него имаше. Направо на гипс ми приличаше. Някакво лепкаво тесто изгняфах, ама за нищо не става. Ама аз упорита - опекох го и тогава замина за кокошките на свекърва ми. Не знам дали и те са го изкълвали, такъв бетон беше. След някой и друг ден, пак вечерта, решавам, че ще правя питка, хлябът ни беше малко, но брашното същото - друго няма. Все си мисля, че тогава сложих и прясно и кисело мляко, не помня подробности, но стана разкошна питка. Така че пробвай пак някой ден, не се знае знае ли се.   bouquet
Виж целия пост
# 286
Потвърждавам за брашно на Clever. Купих го на промоция за 39 ст. , в момента мисля пак е толкова. По принцип и аз вземам това на София мел , пробвах и варненското тип 500 и тип 450 , те също са много добри. За Clever репоръчвам само много внимателно да се оглежда срока на го … 86;ст и задължително да се минава през сито.

Venetta , останаха ми очите в твоя хляб  newsm51

labrex, нямаш умора , но питката ти е супер  newsm10 Пък мекичките .... smile3501 newsm51

Аз съм на диета 2 дни ! Карам колело в хола по 40 мин и изчислявам изгорените калории в ....кифлички  Blush 200 калории една кифличка, 400 калории - 2 кифлички  smile3532
Виж целия пост
# 287
Капризче, голяма си скица с тези кифленски калории.  Joy hahaha
Слушайте сега да ви разкажа за моята козуначена одисея. И да се надяваме, че докато пиша няма да ми изгори козунака.  Mr. Green
На бързия козунак на Макс мама се точа от доста време и днес му дойде времето. На диета съм, но днес ми е ден за въглехидрати и реших да се поглезя. От снощи си преговарям "урока" и сутринта нямах търпение да спазя указанията на Макс мама.
Забърках си маята в чашка и а захлупих с кърпа, оставих я върху парното и се заех да приготвям другите продукти. Разбих яйцата и взех както е според указанията (пак не съм разбрала правилно) да затопля млякото и захарта в МВ. Пуснала съм аз да се топли, отмервам си брашното, маята втасва... Отварям МВ, оказва се, че млякото е извряло и цялата фурна е лепкава от захар и мляко.  ooooh!
Хайде наново топли мляко и захар, но този път на котлона. През това време проверявам маята. Тя милата решила да види какво правя и да припомни за себе си, беше преляла от чашата и омазала кърпа и всичко останало... Викам си- днес не ми е ден, мамка му и прасе.  #2gunfire
Понеже съм все още начинаеща в козунакоправенето, реших да оставя тестото да втаса веднъж- дваж в машинката, а не да го извадя веднага след като се омеси, както е по рецепта. Добавих стафиди и локум- стана топка чудо. По време на втасването обаче локума се е разтопил, ама кой да се сети.  hahaha Другият път ще прибавя локума при оформянето на козунака. Онзи ден си харесах една правоъгълна тавичка и реших, че е перфектна за козунак и за маймунски хляб (който още не съм правила, но ще направя тези дни). И й се точа  как в нея ще сложа козунака. За пръв път оформях козунак на плитка от четири фитила, снощи репетирах с четири парцалчета и плетката стана екстра. Сложих го да втасва във въпросната тавичка, обаче от двете му страни имаше доста разстояние, пък и стана малко по- дълъг от тавичката, нямаше как да го сгъчкам. Отрязах излишното тесто и го навих на кръгче, сложих го в една малка формичка звездичка. И така двата козунака бам във фурната да втасват. Да, ама това свободно пространство в тавичката мира не ми дава и реших да прехвърля големия козунак в малко по- тясна йенска тавичка. Прехвърлих го и се оказа добро решение. В момента козунаците се пекат, малкия е прелял от формичката, големия засега се държи прилично, надува се чудесно. Само да успея да ги изпека хубаво и да не ми останат сурови и по- късно ще ви покажа снимков материал...  Party
Виж целия пост
# 288
Здравейте отново,
реших да покажа и втория си опит с месенето на питка и мисля,че този път се справих доста по-добре от опита ми с Коледната питка.Използвах рецепта за така наречения "Мазен хляб" от Шуменския край,питка която е традиционна за тази част на страната.
Все още съм много боса в месенето на питки и от страх да не остане глетава или недопечена,ги пека с 10-15 мин повече от даденото време,но тъй като предварително намазвам с разбит жълтък или не знам поради каква причина още на 15 мин ми загаря кората отгоре,не знам дали може да се пече първо само отдолу и после да пусна фурната  отгоре за да не се получава така,виждам,че вашите са с много приятен златист загар,ще ме улесните ако ми дадете съвет как да процедирам с печенето.

Ето я и самата питка:



Виж целия пост
# 289
Любопитко,интересен ден имаш,дано да продължи с вкусни козунаци. Hug
ahasver,много добре изглежда питката ти,браво.  bouquet Като пека питки,започвам с печене само отдолу на 180 градуса,за 6-7 минути,после включвам и горният реотан и пека до готовност.
Виж целия пост
# 290
 Laughing Laughing Оооо момичета, много се смях и истински забавлявах с вашите перипетиии, защото всичко това съм го изпитала, а и не вярвам някой да каже, че е нямал провал. Любопитко, аз съм била в същата ситуация и после в кухнята не може да се влезе, а така мразя да ми е разхвърляно. Не обичам също някой да ми се меси и дава акъли, точно когато ми идва да ревна с глас от провала си и от яд, че съм хвърлила толкова труд, на тоя дето клати дърветата. Най-лошото е, че вечерта не спя, а продължавам да въртя пружината и още не се е съмнало и аз вече съм в кухнята и продължавам да се самоизтезавам и почвам от нулата. Докато не стане, не мирясвам. Сега обаче не съм в такъв творчески период, трябва да извикам "неволята" на помощ ИЛИ музата ми липсва  Wink Каприз, то и мойто колело само му бърша праха, ама хич не ми се качва на него. Даже сега мъжът ми е взел една торта от Неделя, от одеве я гледам и си калявам нервите, да видим кой - кого, тя мен или аз нея ще налапам. Отсега знам резултата, предполагам и вие  :blush:1:0 за тортата.  
ahasver    bouquet  bouquet питката ти е страхотна, незнам тази рецепта, ще я дадеш ли да я сложа на първа страница, да й се любуваме всички Flutter

ББ:Този абсолютен сладур - британеца е уникален. Твой ли е? Имаш ли потекло, това е най-любимото същество, което винаги съм мечтала да го имам. Ето какво стои на десктопа ми. ето го

Любопитко, чакам козунаците, да не забравиш да почерпиш  atwork
Виж целия пост
# 291
Пепика ,max-mama ,благодаря за милите думи,а аз малко се притеснявах да я покажа,че викам каквато е загоряла,ама айде ще се престраша  Embarassed

Рецептата е уникално проста и  малко на око действах,по рецепта брашното е  1,200кг,аз ползвах 700гр,половин кубче прясна мая разтворено в 200мл хладка вода,3 яйца (като единия жълтък се отделя за намазване),1ч.л. сол,1ч.л. захар,1ч.л. оцет,разтопена свинска мас на око,около 400гр сирене (в случая използвах овче сирене,тъй като обичам по-солено).
Пресявам брашното,правя кладенче,в което сложих солта,захарта,оцета,двете яца+белтъка на 3-то,добавих 3 супени лъжици от разтопената мас и започнах да замесвам докато бавно наливах разтворената мая.Първоначално тестото е много твърдо,но постепено омеква с месенето и иска много месене,на ръка отнема около 30 мин някъде докато омекне хубаво.Оформя се на топка и се оставя да втаса покрито и завито на топло.
След като втаса го замесвам наново и разделям на 3 топки,които разточвам на не много тънки кори,около половин см.,намазвам  на око с разтопената мас (този хляб носи много мас,но аз не съм слагала много) и обилно слагам сирене,налагам отгоре 2-та кора и повтарям процедурата,слагам и третата кора и завивам на руло,което леко усуквам, нарязвам на пънчета и подреждам в тавата (иззползвах в случая откопчаваща се форма за торта),която е намзнена леко отново с мас,оставям да втаса докато удвои обема си,намазвам с жълтък,който е разбит с малко вода и олио,  и пека в предварително загрята фурна на 230градуса като постепено се намаля до 180,по рецепта се пече 40-45 мин, аз я пекох с 10 мин повече.Накрая поръсвам с вода и покривам с  хавлия.
Хляба е ужасяващо вкусен, с много хрупкава коричка. Mr. Green

офф:
Да котарака в подписа ми е моят Арчибалд-лилав бритиш,няма поколение,кастриран е... първа Мара на питките, да си завира любопитната муцуна в брашното.  Mr. Green
Виж целия пост
# 292
Аз днес замесих отново тестото си с прясно мляко. Половината прибрах в хладилник (ще го мисля утре), а от другата направих ето тези малки питки.

Поздрави на всички за чудесните неща, които приготвяте!

Виж целия пост
# 293
ще ме улесните ако ми дадете съвет как да процедирам с печенето.
ahasver,много добре ти е станала питката и не виждам да е загоряла. Hug
При мен също като при теб коричката се зачервява първа още в първите минути на печенето,за това слагам отгоре лист алуминиево фолио и го откривам чак накрая/ако има нужда от още малко препичане/.Аз слагам питката в студена фурна,пека на 180 гр. горе- долу 50 мин.,последните 10 мин. увеличавам на 200 гр.
rossonera ,какви симпатични пиленца са се сгушили като в гнездо между другите кифлички. Peace
Виж целия пост
# 294
Момичета, смело мога да заявя, че този път опитът ми за козунак беше успешен. Прилагам и снимков материал. Ужасно много съм доволна, че най- накрая се справих. За себе си разбрах, че козунак=търпение, втасване, търпение,втасване... и тестото не трябва да е много твърдо и трябва да втасва повече от час. Използвах програмата за френски хляб по съвет на Макс мама, след като го сплетох го оставих във фурната да втаса около 40 мин. Може би трябваше да го пека още 5мин., но и така е добре.  Party Flutter





Виж целия пост
# 295
lubopitko , smile3501,страхотен козунак!
Виж целия пост
# 296
lubopitko , козунакът ти е чудесен! Браво, съжалявам, че не мога да прихвана онова отрязано парченце! Heart Eyes   bouquet

rossonera , красиви и вкусни кифлички!  bouquet

ahasver, съвсем добре си изглежда питката. Мисля, че по-тъмните чертички са от плънката, т.е. имало е от нея и при печенето е потъмняла, но в никакъв случай не прави впечатление на препечен. Много апетитно изглежда!  bouquet
Виж целия пост
# 297
Здравейте момичета,
до преди 2 месеца не бях пробвала никога да меся. Но влязох от любопитство да разгледам какво сте сътворили...и то сърце не утрая, за устата няма да говоря Mr. Green
Благодаря за напътствията и подробните описания, които сте дали  bouquet Вече имам няколоко успешни опита с различни рецепти.
Днес пробвах тестото на Мах mama и най-накрая имах възможност да снимам.
Имам още да уча, но моля бъдете снизходителни Laughing
http://tsvetemira.snimka.bg/cooking/gotvarstvo.468388.17168985
Благодаря ви.
Виж целия пост
# 298
Россонера,много красиви питки,особено пиленцата.  bouquet
Любопитко,много съм доволна и аз,браво на теб.  bouquet Кажи повече за козунака,как е отвътре,на вкус?
zvet81,чудесна ти е питката,няма от какво да се притесняваш.  bouquet
Виж целия пост
# 299
zvet81, направо си отличничка, много ти е хубава питката! Heart Eyes То в тая област винаги има какво да научи човек. Хубаво е, че желание имаш!  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия