Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Колко време сучат на гърда?

  • 34 816
  • 109
Споделете ми скъпи мами, на малки и пораснали вече бебчовци- колко време/горе-долу/ трябва да суче бебчо от гърдата, за да сметне човек, че е хапнало съкровището!?Моята малка сладуранка е на 2 месеца.Знам, че е индивидуално и зависи от много фактори, но имам нужда от споделен ориентир!До скоро кърмех и от двете гърди, но след прочита на споделено от вас статия за изпразването на първата гърда, се убеждавам, че май давам на бебка само от т.н."предно"млекце и по- малко от хранителното и мазничкото в края:)Реших на кърмене вече да давам само едната гърда...до отказ!Евентуално в краен случай, ако видя че беба е още гладна ще предложа разбира се втората.Суче на гърдата около 20-30мин.В началото разбира се по- активно, а след това бавно и с почивки.Като 2 или 3 пъти я вдигам да оригне, защото започва да се гърчи и пуска при сукане.Дали така стига до по- хранителното млекце?Често след насукване/пуска гърдата и при поредно предлагане отказва/ се разхълцва!?Сега следя и колко време след храненето ще спи и ще е спокойна!?
Предварително Ви благодаря!  bouquet
Виж целия пост
# 1
Аз я оставям до отказ. Тя заспива и пуска зърното. Не гледам часовник и не мога да кажа колко време суче. Но определено си показва кога се е насукала, тогава просто не захапва зърното или суче вяло, за приспиване, но тогава се разбира защото не преглъща.
Виж целия пост
# 2
Здравей, Бранди!

Много хубаво правиш, след като си решила да се информираш повече за кърменето на бебчето ти  Simple Smile

Преди да ти отговоря, бих искала да ми кажеш как стигна до извода, че не даваш от т.нар. "задно" мляко на малката? Как наддава малката до тук (може да споделиш рождено тегло, тегло при изписване, тегло в края на първия месец и последно когато сте я мерили, също да кажеш кога точно е било това мерене, за да видим за колко време какво е качила)?

По принцип няма правило нито за това дали да даваш една или две гърди, нито за това колко време суче бебето. И пак по принцип, по-добре е да предлагаш винаги и двете гърди, така ще си сигурна, че то е поело достатъчно мляко, а именно това е по-важното, не е само "задното" мляко (освен това, така се постига по-добра и равномерна стимулация на млекопроизводството Wink). Идеята е втората да се предложи чак когато е довършена първата гърда. А пък бебето ако не иска, няма да суче Wink.
Относно довършването, и реално това, което теб те притеснява - renxy е казала нещо много точно - до отказ. Обаче кога точно бебето отказва да суче, е абсолютно индивидуално и различно при всички бебета (както и ти си отбелязала в поста си). Начините да разбереш кога твоето бебе е довършило първата гърда, са няколко - пускането на гърдата е най-лесният от тях (дори описваш едно такова състояние при твоята бебонка - ей тогава е моментът да предложиш втората гърда). Но понякога бебетата свършват с гърдата и не я пускат. Тогава обаче почват да сучат вяло, заспало, с повече почивки. И когато твоето бебче привърши с активното сукане и почне да суче по-вяло, можеш да опиташ да подпомогнеш ново активно сукане с леко побутване на ходилцата, на областта между раменцата, но съвсем лекичко, разбира се, можеш да пробваш и с т.нар. компресия на гърдата, която, между другото, помага и за изсукването на това "задно" мляко (цък, за да видиш как се прави). Ако и тя не помага особено, вече е време да смениш гърдата (хубаво е да оригнеш преди втората  Peace). И съвсем скоро ще почнеш по-добре и по-бързо да разбираш сигналите, които тя ти дава, когато е време да смениш гърдите Simple Smile.
Ами това е засега, предлагай си и двете гърди, пък бебка ще ти "каже" дали иска и втората  Peace. И ще чакам да пишеш за наддаването, че да видим как се движите до тук Simple Smile  Hug
Виж целия пост
# 3
В началото дъщеря ми сучеше по 15 минути от гърда - значи от двете общо половин час. Лека полека започна по 10 мин от гърда , а от около 4 месечна насам суче по най-много 2 мин на гърда през деня и по повече през нощта. Чудела съм се че е много малко като време но явно си се наяждаше.
Виж целия пост
# 4
На 3- месеца - до 10 минути макс., като и ние имахме такива истерии, каквито описваш. При нас бяха колики
Сега - 3 минути, втора не иска, вечер - 10 максимум.
Но е индивидуално за всяко бебе. Гледай то да е доволно и спокойно, тогава му стига.
Виж целия пост
# 5
Благодаря Ви отново за бързите отговори!
По въпросите на Усмихнатото:
Стигнах до извода, че не получава достатъчно"задно "мляко по това, че бебка уж суче достатъчно, а е неспокойна след кърменето и по време даже на спането след това, което също е кратко.Знам, че бебета, които сучат достатъчно хранително млекце спинкат дълго и добре:)Не съм убедена, че това е причината, защото както съм споделяла в др. мои теми, тя е със силни колики и може би проблема понякога е многото газове, къркорещия корем....
Гери се роди 3.660кг и я изписаха 3.450кг.В края на 1-вия месец беше 4.650кг.А в края на втория-5.300кг.Т.е. първия месец наддаде 1.200кг, а сега втория 650гр.Преди три дни направихме 2мес. и почнахме третия!
До сега предлагах винаги и двете гърди именно с тази цел, която и ти казваш- равномерна и добра стимулация!Лошото при нас е, че тя суче суче от първата и почва да се гърчи, вдигам я да се оригне, тя се ядосва най- често и почва да плаче, тогава пак я слагам на същата гърда и нещата се повтарят, затова предлагам втората, там се позадържа отново само в началото и така си мисля, че дърпа само "предно" мляко!?Освен това понякога се притеснявам ,че ака само по веднъж на ден или най- често 2 пъти, а пълни доста напишкани памперси и си викам"Явно приема повече задоволяващото жаждата млекце, а не това дето прави повече аки!:)"
А относно това за вялото сукане- задължително я подтиквам и компресия прилагам, правя всичко възможно за да изсуче повече млекце:)
Виж целия пост
# 6
Бранди, здравей отново!

Да ти кажа честно, проблем с кърменето ви не виждам Simple Smile - най-малкото - тя наддава прекрасно Simple Smile.

Това с гърченето и ядосването ми прилича най-вече на намаляла струя. Сигурно си чела, че в началото на кърменето млякото тече по-бързо и силно. След това струята намалява и доста бебета се дразнят на това. Разбираемо е, тъй като трябва да се трудят повечко, за да сучат, а пък ги подомързява  Laughing. И в тези ситуации се прави точно така - вдигаш я за оригване и я слагаш на другата гърда Simple Smile. Там първата струя също е силна и хубава и тя ще е по-доволна Wink. Ако пак почне да се гърчи така и на втората гърда, я връщаш на първата. И така, докато се успокои съвсем Simple Smile.
За акането не се притеснявай. За бебчета на кърма (нали е изцяло на кърма или даваш АМ/ сокчета/вода?) е съвсем нормално да не акат няколко дни. Ако тя се чувства добре, коремчето не е подуто, не се тревожи за това. Също така е важно като се изака, да е нормална консистенцията и да няма кръв, разбира се. Тогава наистина няма от какво да се притесняваш по отношение на акитата  Peace.
Виждам, че доста неща си изчела, но само ще ти напомня, че за да си сигурна, че Гери поема достатъчно млекце, е нужно да следиш напишканите памперси. Ежедневното акане е важно само за съвсем малките новородени бебчета, после вече отива на заден план, така да се каже (пак с уговорката, че бебето трябва да се чувства добре, въпреки че не е акало). Та ако Гери мокри обилно 5-6 памперса на денонощие, то... живейте си живота Wink.
И тъй като си наясно с много неща, ще вметна само (за твое успокоение, а и ми е ясно, че доста объркване става), че предно и задно мляко няма, или поне не така, както си ги представяме - че първо е предното, то свършва и после изведнъж идва задното  Rolling Eyes. Кърмата в гърдата е разделена само условно така, за по-лесно схващане уж. И в този смисъл няма мляко, което да задоволи само жаждата, както и такова, което да задоволи само глада  Peace. Трудно е за обяснение, още повече по нета, но мисълта ми е да не се притесняваш толкова за това задно мляко. Просто си действай, както си действала досега - предлагаш двете гърди, оригваш между тях, правиш си компресията и следиш мокрите памперси, както и редовните консултации, разбира се  Peace

П.П. За това, че не е спокойна след кърмене - така ли беше и когато даваше и двете гърди? Иначе действително може да се дължи на колики, още повече че и докато спи е така, милите бебчета си минават през тия тежки етапи... Много гушкане, кърмене, звук на сешоар... това беше от моя репертоар през тези месеци.. Даже спеше по корем върху моите гърди или тези на баща си  Laughing
Още нещо се сетих да ти кажа - че продължителността на съня невинаги определя дали се е нахранило бебето, даже аз лично хич не обичам да се оповавам на това. Толкова е индивидуално и от толкова фактори зависи, че свят ми се завива  Crazy
 Hug
Виж целия пост
# 7
Да споделя и аз своя личен опит - може би до третия месец Петър сучеше по около 40 минути (колкото да изгледам една серия от някой от сериалите, които следя, или да прочета част от книга), случвало се е (особено вечер, когато сучеше по около час-час и половина, за да заспи) да сменям гърдите. В следващите месеци се научи човечето и времето за сучене се скъси доста. Сега се наяжда за около 4-5 минути.
Виж целия пост
# 8
А как да тълкувам следното и поведение- суче от първата ,пуска, вдигам и оригам, предлагам втората сукне малко и почва да извива главичка и рязко да я дърпа назад, като ми опъва зърното и гърдата както е захванала, а често и пуска при това рязко отмятане!?Пак търси и пак давам, но тогава като преглътне и усещам как ме стиска , сякаш не иска да пусне млякото!?Незнам това показва ли, че трябва да преустановя кърменето, защото често като я сложа в самото начало, още на първата гърда почва така да прави, заедно с извиване и гърчене, бутане с ръчички!?
Виж целия пост
# 9
Пропуснах да кажа, че често при това поведение на стискане на гърдата се дави!?  newsm78
Виж целия пост
# 10
При нас имаше малко по-различно поведение - започваше не да стиска, а да се дере.Дръпне малко и рев, рев. Какво ли не мислих- ами оказа се, че в тези моменти много й се е спяло. И аз прекратявах кърменето. Слагах я да се наспи недокърмена. И после ядеше спокойно. Иначе и тя заедно с рева се извиваше и лекарката смяташе, че са колики.
Виж целия пост
# 11
Хъм.. Такова поведение ми прилича на две неща - силна струя (както бях писала и в преден пост) или киселини - връщане на млекце по хранопровода, не е задължително да повръща, но причинява доста дискомфорт, за които всъщност може да допринесе и силната струя.
Може ли да ми опишеш гърдите си преди кърмене? Дали са напрегнати, с по-опъната кожа, твърди, тежки или напротив? Ако може да обърнеш по-голямо внимание на ареолата и кожата в непосредствена близост до нея.
А за коликите какво сте предприели и виждаш ли ефект от него?
Виж целия пост
# 12
моя опит: дребния суче по 15 мин максимум, предлагам му само едната гърда, защото нямам нужда да стимулирам допълнително и без това съм се видяла в чудо с тази кърма. ако гърдата много омекне има подобно поведение - радразнение, рязко дръпване и рев. по същия начин се държи и когато има колики (понякога направо чувам как му къркори коремчето). в такива случаи предпочитам да го отделя за малко от гърдата, давам му нашите "лекарства" против колики и като се поуспокои пак предлагам гърда, но в повечето случаи той сам си отказва и си заспива.
може наистина да е много силна струята, понякога се дави много и гълта на едни големи глътки (вкарвайки си и въздух разбира се), тогава просто му помагам да се уригне няколко пъти през няколко глътки и така...
дребния също от 2 седмици някъде не ака по няколко дни (даже днес стават 6 дни от последното му изхождане), но като изключим коликите и напъванията да пръцка от време на време си е щастлив и доволен, така че не се притеснявам особено, още повече че както е казала Усмихнатото, важен е броя на напишканите памперси (който при нас е повече от достатъчен).  Peace   bouquet
Виж целия пост
# 13
Усмихнатото, забравих да ти кажа, че сме изцяло на кърма!Нищо дрего не давам, а и тя отказва всичко друго, е освен ръчичките си:)
Да ти кажа и аз вече си мисля, че понякога млекцето тръгва доста силно, защото се дави , но не всеки път!А тия киселини откакво се получават!?
Гърдите ми не са напрегнати преди кърмене, само когато направи по- голяма пауза леко ги чувствам по- пълни, но мисля, че като цяла са се регулирали спрямо нуждите на Гери  newsm78
Не намирам промяна и нещо обезпокоително като гледам ареолата и кожата!
Но днес сутринта също ме изуми като я кърмих- почна извивайки се и пускайки гърдата след засукването и гълтанети да ми се усмихва:)Много странно!?Пак хваща, засуква и пак извива глава към мен , опъва ми гърдата и пуска захилена!???Вече в чудо се виждам с моята принцеска:)
Най- спокойно и добре си суче в сънено състояние, но лошото е, че така е свикнала само на циците да се унася  Sad
Но определено забелязвам, че като и тръгне по- силно млекцето и пуска , а млякото тече в същото време!?  newsm78
Може би е описано, но колко напишан памперс се смята за ОК!Много пълен ли само да броя за напишан, или и по- леко напишан!?
А да не забравя- за коликите правя масаж на коремчето с кремче с анасон и ким, спинка по корем на моите гърди или на татковите или бабините /в момента ни е на помощ малко/, давам капки Еспумизан и Био Гайа!
Виж целия пост
# 14
Бранди, хубаво е, че гърдите ти са се регулирали вече спрямо нуждите на Гери Simple Smile

Киселините се получават от незрялата стомашна система на бебенцата - понякога (за съжаление като че ли доста често) бебетата имат т.нар. рефлукс - връщат/повръщат храна - просто мускулчетата на стомахчето не са достатъчно укрепнали и пропускат храната обратно. Често си е повръщане и се вижда и става ясно на майката, но също така съществува и т.нар. тих рефлукс, т.е. без повръщане - само се качва храната нагоре и после си се връща, но е доста неприятно. Най-често проблемът стихва постепенно и се израства до към 6-месечна възраст, понякога продължава и малко повече и вече към 1 година трябва да няма такъв проблем.

Иначе, за струята можеш да помогнеш като преди кърмене изцеждаш мъничко кърма, точно колкото да изкараш тази първоначална силна струя, за да може да й е по-комфортно на Гери Simple Smile Но наистина трябва да е мъничко, за да не стигнеш до по-голяма стимулация пък и да се постигне обратен ефект. Можеш също да пробваш кърмене в легнала позиция - така млякото не тече надолу, а настрани, т.е. гравитацията не помага да тече силно. Друга поза, в която можеш да използваш гравитацията е - да се облегнеш малко по-назад и да поставиш Гери почти върху теб, т.е. да изсуква млякото нагоре (дано обясних достатъчно описателно, че да можеш да си го представиш  Rolling Eyes). Само да уточня за легналата позиция - ти си легнала на една страна, Гери също, и коремчето й пак трябва да е прилепено до твоето, както при обикновената поза.
А след като виждаш мляко да тече когато тя пусне, остави го да си изтече каквото има да тече (можеш да го събереш в чашка или да го попиеш с кърпа) и тогава пак вече можеш да я сложиш на гърдата.
Щом суче най-добре в сънено положение - гледай да се възползваш максимално, когато ти позволи разбира се Wink.
Можеш да погледнеш тази статия (в частта "Стратегии за намаляване на силата на потичане на млякото" - към края на статията е) - http://xedra.wordpress.com/2008/01/02/82/
А това, че ти се усмихва - радвай се Wink Това са най-прекрасните моменти на света  Heart Eyes
Ако се сетя още нещо, ще ти пиша пак, пиши и ти Simple Smile

П.П. Добре напишкан памперс е все едно 3 с.л. вода - пробвай в сух, за да видиш колко тежи долу-горе и ще си изградиш представа Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия