Кой,как прави мусака?

  • 48 121
  • 98
Споделете,как правите мусака.Никога,ама никога не ми се получи хубава Rolling Eyes
Виж целия пост
# 1
Мусака - нищо необикновено и особено, но е вкусна  Blush

Виж целия пост
# 2
Винаги, ама винаги ми става хубава  Sunglasses.
Запичам лук, морков, чушки, дори и зелен фасул, каквито зеленчуци имам, нарязани на дребно. Олио нарочно не слагам, защото каймата си пуска достатъчно. След това добавям каймата - около 300гр., и разбърквам до готовност. Слагам подправки - чер. пипер и чубрица, понякога и шарена сол, малко домати, картофи. Наливам малка чашка прясно мляко и вода, докато покрие всичко. Оставям на котлона да заври, след това прехвърлям  в тавичка и пека.
Заливката - 1 или 2 яйца, кофичка кисело мляко, 1-2 лъж. брашно и настърган кашкавал.
Виж целия пост
# 3
А,колко вода слагате Embarassed
Виж целия пост
# 4
Винаги, когато готвя мусака, си спомням за Йосиф...
Лека му пръст!

Светкавична мусака
Виж целия пост
# 5
Муска с кайма и картофи
Виж целия пост
# 6
Винаги, когато готвя мусака, си спомням за Йосиф...
Лека му пръст!

Светкавична мусака
Вкусно звучи, но не и светкавично.
Виж целия пост
# 7
Аз я правя само с телешка кайма, която не запържвам!Наситно си накълцвам две глави лук, 5 картофа, тиквичка, две склидки чесън и ги запържвам  в зехтин на дъното на съда с половин чаша вода, червен пипер, чубрица и три с.л. дом. пюре.Когато е готова сместа слагам каймата и обърквам хубаво на изключен котлон.Соля накрая.Заливката е от три яйца, кофичка гъсто кисело мляко и половин чаша прясно мляко.Винаги ми става много вкусна!
Виж целия пост
# 8
Споделете,как правите мусака.Никога,ама никога не ми се получи хубава Rolling Eyes

А,какво значи хубава?
Сподели начина по който я правиш.И аз ,като Блонди я приготвям,но напоследък без заливка.....децата само я чоплят и ровят из чинийте ooooh!
Виж целия пост
# 9
Аз в последно време все така я правя

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=465549.msg13919643#msg13919643

.
Виж целия пост
# 10
Това е любимото ястие на дъщеря ми и съм се специализирала в наистина светкавичното й приготвяне. Важно е каймата да е хубава, аз купувам месо и ми го мелят. С гадна кайма няма как да стане хубаво ястие.

Запържвам глава лук в малко олио, може да се добави и малко морков на ситно. Когато се задуши, прибавям около 300 гр. кайма и бъркам. Когато побелее, поръсвам с червен пипер, добавям малко доматено пюре или настърган домат, разбърквам и добавям една чаша топла вода. В тава нарязвам няколко картофа на дребни кубчета,  смесвам с каймата, добавям чубрица, сол, 1-2 чаши топла вода, прочти да покрие сместа. Пека на 170 градуса с вентилатор, а когато е почти готово, приготвям заливка от 1/2 кофичка кисело мляко и 2-3 яйца, заливам мусаката и пека още малко, до порозовяване.
Виж целия пост
# 11
   Запържвам в малко олио лук и ситно нарязана зелена чушка. После добавям каймата и леко запържвам ,докато се раздроби. Добавям червен пипер, черен пипер, чубрица и лъжичка брашно.Добавям картофите, нарязани на кубчета, разбърквам и заливам с вода, толкова,че да се показват малко картофчетата. Посолявам, като внимавам, ако каймата е солена.Пека първо в силна фурна докато заври, после намалявам и пека, докато остане половината от водата.Тогава заливам със смес от кисело мляко, две лъжици брашно, 2-3 яйца и щипка сол. Оставям заливката да се запече и вадя от фурната. Това е моята мусака.Понякога добавям моркови или тиквички, но у нас не я харесват така.
Виж целия пост
# 12
Споделете,как правите мусака.Никога,ама никога не ми се получи хубава Rolling Eyes

Нарязвам си картофите на ситно - от опит установих, че колкото по-ситно са нарязани картофите, толкова по-вкусна е мусаката.

В дълбок тиган задушавам лук, каймата, добавям червен пипер, черен пипер, сол и доматено пюре или смляни домати - но малко. Като се запържат, доливам водичка и слагам кимион. С подправките също експериментирах много - първо слагах само магданоз, после един ден реших да пробвам с кимион, но смлян, не на зърна и оттогава само с кимион я правя. И заливам картофите. Доливам топла вода и пека. После правя заливката от кисело мляко, брашно и яйца.
Виж целия пост
# 13
Както и да се приготвя мусаката, няма как да стане светкавично. Нужни са поне два часа, за да стане готова. Първо докато се нареже всичко, запържи, след това във фурната, докато се изпари водата още един час и после и заливката да се запече. Светкавична мусака ми звучи малко смешно.
Виж целия пост
# 14
Споделете,как правите мусака.Никога,ама никога не ми се получи хубава Rolling Eyes

Нарязвам си картофите на ситно - от опит установих, че колкото по-ситно са нарязани картофите, толкова по-вкусна е мусаката.
Едната ми баба, понеже не беше особено добра готвачка, ми се присмиваше,че режа картофите на много ситно. Но като опита после, разбра,че става по-хубава мусаката.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия