Искам оризът ми да не се слепва - кажете ми какъв ориз да ползвам, моля..

  • 20 717
  • 34
# 15
Басматито на Карина е разкош, за него говорих по нагоре но не споменах фирмата. За него казах, че е страхотно арометен. И Жасминовия съм ползвала, добър е но Басматито е много арометен и вкусен. Не напразно му казват Мерцедеса на оризите Wink
Виж целия пост
# 16
Всеки ориз няма да се слепва, ако се измие хубаво преди това.

И това, да + че винаги го запържвам 5-10 минути преди да го готвя.

Бланшираният ориз не се слепва, но лично аз не го харесвам като вкус и затова не го ползвам.
Виж целия пост
# 17
Жасмин не съм пробвала, предполагам, че има по-различен вкус... Ще опитам със сигурност.   chef
Този, който ми препоръча продавачката, е балдо на Фамилекс. Вече 2 пъти готвя с него и е много вкусен, а по отношение на слепването съм решила да пробвам всеки един съвет, който ми давате, докато успея. Доколкото разбирам до момента - има си значение и ориза и начина на приготвяне.   bouquet
Виж целия пост
# 18
Основно ползвам бисерен ориз на Иззи и други съм ползвала, но от този съм най-доволна. Първо го измивам хубаво със студена вода, сменям я три пъти. След това запържвам в повечко олио - това също е една от тайните на хубавия ориз. Дори да ти дойде повече мазнината като се свари можеш да я излееш, но ако му е малко не става вкусен. След запържването добавям мноооооого гореща вода в съотношение 1 част ориз 4 части вода. След завирането намалям котлона до минимум и оставям така да си се свари. Бъркам само два-три пъти и при посоляването. Като е почти готов - има съвсем малко течност, изключвам котлона и оставям да си я поеме сам.
По същия начин процедирам и като го правя на фурна - запържвам предварително с другите подправки, зеленчуци, спанак и т.н. заливам с водата и след това прехвърлям в тавата и мятам във фурната. Става мозък сварен, а всяко зрънце стои отделено и не се слепва  Peace
Аз готвя по този начин, като не винаги запържвам. Забелязала съм огромното значение на старателното миене на ориза, после да се залее с гореща вода при готвенето- без значение дали ще правим сърмички или някакъв ориз в тава. Съотношението между ориз и вода е различно- зависи от вида на ориза. Аз готвя  кръгъл БГ ориз 3 към  1 , бланширания е 2 към 1, купувам домашен селски ориз и го правя 4 към 1 .
Виж целия пост
# 19
Една хитрост от мен: не е нужно да миете ориза, наливайки и изсипвайки вода по 20 пъти. Това го правя само 3-4 пъти макс. След това, оставям ориза под тънка струйка вода, докато водата не се избистри.
Виж целия пост
# 20
Една хитрост от мен: не е нужно да миете ориза, наливайки и изсипвайки вода по 20 пъти. Това го правя само 3-4 пъти макс. След това, оставям ориза под тънка струйка вода, докато водата не се избистри.

След което го запържвам докато стане "стъклен". Така никога не се слепва. Ползвам Бисерен на Изи. Peace
Виж целия пост
# 21
Ами аз си копих Бисерен ориз на Ети.Много съм доволна,но го има само във Велико Търново.Ние бяхме за 10 дена на почивка и от там си купих 1 кашон с ориз,но този в Пловдив взе да не ми харесва и сигурно ще ида да си взема 2-3 кашона.  smile3532




Много бързо се вари,пече и т.н.т.  sohappy За такива мами ,които са заети с дечицата , готвят , чистят и няма кой да им помогне това е идеалния ориз.  family4 prostor clean clean cook
Виж целия пост
# 22
И кафявият ориз не слепва, но за да се приготви е по-голяма играчка... но пък е и много вкусен Simple Smile
Виж целия пост
# 23
Басматито е много арометен и вкусен. Не напразно му казват Мерцедеса на оризите Wink

Вече и аз само такъв купувам  Simple Smile Пробвах и смеска с див черен и червен Басмати, но само белият като че ли е по-добре  Peace
Направих и дроб-сармата сега за Великден с него, стана перфектно  Blush
Виж целия пост
# 24
Купих домашен ориз от пазара и направих с него дробсърмата. Бях забравила, каво значи вкусен ориз. Ще си купя в по-голямо количество, че може да свърши.
За пореден път се уверих, че ориза иска време - трябва да се готви на слаба фурна и да се изключи 5 минути по-рано и така да преседи половин час. Ефекта е "зърно по зърно".
Виж целия пост
# 25
Моята тактика е когато го мия го слагам в цедка и редувам гореща със студена вода и при готвене го запържвам и става супер  Peace
Виж целия пост
# 26
Купих домашен ориз от пазара и направих с него дробсърмата. Бях забравила, каво значи вкусен ориз. Ще си купя в по-голямо количество, че може да свърши.

Какво ще рече домашен ориз?  Thinking Оризът не се ли гледа в много вода и на специални места...  newsm78
В България гледаме ли ориз всъщност?  Embarassed
Виж целия пост
# 27
Блонди, имам предвид ориз, който не е от магазинната мрежа. Мои познати гледаха ориз до скоро. Да, в много вода се гледа- земята отдалеч изглежда като езеро.
Виж целия пост
# 28
Парников ориз има ли?  Thinking Защото оризът иска само вода и пак вода. Не е като да кажем да ториш и да слагаш нитрати на другите зеленчуци? Или греша?  newsm78

Майка ми беше донесла навремето домашен грах - е, нямаше такава вкусотия.  eat
Виж целия пост
# 29
Няма парников ориз  Grinning . Сее се на пролет и се жъне на есен. Като покълне се налива постепенно и непрекъснато. Доста специфичен труд е. Виждала съм насъждения около селата Скутаре и Рогош преди години.  Баща ми и мъжа ми са агрономи и покрай тях имам бегла представа.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия