Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 11-та тема

  • 129 240
  • 743
# 525
Adenis, благодаря ти за отговора,    bouquet сега вече ми е ясно. Тук в Австрия децата правят и в детската градина и в училище различни фигурки на какво ли не от тесто от сол или солено тесто, знам ли аз как би се наричало на български. Но ето този линк   тук има такива неща. Фигурките стават красиви, но не могат да се ядат, иначе украсата става разкошна на вид. Аз мислех, че твоите могат, да се ядат и затова питах от какво ca направени, но сега ми е ясно вече. 
А ето тук още няколко линка,

http://www.gofeminin.de/kind-6-bis-10-jahre/salzteig-rezept-knet … achen-f37598.html
http://www.kidsweb.de/basteln/salzteig.htm

ще се радваме  много обаче ако и ти ни покажеш, как вие правите фигурките стъпка по стъпка. Винаги е добре, да имаме повече информация и да научим повече. Благодаря ти още веднъж.   bouquet
Виж целия пост
# 526
Не сте бездействали тия дни докато ме няма.Похвално Hug
Да се отчета с мойте замръзени кифлички.Ами станаха си просто страхотни.Правих на Лабрекс - БИРЕНИ КРОАСАНИ С КАШКАВАЛ и виенските кифлички на Наталина.Та по тая процедура си мисля да напълня малко пакетчета във фризера и да имам винаги под ръка.
Виж целия пост
# 527
Пита слънце
3 яйца, може и само 1 яйце жълтъка за намазване
1 кофичка кисело мляко (400 мл) или 1/2 л прасно мляко
(обикновено я правя с вода 1/2 л хладка вода, млякото е самостоятелна храна)
1 с.л. захар
3 с.л. олио
1 пакетче краве масло (125 гр)
около или малко над 1 кг брашно, замесва се меко еластично тесто
1 кубче мая (40 гр)
След като е готово тестото се разделя на 4 топки/едната е по-малка/.Последната я слагам в средата на тавата за център. Останалите 3 кори ги разточвам на по-тънък пласт.Намазвам първата кора с част от разтопеното пакетче масло, върху нея поставям втората кора, пак я намазвам с масло и след това поставям третата кора, която също намазвам с масло.
Така слепените и разточени кори ги разрязвам на 16 парчета/като торта/ и започвам да навивам получените триъгълници от острия връх към основата. Тези 16 навити рула ги подреждам около поставената в средата на тавата по-малка топка, която е оформена като питка.
След това намазвам с останалото разтопено масло цялата, оформена като слънце питка, оставям я да втаса и преди да я сложа да се пече я намазвам с жълтък . За да не стане твърда кора, след като извадя изпечената питка от фурната я напръсквам леко с вода и веднага я завивам с кърпа.
Печенето е в предварително загрята фурна на първата преграда над дъното на печката на 180-200 градуса около 40 минути.
Идея 1: Питата е хубаво нешо, в за зависимост от празника за който се приготвя в средата, слагам надпис или от тестотот шравя цветя или други картинки и се получава много ефектно, питата е различна и част от празника
Идея 2: ако скате да направите ефектно допълнение за китайската храна, която сте сготвили, така както сте приготвили лъчите на слънцето ги изпържете във фритюрник, получават се пържени розички – много са хрупкави и вкусни.

Виж целия пост
# 528
Вчера направих отново Моят Тутманик

     
Виж целия пост
# 529
Здравейте!
 Да се отчета и аз-през уйкенда направих първата си питка по една от рецептите , които ми препоръчахте, и от тогава домашните ме врънкат всеки ден за питка. До днес беше лесно-не бях на работа , имах време...следващата питка ще е през следващия уйкенд обаче.Ето какво се получи, нататък смятам да наблегна на оформлението с ваша помощ  bouquet.
http://media.snimka.bg/6694/019642988.jpg
Виж целия пост
# 530
Венетта,разкошен тутманик както винаги!  Hug
TIHA VODA,много хубава питка! Peace
Виж целия пост
# 531
PURE ELIXIR, много ти благодаря.  Hug


TIHA VODA, чудесна питка.  thumbsup Ето тук в ГАЛЕРИЯ - Питки, козунаци, тестени изделия, можеш да видиш различни модели питки и ако имаш нужда, със сигурност някой ще ти помогне.
Виж целия пост
# 532
Чудесна е , наистина, ама без вас нямаше да стане, за което сърдечно благодаря!
Виж целия пост
# 533
Препоръчайте ми питка, която да е лесна като за начинаещ,  да е сполучлива и ефектна.Виждам,че сте написали доста рецепти, но не мога да се меря с вас, тъй че разчитам да ми помогнете Simple Smile
Виж целия пост
# 534
Препоръчайте ми питка, която да е лесна като за начинаещ,  да е сполучлива и ефектна.Виждам,че сте написали доста рецепти, но не мога да се меря с вас, тъй че разчитам да ми помогнете Simple Smile

Пробвай с тестото на махмама, поне досега не съм прочела някой да се е оплакал, че не е станала питката. А, ако искаш, пробвай оформянето на Стейси.   bouquet
Виж целия пост
# 535
Благодаря, Labrex  bouquet.оформлението на  steisi много ми харесва.Нямам машина за хляб, а тази рецепта май е за такава Embarassed програма за месене 14 мин
Виж целия пост
# 536
monica_bellucci ,нямаш нужда от машина за хляб за това тесто- прекрасно си става и на ръка. Както е описано си разтваряш маята със захар и хладка вода (аз изчаквам да шупне). В дълбока купа сипвам брашно, правя кладенче и добавям останалите продукти +маята като разбърквам леко с ръката.
Виж целия пост
# 537
Въпросът ми е колко време да го меся, как ще позная, че е готово?Моше ли да го тупкам или трябва да се измесва Embarassed.Може да са ви смешни въпросите ми, но това ще ми е втора питка Simple Smile.Първата беше горе долу Blush
Виж целия пост
# 538
Въпросът ми е колко време да го меся, как ще позная, че е готово?Моше ли да го тупкам или трябва да се измесва Embarassed.Може да са ви смешни въпросите ми, но това ще ми е втора питка Simple Smile.Първата беше горе долу Blush

Аз меся на ръка, месиш, докато оформиш топка от гладко тесто, но не твърдо - средно меко. не удрям тестото, сигурно и така може. Повечето сипват течната част в брашното, аз правя обратното - в купа си слагам течните съставки с маята, всичко, което е нужно, разбърквам го хубаво и сипвам брашно. В началото бъркам с тел, лъжица, като стане трудно, изсипвам на плота от купата тестото, почвам да ръся с брашно и да намесвам, докато го докарам до нужната консистенция. Всъщност на теб опит ти липсва, карай по-смело, ще го придобиеш, не е толкова трудно, колкото изглежда. После си оформи питката, остави я да втаса и печи. И после - хвалиш се в темата!  bouquet
Виж целия пост
# 539
Labrex, благодаря много за разясненията  Simple Smile.Права си, че ми липсва опит, но съм се ентусиазирала да се науча да правя питки и да готвя  Embarassed. Срам не срам, но много малко неща мога да правя.
Много сте отзивчиви и приемата топло новите пришълци като мен.
Като я направя ще я снимам задължително.
Намерих снимка и на първата питка за Нова година я правих http://media.snimka.bg/6699/019653043.jpg   http://media.snimka.bg/6699/019653044.jpg
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия