Бихте ли купували колбаси без Е-та

  • 11 084
  • 74
# 30
Някъде от нет-а съм си копнала ето това:

100-180 Colors ( оцветители)
200-252 Preservatives ( консерванти )
260-297 Acidities ( киселини )
300-385 Antioxidant ( антиоксанти )
400-429 Thickeners ( сгъстители )
430-499 Emulsifiers ( емулгатори )
620-640 Flavor Enhancer ( усилващи вкуса )
950-967 Sweeteners ( подсладител )


Винаги от животински произход :
E120 Cochineal ( смлени насекоми )
E441 Gelatine( кожа, кости, сухожилия )
E542 Edible Bone Phosphate( смлени кости )
Е 901 Beeswax ( стопена медна пита )
E 904 Shellac( секреции от насекоми )
E910 L-cysteine ( животински косми )
E913 Lanolin, sheep wool grease
E920 L-cysteine and L-cysteine hydrochloride ( животински косми )
E921 L-cysteine hydrochloride monohydrateE966 Lactitol ( жив. косми )
E966 Lactitol




Продукти, които могат да бъдат от природен или от животински произход :
E101 - riboflavin, lactoflavin, vitamin B12
.E101a- riboflavin 5'-phosphate
E153 Carbon Black
E160a Alpha-, beta-, gamma carotene (may be held in gelatine matrix)
E161(g) Canthaxanthin
E203 - calcium sorbate. E213 - calcium benzoate. E227 - calcium hydrogen sulphite, calcium bisulphite. it)
E252 Potassium Nitrate
E270 Lactic Acid
E322 Lecithin (may be made from battery eggs or soya)
E325 Sodium Lactate
E326 Potassium Lactate
E327 Calcium Lactate
E404 - calcium alginate
E422 Glycerol/Glycerin
E430 Polyoxyethylene (Sunglasses stearate
E431 Polyoxyethylene (40) stearate
E432 Polyoxyethylene (20) sorbitan monolaurate
E433 Polyoxyethylene (20) sorbitan mono-oleate
E434 Polyoxyethylene (20) sorbitan monopalmitate
E435 Polyoxyethylene (20) sorbitan monostearate
E436 Polyoxyethylene (20) sorbitan tristearate
E442 Ammonium Phosphatides
E470(a) Sodium, potassium and calcium salts of fatty acids
E470(b) Magnesium salts of fatty acids
E471 Mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(a) Acetic acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(b) Lactic acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(c) Citric acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(d) Tartaric acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(e) Mono- and di-acetyl tartaric acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(f) Mixed acetic and tartaric acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E473 Sucrose esters of fatty acids
E474 Sucroglycerides
E475 Polyglycerol esters of fatty acids
E476 Polyglycerol esters of polycondensed fatty acids of caster oil
E477 Propane-1,2-diol esters of fatty acids
E478 Lactylated fatty acid esters of glycerol and propane-1,2 diol
E479(b) Thermally oxidised soya bean oil interacted with mono- and di-glycerides of fatty acids
E481 Sodium stearoyl-2-lactylate
E482 Calcium stearoyl-2-lactylate
E483 Stearyl tartrate
E491 Sorbitan monostearate
E492 Sorbitan tristearate
E493 Sorbitan monolaurate
E494 Sorbitan mono-oleate
E495 Sorbitan monopalmitate
E570 Stearic acid
E572 Magnesium salts of fatty acids
E585 Ferrous Lactate
E627 - guanosine 5'-disodium phosphate
E631 Sodium 5'-inositate
E635 Sodium 5'-ribonucleotides
E640 Glycine and its sodium salt
E1518 Glycerol mono-, di- and tri-acetate


Много опасни : 123
Опасни :102, 110, 120, 124, 127
Забранени : 103, 105, 111, 121, 125, 126, 130, 152, 181
Ракообразуващи : 131, 142, от 210 до 217, 239, 330
Подозрителни : 104, 122, 141, 150, 151, 153, 171, 173, 180, 240, 241, 477
Вредни за кожата : 230, 232, 233
Разсройва вътрешностите : 221, 222, 223, 224, 226
Унищожава витамин В12 : 220
Вредни за храносмилането : 338, 339, 340, 341, 407, 450, 461, 462, 463, 465, 466
Разстройва кръвното налягане : 250, 251, 252
Екзема : 311, 312
Холестирин : 320, 321
Безвредни ( условно ) : 100, 101, 132, 140, 160, 161 , 163, 170, 174, 175, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 300, 301, 302, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337 , 400, 401, 402, 403, 404, 406, 480

Виж целия пост
# 31
А ето и още подробно:

http://zoya.bg/kukuriak/%D0%B5-%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%85%D1%80% … 0%B8%D1%82%D0%B5/
Виж целия пост
# 32
И още

Виж целия пост
# 33
Бих, ама  'де ги?!
На етикета на шунковия, единственото което прочитам на чист бг език е сол, за другото-трябва най-малкото химик да съм, само "магистрали"- повече са от обозначенията на пътната карта.
Затова сега наблягаме на домашен суджук Simple Smile
Виж целия пост
# 34
Аз само да спомена, че е безсмислено да се пазим много.

В Гълъбово и селата наоколо, в Перник или Кърджали, и къде ли не, виждат въздуха, който дишат. И не само там. Да живееш там, дишаш през 15 секунди, а да си купуваш салам за 50 лева, за да се пазиш от отрови, си е трошене на пари. Освен ако не си с мноооого чувствително небце, ценител.


Виж целия пост
# 35
Още нещо има в колбасите, което не сте споменали.
ФОСФАТИ
аааа,споменах ги,през два поста от твоя Naughty

Упс, Срои  Embarassed (уж четох внимателно)
Ето ви и още един списък. Доста е изчерпателен, макар и да няма пояснения, може да си видите Ето и да потърсите инфо по името на продукта в нета. http://www.barentz.bg/additives-by-e-number.html
Виж целия пост
# 36
Аз само да спомена, че е безсмислено да се пазим много.

В Гълъбово и селата наоколо, в Перник или Кърджали, и къде ли не, виждат въздуха, който дишат. И не само там. Да живееш там, дишаш през 15 секунди, а да си купуваш салам за 50 лева, за да се пазиш от отрови, си е трошене на пари. Освен ако не си с мноооого чувствително небце, ценител.



Не е задължително да си ценител за да купуваш скъпо, ама чисто. Стига ти да имаш болно дете, което не може да яде боклуци.
Виж целия пост
# 37
Koгато големият пазеше диета от цьолиакия не купувах колбаси!
Купувах месо и майка ми /незнам технологията/ го пушеше
Това беше вместо колбас!
Виж целия пост
# 38
Koгато големият пазеше диета от цьолиакия не купувах колбаси!
Купувах месо и майка ми /незнам технологията/ го пушеше
Това беше вместо колбас!


Опушването на меса е забранено при масовото производство. Пушекът е канцерогенен. Rolling Eyes
Виж целия пост
# 39
Опушването на меса е забранено при масовото производство. Пушекът е канцерогенен. Rolling Eyes

Да де, ама ако сега кажа,че не е, ще влезем в спор. Аз неа знам дали е, просто го казвам, за да проличи колко сме зависими от това, с което някой, кой знае с каква цел, ни информира.

Тъжното е , че няма достатъчно достоверни изследвания, всичко, което се публикува, е, малко или повече манипулация.

Да разчитаме на инстинкта? Кой първо питаше котето?
Виж целия пост
# 40
Аз също бих си купувала такива колбаси, но не съм намирала. А отделно ако са скъпи едва ли бих могла да си ги позволя, колкото и да ми се иска. За това съм по склонна да си направя суджук, като си купя свинско например от някои баба или дядо на село. Като малка мразех да участвам в направата им, ама сега нещо ми липсват! Simple Smile
Виж целия пост
# 41
Опушването на меса е забранено при масовото производство. Пушекът е канцерогенен. Rolling Eyes

Да де, ама ако сега кажа,че не е, ще влезем в спор. Аз неа знам дали е, просто го казвам, за да проличи колко сме зависими от това, с което някой, кой знае с каква цел, ни информира.

Да разчитаме на инстинкта? Кой първо питаше котето?
Aз , защо?
Умира за пушена скумрия , но не давам , че е много солена
Виж целия пост
# 42
Опушването на меса е забранено при масовото производство. Пушекът е канцерогенен. Rolling Eyes

Да де, ама ако сега кажа,че не е, ще влезем в спор. Аз неа знам дали е, просто го казвам, за да проличи колко сме зависими от това, с което някой, кой знае с каква цел, ни информира.

Тъжното е , че няма достатъчно достоверни изследвания, всичко, което се публикува, е, малко или повече манипулация.

Да разчитаме на инстинкта? Кой първо питаше котето?

Не искам да влизам в спор, за технологиите на хранителните продукти съм учила в училище (беше ми специалност). Та тогава (преди повече от 20 години) за канцерогенния пушек и забраната за масово производство пишеше в учебницита по технология на храната. Не става дума, че съм чела "някаква публикация"
Възможно е в днешно време вредата от пушека сравнена с вредата от всичко друго вложено в храната, да е станала нищожна.
Виж целия пост
# 43
Каква шунка да си купувам, като на всяка на етикета пише, че има хиляди Е-та. Предпочитам пражка шунка "Тандем", поне е без соя, но пак с много Е-та.
А във Варна никъде не съм виждала още кренвирши "Краси". Бих си купила за проба.
Те и яйцата от клетъчно отглеждане били вредни.
Вече всичко е вредно, добре, че като дете и ученичка ядях при мама и тати само екологично чиста храна - домашни пилета, яйца, домашно приготвени суджуци, домашно мляко и вкусни градински домати, сок от кайсия и вишна от нашите дървета.
Виж целия пост
# 44
Ние от няколко години не купуваме никакви колбаси, пушени меса и купешко месо, поради всичките гадости, които слагат в тях, от които Е-тата са само малка част. Търсим сигурни източници, като например животни, отглеждани от роднини или познати на село, които със сигурност знаем как ги гледат. Но и това е трудно, като цяло сме на принципа, по-малко месо, но качествено.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия