Искам оризът ми да не се слепва - кажете ми какъв ориз да ползвам, моля..

  • 20 713
  • 34
Моля, кажете ми какъв ориз да си купя, защото май не остана ориз, който да не съм пробвала, а все се слепва.. Sad В мен ли е проблемът? Rolling Eyes
Виж целия пост
# 1
Моят не се слепва, макар че ползвам обикновен ориз (най-вкусен ми е). Според мен номерът е в съотношението ориз/вода. Аз слагам на чаша ориз по 2 чаши вода. Също зависи и колко време ще го държиш във фурната.
Виж целия пост
# 2
Също така, запържването в мазнина помага да не се слепва при варене, или пък малко мазнина във водата - масло, олио, каквото предпочитате, също помага.
Виж целия пост
# 3
Също помага няколко каки оцет при варането.
Виж целия пост
# 4
Аз използвам само бланширан ориз, никога не се слепва.
Виж целия пост
# 5
Бланширан ориз.
Много зависи от сорта, от начина на приготвяне-времетраенето за което се вари или пък е във фурната.
Във момента използвам едно страхотно басмати- много, ама многооо ароматно и става за нула време-пакистанско е.Не повече от 7 мин.  Не се слепва, но ако маааалко по дълго се приготвя не гарантирам.
Виж целия пост
# 6
Когато варя бял ориз, няколко капки лимонов сок или малко лимонтозу правят чудеса  Peace
Виж целия пост
# 7
И аз имах същия проблем и ми отне доста време да се преборя.  Crazy
Слагах прекалено много вода, защото ме беше страх, че няма да се свари. За различните видове на опаковката си пише с колко вода се приготвя, аз обикновево слагам и по-малко, защото го обичаме леко твърд. Другото, което правя е да изключа фурната/котлона малко преди да е готов, за 5-10 мин. си поема останалата вода и не се разкашква.  Peace
Виж целия пост
# 8
Ползвам бланширан,никога не се слепва.
Виж целия пост
# 9
Всеки ориз няма да се слепва, ако се измие хубаво преди това. Докато водата остане бистра. Да падне нишестето от зърната трябва. След това се вари 1:2.5 (за кръглия). Аз лично обичам да ми се слепва и да е на топки  Grinning
Виж целия пост
# 10
Басмати, пакистански или индийски. Като го и измиеш никога няма да се слепи  Peace.
Аз го правя в микровълновата за 12 мин. При него се слага по-малко вода - 1:2.
Виж целия пост
# 11
Използвай дългозърнестия ориз, може и да е бланширан.
Измий го много добре, докато водата остане бистра.
Накисни го за около 30 мин. в студена вода.
Не използвам мерки и съотношения ориз:вода, просто слагам толкова вода, колкото да го облее.
Приготвям го на слаб котлон, без да го бъркам.
Виж целия пост
# 12
Много Ви благодаря!   bouquet
Тази вечер дори отбелязох завиден напредък, благодарение на Вас. Сготвих пиле с ориз на фурна и се получи невероятен за моите способности резултат, направо не е за вярване  ooooh! Дори продавачката в магазинчето до нас се опита да ми помогне жената - препоръча ми ориз - балдо, оказа се наистина много хубав - големи и бели зрънца. Та мих до втръсване, слагах мазнина, капки оцет.. но си заслужаваше резултата, толкова самостоятелни зрънца и без "топки"  Laughing Laughing
А бланширания ориз нещо не го харесваме като вкус вкъщи  Confused
Още веднъж много благодаря на всички!  Heart Eyes   bouquet
Виж целия пост
# 13
Пробвай ,,жасмин,, на Крина,страхотен е .При него няма грешка.
Виж целия пост
# 14
Основно ползвам бисерен ориз на Иззи и други съм ползвала, но от този съм най-доволна. Първо го измивам хубаво със студена вода, сменям я три пъти. След това запържвам в повечко олио - това също е една от тайните на хубавия ориз. Дори да ти дойде повече мазнината като се свари можеш да я излееш, но ако му е малко не става вкусен. След запържването добавям мноооооого гореща вода в съотношение 1 част ориз 4 части вода. След завирането намалям котлона до минимум и оставям така да си се свари. Бъркам само два-три пъти и при посоляването. Като е почти готов - има съвсем малко течност, изключвам котлона и оставям да си я поеме сам.
По същия начин процедирам и като го правя на фурна - запържвам предварително с другите подправки, зеленчуци, спанак и т.н. заливам с водата и след това прехвърлям в тавата и мятам във фурната. Става мозък сварен, а всяко зрънце стои отделено и не се слепва  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия