Кулинарно вдъхновение с олио Бисер

  • 29 291
  • 65
*********************************** рекламна публикация ***********************************

Олио   откри най-вкусното кулинарно вдъхновение!


Победителят в конкурса за готварска рецепта във форума BG Mamma  се казва Lina_Kaz.
Нейната рецепта "Шпикована агнешка плешка” спечели адмирациите на кулинарните експерти на Олио Бисер.

Lina_Kaz ще получи от нас олио, с което да приготвя вълшебно вкусни ястия до края на годината.

Освен Lina_Kaz, Олио Бисер награждава и Пепа Стоева, Пепинка и Катюша, за тяхната активна подкрепа през целия период на инициативата.

Благодарим на всички участници в кулинарното вдъхновение!

Пожелаваме ви успех в следващите инициативи на олио "Бисер", за които може да се информирате от сайта: http://www.biseroliva.bg
Виж целия пост
# 1
Здравейте  Grinning! Веднага се включвам с една вкусна и здравословна салата, много подходяща за лятото.
На първо място ви е нужен хубав слънчев ден, в който да обиколите спокойно пазара с усмивка и да си изберете качествени зеленчуци- домати, пипер, лук/цвят и вид по желание/, тиквички/заменими от краставица/ и патладжан. Нужно ви е също така сирене- бяло саламурено, свежо, дунавия, моцарела, както и 100 грама ядки- орехи, бадеми, шам- фъстък/с последния става много вкусно/. Когато напазарувате  и се приберете/аз обикновено готвя салатата на вилата/ пускате приятна музика, сипвате си питие и се приготвяте да постоите пред скарата в добро настроение. Зелечуците се измиват и нарязват както ви харесва, сиренето също се нарязва на парчета, ядките се смилат или счукват. Вече пристъпваме към същинската част- в достатъчно широка купа се сипва  /и се досипва в процеса на печене ако се налага/, всяко парче зеленчук се потапя и после се слага на скарата и така докато опечете всичко, включително и сиренето. След като приключите с печенето, вземате широка салатна чиния и редите ред зеленчук от един вид, ред натрошено сирене, поръсвате със счуканите ядки и така повтаряте до приключването на опечените зеленчуци. Украсява се по желание и веднага се проверява дали съпругът е изстудил питиетата  Wink.
Салатата е с чудесен вкус и престояла известно време, но обикновено никой не я чака да попрестои. Да ви е сладко!


Виж целия пост
# 2
Здравейте и от мен  Hug. макар и по късни доби. В духа на Катюша се включвам с една вкусна, но не и здравословна гозба  Mr. Green подходяща за всички сезони и мръвкари. При нас салатата е само за украса, поне в този вариант, върви с червено винце зимата и бяло през лятото.
Нищо сложно както виждате, ребърца овкусени с чесънче, горчица, кетчуп, соев сос, мед и олио Бисер. Овалваме ги хубаво в маринатата и да престоят доволно, четири-пет часа. После мяткаме на скарата или във фурната, кой кво му идва на душата.
Печем питка от обикновено тесто: 500 гр. брашно, 15 гр. мая, захар и сол по една ч. л. олио Бисер 4 супени лъжици и прясно мляко една чаена чаша. Замесваме тестото и оставяме да почине, докато удвои обема си. После пак мажем с олио и бутаме във фурната на 180 докато порозовее. Ами това е. Оттам нататък се иска фантазия и добри продукти.  Wink



Виж целия пост
# 3
Кате, много интересна салата, със сигурност ще пробвам, като се прибера  Peace
Пепи, питката ти не ме вдъхнови особено, но виж ребърцата са друга работа  Heart Eyes

Да се включа и аз с едни

Моркови от шунка.  

По скоро заигравка за злояди деца. Макар че моите отдавна не са малки деца, но пък са си злояди отвсякъде  #Cussing out Т.е. много ядат, но много избирателно



Продукти за 15-16бр.:
5-6 средни картофа
150-200гр. сирене
около 300 гр. шунка
2 яйца + още 1 белтък
връзка копър
1 ч.ч. галета (и малко корнфлейкс може, но да е съвсем фино смлян)
щипка чубрица, 2 с.л. брашно и сол на вкус
300 мл олио Бисер  за пържене на маслена баня - винаги го предпочитам при пържене, тъй  като е чисто и когато пържа с него няма примес на вода, която да цвърчи  Laughing



Приготвяне:
* Шунката се нарязва на правоъгълни паралелипипеди (ужс, счупих си езика, докато го напиша  
* От средата на всяко парче се "окълцват" ръбовете - изрязват се така, че да се получи заострено парчето в едната си част. Остатъците не се изхвърлят, в никакъв случай!, ползват се или за Рошковци, или за Бутерки   Дължината им е долу горе 8-10 см.
* Картофите се сваряват с кората (така не стават толкова водни, както когато са обелени). След като изстинат се белят и настъргват на ситната част на ренде.
* От копъра се отделят няколко стръка за украсата, другия се нарязва ситно.
* Заедно с чубрицата, жълтъците на яйцата, солта,брашното и настърганото сирене се омесват добре с ръка (трябва да е много гъста сместа)
* Взема се по една топка, колкото голямо яйце и разстила на дланта на ръката.
* Поставя се по едно парче от шунката и завива.
* Намокрят се дланите с вода се завива добре на пръчица така, че картофената смес да покрива добре шунката. При въртенето на "пръчицата" между дланите се изтънява в края, където е острата и част. Може да се помогне с парче свежо фолио и дъска - да се оформи на тях, но и с ръце е достатъчно добре.
* Готовите "моркови се нареждат на равна повърхност върху свежо фолио и прибират за 30 -на минути в камерата.
*  Разбиват се белтъците с щипка сол.
* В дълбок и тесен съд се загрява мазнината за пържене.
* Топват се вече втвърдените "моркови" в белтъците, отцеждат малко, след това в галетата и във врящото олио (не на мах, аз пържих на 6 от 9 степени на котлона)
* Пържат се много бързо - за по минута долу горе до зачервяване.
Затова е добре, ако няма още две ръчички да помагат в изваждането им, да се овалят всички в белтък и галета и чак след това да се започне пърженето им.

***Ние ги хапнахме с млечно-чеснов сос - ръка за ръка си вървяха с него Simple Smile Кисело мляко и майонеза 4/1 части, щипка сол, скилидка чесън добре счукана и стрък копър.


Виж целия пост
# 4
Кои са трите майки и страстни готвачки, които ще споделят идеи - аз нещо не схващам?
Виж целия пост
# 5
Готвих през почивните дни, но кой се сеща да снима  Mr. Green ще кажеш, че сме умрели от глад. Ето някои от нещата, които се сетих да щракна и беше мноого вкусно.
Пържих мини кюфтенца, естествено с олио Бисер, винаги е с доказано качество и затова е в кухнята ми.
Пържих зеленчуци на сач - лук на едро, моркови, чушки, отделно правих картофи на фурна само с олио и ето резултата
мини кюфтенца със зеленчуци на сач

Пилешко месце - предварително сварено и запържено със зеленчуците.

млечни питки, много пухкави и вкусни, само от прясно мляко, брашно, мая, олио, сол и захар.
Виж целия пост
# 6
а на мен ми попадна повечко риба в края на неделята и тъй като много обичаме Риба Ропотамо, зарязах багажи и се взех в ръце  Wink  че направих в буркани  ooooh!




Продукти за 6-7 порции, глинен гювеч около 2.5-3л.:
4-5 средни скумрии или какви да е риби
1,2 литра  доматен сок
1-2 ч.л. мед
40-50мл. оцет
2 големи глави лук
80-100мл олио
5-6 кис.краставички
200гр грах и/или сварен бял боб
2 дафинови листа
1-2 моркова по желание
чушка - печена, сурова или маринована - по желание
сол на вкус и черен пипер на зърна

Приготвяне:
* Рибата се почиства и нарязва на котлети (шайби) и поставя в тенджера с литър вода и оцета, едро нарязания лук и зърната черен пипер да поври на тих огън за 15 мин.
* Внимателно се изважда с решетъчна лъжица и отцежда. ;
* Краставичките и морковите се нарязват на кръгчета, чушката - на фантазия -  на кръгче, на ленти, на шайби.
* Отцедената риба се нарежда в гювеча плътно на един ред.
* Останалите продукти се нареждат на следващ ред, отново нарежда ред риба. Ако са останали зеленчуци се поставят отгоре.
* Залива се доматения сок. Посолява на вкус, прибавя дафиновия лист, олиото , меда и още няколко зърна черен пипер и запечатва гювеча с тесто (брашно, вода) .
* Пече се във фурната първо 20-25 мин. (до завиране) на 250*, след това намалява градусите на 180*.
*Ако е в тава - пече се около час, завита с фолиото.

Това е основната ми рецепта за риба, приготвена в момента в гювеча.
За бурканите правя така:

същите продукти,  умножени по 3 или по 4 пъти, приготвям бурканите, като сварявам шайбите риба във вода-оцет - 8:1 части, сол на вкус и 5-6 глави лук, едро нарязан, който после не слагам в буркана, 5-6 листа дафинов лист за общо 20-30 мин. Изцеждам и вадя само рибата. Другите продукти - направо в буркана, като слагам ред риба, ред от тях . Доливам с доматения сок, по 1л. олио и запечатвам. Стерилизирам 1ч. бурканите.
Задължително ги правя, когато е студено времето, в топло време ме притеснява "бомбажа"  Grinning
Виж целия пост
# 7
И една рецепта с тиквички, в сезона на тиквичките  Grinning

"Мусака" от тиквички с пилешко месо



Продукти:
1 кг. тиквички - малки да са, без семена
4-5  домата
пилешко месо - сварено около 800 гр. чисто, обезкостено или от консерва буркан (за който си има)
пресни копър и магданоз
1 каф. чашка  брашно
1 чаена лъжица сол
80-100 мл олио
300 гр. кисело мляко
2 яйца
1 глава чесън
150 гр. кашкавал
100 гр. сирене



Приготовление:
* Пилешкото месо се  нарязва ситно.
* Тиквичките се почистват,   нарязват на кръгчета, нареждат в тава за печенена два реда.
* Заливат се с олиото, посоляват и и оставят 20 мин. да си пуснат водата.
* Завива се тавата с фолио добре и пекат във фурната за 20 мин.  на 250*,  след което намалява степента на 180 и пекат още 30 мин.
* Подправките - магданоз, копър и чесън се нарязват ситно.  
* Изважда се тавата, развива и върху тиквичките поръсва обилно от смесените подправки.
* Нарежда се пилешкото месо на един пласт, след което завива добре с кръгчетата домат.  
* Връща се тавата във фурната за 10 мин. на 250*
* Яйцата се разбиват с  млякото  и брашното. Залива се ястието с тази смес, тавата се разтърсва с двете ръце, за да поеме надолу в продуктите и настъргват се сиренето и кашкавала.
* Запича се под грила на фурната за 5 мин. до получаването на коричка.

***По желание чесъна може да не се слага.
Виж целия пост
# 8
Включвам се и аз, с една рецепта  Simple Smile Laughing Laughing Laughing

Чеснова разядка
Продукти:
2 глави чесън
1 филия стар хляб
1 к. ч. счукани орехи
1 к. ч. олио Бисер
1 с.л. лимонов сок
2 кисели краставички
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Чесънът се почиства и се счуква с малко сол. Хлябът се накисва в хладка вода. След като омекне се изстисква и се добавя към чесъна. Сместа се пасира и към нея се добавят олиото, орехите  и лимоновия сок. Подправя се със сол и черен пипер.
Разядката се изсипва в сервизна чиния и се декорира с нарязани на кръгчета кисели краставички.

ДОБЪР АТЕТИТ!    bouquet
Виж целия пост
# 9
Локумки с вино /постни локумки/  Grinning Grinning Grinning
Продукти:
1 ч.ч. олио Бисер
1 ч.ч. бяло вино
брашно колкото поеме
локум
наситнени орехи
захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Омесва се тесто от 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино и брашно колкото поеме. Точи се кора с дебелина около 1 см, която се реже на правоъгълници. Върху всеки се поставя парче локум и наситнени орехи, размесени със захар. Завива се на пуричка и се поставя в намазана с олио тава. Пекат се до бледорозово и топли се овалват в пудра захар.

ДОБЪР АТЕТИТ!     bouquet
Виж целия пост
# 10
Бърканата торта на баба
Продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. олио Бисер
1/2 ч.ч. счукани орехи
2 ч.ч. брашно
кората от половин лимон
4 с.л. кокосови стърготини
5 сушени сливи
5 сушени кайсии
 Laughing Grinning Laughing Grinning Hug
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се киселото мляко със содата, олиото и брашното. Разбърква се добре. Добавят се плодовете, орехите и настърганата лимонова кора. Може да се сложат плодове по избор. Сместта се изсипва в намаслена и набрашнена тава. Пече се в умерена фурна и още топъл, сладкишът се наръсва с пудра захар.

ДОБЪР АТЕТИТ!      bouquet
Виж целия пост
# 11
Чесновата разядка с кисели краставички ми звучи интересно, никога не съм правила такава.  Благодаря за идеята   bouquet

една салата, на която и идва времето със слънчеви патладжани и с която можеш и да се нахраниш е

Кьопоолу -то  Heart Eyes



Продукти:
4 средни патладжана /ок. 1кг/
5-6 едри чушки
3-4 ск чесън
ок 100 мл зехтин/олио

Приготвяне:
* Патладжаните се надупкват с вилица или шишче и изпичат, както и чушките.
* Задушават се за 20-на мин. и обелват.
* Посоляват се и оставят се в наклонен съд да се отцедят за поне 5-6 часа.
* Нарязват се ситно и смесват.
* Чесъна се счуква, като се прибавя малко по малко зехтина/олиото, докато поеме половината мазнина и се получи каша.
* Прибавя се към зеленчуците с разбъркване. Добавя се с непрекъснато разбъркване и останалата мазнина.

*** След като са изцедени, поставям в буркани и заварявам половин час. Когато потрябва - изваждам, нарязвам и обърквам.
*** Изключително вкусна гарнитура или самостоятелно на препечени филии.
Виж целия пост
# 12
Баница с моркови
ПРОДУКТИ:
1 пакет готови кори за баница (по плътни)
0,750 кг моркови
канела на вкус
захар на вкус
1 ч.ч. олио Бисер

ПРИГОТВЯНЕ:
Морковите се настъргват на ренде, задушават се в масло или олио, след като изстинат се пристъпва към приготвянето на баницата, на всяка кора се поръсва олио с малка лъжичка(топи се в олиото и се ръси) в началото на кората се поставят около 2 супени лъжици моркови, поръсва се върху морковите 1 лъжица захар и канела /на вкус,/ навива се пуричката и се поставя в намазнена тава права или навита на кравай и така до изчерпване на количествата, поръсва се отгоре с олио и се пече на 180 градуса около 10-15 минути, при изваждане от фурната се поръсва с малко студена вода и се покрива с капак да се задуши по желание(ако искате да останат хрупкави не покривайте).
 Hug Hug
Виж целия пост
# 13
Гъбен хайвер
Съставки:
около 100 г сушени гъби
15 г олио Бисер
10 г лук
20 г зелен лук
5 г оцет
чесън на вкус
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Измийте и сварете до готовност сушените гъби, оставете ги да се охладят и ги накълцайте съвсем на дребно или още по-добре ги пасирайте. Ситно нарязаният стар лук леко запържете в мазнината, добавете гъбите и задушавайте 10-15 минути. Три минути преди края на задушаването прибавете наситнения чесън, оцета, солта и пипера.
Готовия хайвер поставете в подходяща чиния и поръсете с накълцания зелен лук.
 Joy Joy Joy  chef  chef
Виж целия пост
# 14
Фалшив хайвер Hug Hug Peace
ПРОДУКТИ
1 ч. ч. грис
1 ч. ч. олио Бисер
5 ч. ч. вода
1 лук, настърган и сока му изцеден,
1 ч.л. доматено пюре или ситно смляна лютеница,
1 яйце,
сок от 1 лимон,
1/8 ч.л. лимонтузу на прах, разтворено в ч с.л. вода,
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Завираме подсолената вода и на тънка струйка докато бъркаме с дървена лъжица прибавяме гриса. Като се сгъсти гриса (бързо става) го махаме от огъня да изстине добре. През това време настъргваме лука и го изстискваме. Ще използваме само сока му. Другото изхвърляме. При гриса слагаме доматеното пюре, жълтъка от яйцето или цялото яйце и започваме да бием като на тънка струя, като за майонеза, започваме да прибавяме и олиото. След това слагаме луковия и лимоновия сок плюс лимтузуто с водата, в която е разтворено. Подправяме на вкус и сервираме.
Става за салата и предястие! Добър апетит!
  chef  chef  chef bowuu bowuu

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия