Кулинарно вдъхновение с олио Бисер

  • 29 290
  • 65
# 45
Вкусни сочни пилешки дробчета

500 гр.пилешки дробчета
2-3 печени червени чушки
2-3 малки кисели краставички
1/2 буркан нарязани мариновани гъбки/може и пресни/
3 глави лук
1ч.чаша доматен сок или 1 с.л доматено пюре
3-4 с. л олио Бисер

Запържваме пилешките дробчета в олиото.След това добавяме нарязания на полумесеци лук и оставяме да се позапържи и тогава прибавяме гъбите,печените нарязани пиперки,киселите краставички и доматите.Овкусяваме със сол и черен пипер.
Хубаво като се сложат останалите зеленчуци да се затвори съда с капак за да се задушат малко.
Понякога като е готово слам и 2-3 триъгълни топени сиренца за разкош.

Виж целия пост
# 46
Софиянки
500гр хладка вода
2 л. Захар
3-4 л. олио
250гр сирене
мая
Замесва се меко тесто. Прави се на една кора и се ръси сиренето. Завива се на руло, реже се и се слага напречно в тава намазана с олио. След като втаса се пече. За отгоре се разбива яйце с прясно мляко и се намазва преди печене.
Oт какво втасва това тесто,няма нито мая нито някакъв друг набухвател?
Виж целия пост
# 47
Софиянки
500гр хладка вода
2 л. Захар
3-4 л. олио
250гр сирене
мая
Замесва се меко тесто. Прави се на една кора и се ръси сиренето. Завива се на руло, реже се и се слага напречно в тава намазана с олио. След като втаса се пече. За отгоре се разбива яйце с прясно мляко и се намазва преди печене.
Oт какво втасва това тесто,няма нито мая нито някакъв друг набухвател?

Pety, мая, пише я.  bouquet
Виж целия пост
# 48
Лабрекс мерси ,че ми отвори очите!! Hug
Виж целия пост
# 49
Днес вечеряхме:
Кюфтета с бял сос

Лесно бързо и вкусно Simple Smile

Продукти:
250 гр. - кайма
30 гр. - ориз
60 гр. - брашно
60 гр. -
600 гр. - бульон (вода)
1 бр. - лимон (лимонена киселина)
200 гр. кисело мляко
2 бр. яйца
1 бр. чесън (може и сух)
подправки за каймата ако не сте я купили с тях

аз слагам: кимион, черен пипер, чубрица

Каймата, подправките и ориза смесвам заедно, след което ги слагам в подсолена вода да се сваряват. В друг съд изпичам леко брашното, добавям , и бъркам да стане еднаква консистенцията, по малко слагам водата и бъркам до сгъстяване, наливам смесените кисело мляко и яйца и подправям на вкус с чесън. Изсипвам кюфтенцата в сместа.
Сервирам гарнирано с черен пипер (може и магданоз)
Виж целия пост
# 50
Тиквени бохчички

Продукти:
1.5 кг. тиквички нарязани надълго и на тънко
400 гр. извара
200 гр. цедено кисело мляко
50 гр. настъргано синьо сирене
50 гр. сирене бри


Тиквичките се пекат на скара или тефлонов тиган с капки , слагат се накръст и се добавя лъжичка от сиреновата смес, завиват се накръст и се консумират в добра компания  Grinning

Виж целия пост
# 51
   САЛАТА С ОХЛЮВИ



500гр.охлюви с черупките
връзка зелен лук
връзка зелен чесън
връзка магданоз
няколко репички
един лимон
сол
2-3с.л.олио

Охлювите се сваряват в подсолена вода и се отделя месото им.
Зелениите се нарязват на ситно,репичките също.Половината лимон се нарязва на парченца.
Останалия лимон се изцежда,сока се смесва с олио и сол на вкус и се подправя салатата.
Поднася се върху свежи листа маруля.
Виж целия пост
# 52
Макарони с топчета от кайма

250 гр.макарони
250 гр.кайма
2 с. л доматено пюре
2 с.л брашно
2 с.л олио Бисер
100 гр.кашкавал
черен пипер
1 зеленчуков бульон
сол
Сваряват се макароните  отцеждат се и се слагат в тавичка.
В тиган се загрява олиото запържва се 1 малка главичка лук нарязана на ситни,прибавя се брашно то и се запържва до златисто.И след това се добавя предварително разтвореното доматено пюре в 250-300 гр вода.След акто се сгъсти добавяме и бульончето и.Заливаме макароните със соса и разбъркваме хубаво.От кайматав която сме сложили черен пипер приготвяме малки топчета.Те могат да бъдат сварени или изпържени.Подреждаме ги върху макароните,поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме.




Виж целия пост
# 53
Шпикована агнешка плешка,запечена върху лозови пръчки.

Продукти:
1,5-2кг агнешка плешка заедно с ребрената част
глава чесън
морков
връзка зелен лук
джоджен
червен и черен пипер
сол
няколко лозови пръчки
олио



Приготовление:
Месото се измива и се подсушава добре.Отделят се ребрата и се нарязват на парчета.Приготвената плешка и ребрата се натриват със сол,червен и черен пипер.
Моркова и чесъна се режат на парченца. С остър нож се правят прорези в месото така,че да могат да се пъхнат в тях парченце морков и чесънче.
Така шпикованата плешка се поставя в тава върху кръстосани лозови пръчки,наоколо се нареждат ребрата.Залива се с олио и чаша гореща вода и се завива с фолио.
Пече се при 150С около 2,5 часа.
Накрая на печенето се разгъва фолиото,добавя се нарязания зелен лук и джоджена и се допича до красива коричка.Месото се получава много нежно,ароматно и вкусно!
Виж целия пост
# 54
   Да се включа и аз  , освен , че готвя с олио - бисер , приготвям и майонеза редовно с него .Слагам в тесен стъклен съд около 200 гр олио бесер , прибавям и 2 яйца и с пасатора п асирам , като 1-2 мин държа пасатора на дъното на съда и после леко го издърпвам нагоре , по желание може да се прибави и щипка лимонтозу и майонезата е готова . В къщи майонеза не купувам , постоянно си правя такава и то с олио Бисер , става по наситена и вкусна .
Виж целия пост
# 55
   Да се включа и аз  , освен , че готвя с олио - бисер , приготвям и майонеза редовно с него .Слагам в тесен стъклен съд около 200 гр олио бесер , прибавям и 2 яйца и с пасатора п асирам , като 1-2 мин държа пасатора на дъното на съда и после леко го издърпвам нагоре , по желание може да се прибави и щипка лимонтозу и майонезата е готова . В къщи майонеза не купувам , постоянно си правя такава и то с олио Бисер , става по наситена и вкусна .

  Чудесна майонеза става!
Може да се направи всеки път с различен вкус:
чеснова - с 1-2 скилидки чесън
пушена - с 2-3 капки "течен дим"
с къри - 1ч.л. къри на прах
лимонова - с 1-2 ч.л. ситно настъргана лимонова кора.

   
Виж целия пост
# 56
Лучени кръгчета



Продукти за 2 порции:
2 големи глави лук
1 малка връзка магданоз
1 к л сол /на вкус/
2 белтъка /или 1 яйце ХL/
6 равни с.л. брашно
олио "Бисер" за пържене /маслена баня/

Приготвяне:
* Лука се почиства, нарязва на 4 и поставя в купа заедно с магданоза, солта и белтъците.
* Пасира се /или с блендер/ до хомогенна смес.
* Прибавя се брашното и разбърква с лъжица.
* С помощта на такъв уред ,     показан ни от sladka hapka за казанлъшки понички се шприцоват в съда с олиото и пържат до порозовяване от двете страни. Много е бързо
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят /не поемат почти никаква мазнина/

***Ако нямате този уред, стават и с шприц с кръгъл накрайник, колкото една или две стотинки, просто не са кръгчета, но пък са достатъчно вкусни.


Виж целия пост
# 57
Здравейте ,предлагам  ви идеи за салати при посрещане на гости.Ястие с пълнени тиквички и 3 вида торти които приготвям лятно време  Simple SmileС едната изненадах  мъжът ми на Свети Валентин.

Пълнени тиквички с кайма и сирене заляти с чеснов сос.


Измиваме тиквичките ,обелваме ги и ги издълбаваме.Посоляваме и оставяме да се отцедят.
С дълбок тиган приготвяме плънката,слагаме каймата която сме размили с малко пресно мляко и подправките според вкуса ви,без сол или много малко според  соленината на сиренето.След като започне да става на топчета добавяме натрошеното сирене .
Пълним тиквичките и на всяка слагаме по едно -две резанчета домат,настъргваме кашкавал и запичаме във фурната.
След като са готови  ги заливаме с  чеснов сос, от кис мляко ,малко майонеза и счукан чесън.





комбинирани салати











Запекано пилешко бутче със сос бешамел и ориз със зеленчуци



Плодова торта сърце за Свети Валентин




Млечна торта с пъпеш и банани.




Торта с млечен крем и плодове.







Питка със сирене

1 чаена чаша олио ,,Бисер"
2 чаени чаши пресно мляко
1 пакет суха мая
1 чаена лъжичка сол
2 яйца -отделяме единият жълтък за намазване.
Брашно за омесване на меко тесто.

В дълбока купа сипваме пресното мляко ,счукваме яйцата като единият жълтък го отделяме.Слагаме солта и олиото.Разбъркваме с вилица.Пресяваме брашното смесваме го с маята и го добавяме към сместа.Трябва да се получи меко тесто.Месим и оставяме да втаса .
След като втаса го разделяме на две кори които  се точат на лист с с дебелина 0,5 см.
Намазва се с олио,,Бисер" и се ръси със сирене.Навива се на руло и от него се късат парчета от които се оформят питки.Нареждат се в  тавата намазват се с жълтък и се поръсват със сусам.
Пече се на 180 градуса докато се зачерви.
След като се извади от фурната се намазва с масло и се покрива с кърпа.




Виж целия пост
# 58
         Бобена фантазия




Необходими продукти за 4 порции:
500гр. зрял боб
250гр.печурки
2 глави  лук
2 моркова
1-2 сухи люти чушлета
1ч.л.червен пипер
 джоджен
черен пипер
сол,олио

тесто за капачетата от:
3ч.ч.брашно
20гр.мая
1ч.л.сол
2-3с.л.олио
топла вода

Бобът се накисва от вечерта в студена вода.На сутринта се изплаква,залива се и се сварява до омекване.Посолява се на вкус накрая.
Замесва се хлебно тесто и се оставя на топло да втаса.
По-едрите гъбки се разполовяват,дребните се оставят цели.Запържват се на силен огън.Посоляват се,подправят се с черен пипер.
В отделен тиган се задушава лукът нарязан на полумесеци,добавят се и морковите на кубчета.Подправя се с червен пипер и се обърква с отцедения боб.Поръсва се с джоджен.
В порционни гювечета се редят слой боб,слой гъби,пак боб,гъби,завършва се с боб.Слага се по желание по половин суха чушчица на порция за аромат.Ако държите на мръвката,може да добавите бекон,суджук или наденичка.
Готовото втасало тесто се дели на топки,според броя на гювечетата.Разплесква се на питка и се залепя отгоре вместо капаче.Набожда се с вилица за украса.
Приготвените гювечета се запичат в гореща фурна за 35-40минути или докато тестото се зачерви.Готово е за сервиране!

Виж целия пост
# 59
Предястие - ГОРСКИ ПЪНЧЕТА





Необходими продукти:
3-4 едри картофа
2 яйца
няколко резена бекон или шунка
100гр.кашкавал
4-6 листа кори за баница
250гр.гъби
5-6с.л.олио "Бисер"
черен пипер
чубрица
сол

    Картофите се сваряват,обелват и докато са топли се смачкват на пюре.Добавят се  яйцата,настъргания кашкавал,сол на вкус,смлян черен пипер и чубрица.На плота се разстилат две кори,намазват се с олио с помощта на четка и на единия край се разстила част от картофената смес.Отгоре се нареждат резени бекон и се завива на стегнато руло.Нарязва се на парчета по 5-6см. и се изправят в тавата.Отгоре се стисват леко да придобият конусовидна форма.По този начин се завива и останалата картофена смес и бекона.Подготвените пънчета се запичат в гореща фурна до зачервяване.
  Гъбките се разполовяват и се запържват в олио "Бисер",като се подправят със сол и черен пипер.
  Пънчетата се сервират върху канапе от зелена салата,с гъбките наоколо.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия