За топчетата в супата топчета :)

  • 20 784
  • 89
# 45
И аз правя топчетата само от кайма. Гледам да са колкото се може по-малки, защото моят синковец така или иначе обира само топчетата от чинията. Поне по-дълго време да рови с лъжицата.
Навремето майка ми ги правеше с ориз в каймата. На мен ми харесва и по двата начина. Сега обаче гледам да я правя както е най-лесно и бързо. Не ми се разпадат топчетата. Освен това в супата слагам лук (през зимата праз), моркови - това задължително заедно с подправките. От там нататък съм я правила и с ориз, и с картофи и фиде, с домати и без домати, според случая и наличните продукти. Аз обаче обичам да експериментирам и да разнообразявам. Застройката за мен също е задължителна, с яйце и кисело мляко.
Виж целия пост
# 46
Аз ги правя или с белтък и галета или само от кайма, овалвам с брашно, така им става и по-гъста супата. Подправки в каймата слагам кимион, чубрица, черен пипер и сол. В супата домати и фиде, и ние супа с ориз не ядем. Застройката е жълтък и кисело мляко.
На детето му е любимата супа Grinning
Виж целия пост
# 47
Аз слагам само кайма, ориз и подправки. Винаги ги пускам във вряща супа. Не овалвам в брашно.
Виж целия пост
# 48
Аз пък правя по две топчета наведнъж. Технологията е следната: омесвам каймата с ориз и подправки. В съд приготвям 1 ч. ч. вода, смесена с около 1 с. л. оцет. Потапям си двете длани в течността. Върху едната длан слагам две късчета /с големина по желание/ кайма. С другата длан, без много да натискам, с въртеливи движения оформям топчетата. Винаги стават малки, с идеална форма. Това е технологията, иначе продуктите всеки си преценява по свой вкус.
Виж целия пост
# 49
При следващото правене на супата,ще пробвам номера с по две топчета наведнъж  Laughing
А по темата,правя ги от кайма,малко ориз,подправки.Оформям топченцата,поставям върху набрашнен поднос и така докато свърши каймата.Разтърсвам ги,оставям брашенцето по тях да попие / !брашното е съвсем малко,само се напудрят/ и сипвам във врящата вода ,в която ври лука и моркова.Прибавям малко ориз и почти към края   подправките.Правя варена застройка и става вкусна супа за студени дни
Виж целия пост
# 50
Винаги,когато правя точета за супа-топчета си приготвям едн акупичка с хладка вода и 1 с.л. оцет и през 2-3 топчета си потапям ръцете вътре и тогава оформям топчета.След като съм направила всички топчета,тогава ви овалвам 1 по 1 в брашно.Не ми се рзпадат.Слагам ги винаги в кипяща вода/бульон.
Виж целия пост
# 51
Аз правя топчетата само от кайма, малко сол и няколко лъжици ориз. Размесвам всичко. Първо правя малки топченца, после ги топвам в брашното и ги търкулвам в дланта си, за да се доовалят в брашното и ги пускам във врящата вода. Никога не се разпукват.
Виж целия пост
# 52
Хайде и аз да споделя моята хитринка - правя сместа за топчета от кайма, малко ориз, ситно нарязан лук и чубрица. После правя топчетата в съда, в който съм размесила каймата. После леко капвам оцет и стръсквам топчетата, след това с лъжица наръсвам брашното и пак енергично ги разтръсквам. Това с оцета го зная от един готвач - стяга топчетата и придава приятен, слабо кисел вкус на супата.
Виж целия пост
# 53
Що не си спестите брашното, и да оформяте топчетата направо с водичка Rolling Eyes?
Виж целия пост
# 54
Топчетата и аз ги правя само с кайма, без да добавям нищо в нея. Брашно също не ползвам за овалването им. От моите ръце - директно във врящата вода. Дори предварително в една малка тенджерка ги топвам за 5 мин. , за да им хвърля "първата вода" Joy
 Като сме на тема супи , искам да попитам как ги застройвате с мляко, не се ли вкисва от горещата вода newsm78 Аз застройвам само с яйце,.
Виж целия пост
# 55
Правех застройката с мляко , когато децата бяха малки.
Сега я првя само с жълтъка на яйцето и лимонтозу + пресни зелении, според супата.
С киселото мляко - по- бързо вкисва.Иначе по оригинална рецепта топчетата се правят както Мишанка  е описала.
Другото работа "през пръсти" . Не , че не става , но като ще е гарга - да е рошава.
Виж целия пост
# 56
Лука за топчетата не го кълцам, а го рендосвам на най-ситното ренде, слагам също ориз, белтък, подправки. Оформям топчетата като си топя ръцете в оцет - така нито ръцете ми се омазняват, нито нещо се полепя по пръстите ми.Редя топчетата в тава, после върху тях ръся брашно с цедката за чай и ги пускам във врящата вода със зеленчуците.Накрая с жълтъка от яйцето правя варена застройка.
Виж целия пост
# 57
Застройка правя само с яйце и малко оцет. Понякога ако е зеленчукова /картофена/, добавям към яйцето кисело мляко.
Виж целия пост
# 58
Топчетата ги овкусявам само с чубрица, черен пипер и кимион. До сега не ги овалвах в брашно, но от скоро ги овалвам - така супата става по гъстичка. Като правя топчетата направо ги слагам в една тавичка с малко брашно и като се понапълни тавичката само с няколко разклащания и топчетата са оваляни. А иначе на супата слагам чубрица, морков, червена пиперка, домати и ориз. Най-накрая целинка. Застройвам с жълтък и кисело мляко. А сега през зимата си позволявам да сложа и малко зелева чорба - става превъзходна.
Виж целия пост
# 59
В днешната супа топчета използвах само кайма с малко подправки, като черен пипер, сол и кимион. Супата застроих само с яйце и добре подправих с ерен пипер, чубрица и магданоз.
Според мен каймата почва да лепне по пръстите, когато е водниста - от лука и яйцето например. И в комбинация с брашното става една...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия