Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 101

  • 91 618
  • 737
# 330
Нелка там при вас е хладно , затова и е възможно да се сложи тортата в багажника - при нас няма как , отвън е около 36-38С , влажност на въздуха винаги поне 80% , ако не я духа директно климатика за 15 мин. и се е разпаднала ( а и моята кола е черна , в багажника е направо сауна лятото  ooooh! ) . Иначе когато е студено си слагам в багажника -никакъв проблем  Simple Smile
 Винаги държа тортата на ръце и климатика да я духа директно както спомена Тандури - друг начин да оцелее два часа и половина при мен няма  Tired
Милейди аз също сиропирам добре и слагам много крем в тортите си , но както споменах винаги оставям тортата да отлежи поне 8-10 часа и чак тогава измазвам с масления крем , и след това пак да стегне за около час .
Тандури как с "дланите надолу "  newsm78 ... аз го хващам и пренасям с дланите обърнати към тестото
Виж целия пост
# 331
Рая, това е един трик, който откакто го научих се родих направо! Не си спомням къде го видях...май беше на видео на Ю тюб...но откатко пробвах ми е пъти по-лесно! еално ляга на горната страна на ръцете ти тестото! Пробвай и ще видиш, че се разтяга много по-малко!
Виж целия пост
# 332
nelka, доста се чудих какво да напиша, за да изразя впечатленията си от това произведение на изкуството. Каквито и думи да  напиша ще бъдат недостатъчни, за да опишат възхитата ми от твоите идеи, изпълнения и реализации.  newsm20

MILADY, много ефектна се е получила тортата. Черните шарки ако си ги правила с хранителен маркер наистина е голяма играчка. Може би ако се изрязват от черна ММ, ще е по-бързо и лесно. Доста съвети са ти дали за целулитните проблеми. Но да ти кажа и аз:
1.гледам да не сиропирам много
2.оставям тортата една нощ в хладилника сглобена да стегне
3. измазвам един път и  оставям да стегне.
4. замазвам втори път и пак стяга в хладилника
5. покривам и украсявам

Албенче, спри поне докато не се чувстваш добре. Бързо възстановяване   Heart Eyes

Патрияни, мога само да предполагам какво ти е било. Сватбената тортата е страхотна. И въпреки всичко имаш сили за още     bouquet

И накрая: "Никое добро не е останало ненаказано" . Но аз си мисля, че въпреки това, трябва да го правим и да бъдем добри, каквито в сърцата си сме всички тук  Heart Eyes  Hug
Виж целия пост
# 333
Не ми се искаше да продължавам дискусията,но понеже репликата за "случайния елемент " беше моя...се чувствам длъжна .
Аз също копирам торти.Все още не съм достигнала нивото,когато ще ги измислям открай -докрай само аз...ако въобще някога го достигна!Също,задавала съм въпроса или съм писала в темата ,че ще " крада " идеята.Никога никой не е отказал!    Hug

Но мен лично ме подразни точно начина ,по който Асол влезе и започна да критикува.
Коя е ,с какво право?Като до този момент изобщо не се е появявала в темата?!
В такива случаи аз веднага си представям следния вариант:конкретно:Влизам в тяхната,фотографска тема и критикувам някого,щото не споменал ,че е гледал ,използвал снимки на определен потребител или фотограф.Че коя съм аз,дето нищо не разбирам от фотографиране ,нямам представа как пишат в тяхната си тема,какви са отношенията им ...че да се появявам изневиделица,че и да ги критикувам?!
От краткия ми престой във форума съм разбрала едно:И виртуално,и реално ,когато влизаш в нова общност,възпитанието изисква поне отгоре-отгоре да се представиш.Да обясниш коя си, какво ти е харесало или подразнило,защо е такова мнението ти...
А не нахълтваш ей-така ,направо ,навсякъде и раздаваш правосъдие!
Съжалявам ,че съм била остра и нетактична...но така почувствах своеобразната намеса!  
Мнението на Асол по принцип е правилно,но неправилно поднесено!

Сега за тортите:
1.Сглобявам тортата и оставям една нощ в хладилник да стегне.
2.На другия ден омазвам с маслен крем и пак в хладилника за поне 2 часа.
3.Още веднъж омазвам с маслен крем,за окончателно заглаждане.И пак поне час в хладилник.
4.Покривам ...покритието го пренасям с точилката.Когато е набрашнено добре отдолу ,на плота,когато се навива на точилката ,долната част е набрашнена и не залепва нито по точилката,нито самото покритие само за себе си.При следващата торта ,ако има някой в къщи,ще снима как го навивам и пренасям.   Peace  
Охлаждам я пак за час и пак заглаждам покритието.
Не са ми идеално гладки тортите...но засега толкова мога!   Grinning

*MILADY* ,въпреки всички перипетии тортата ти е станала много елегантна и красива!   Peace
Виж целия пост
# 334
Ванче, Рая, Тандури, много благодаря, отивам да гледам и да се обучавам! То още не е сигурно дали ще я правя тази балерина, но за всеки случай да съм подготвена!
Виж целия пост
# 335
И какво сега??? Продължаваме да дъвчеме темата??? Всъщност, не е лошо да се коментират тези неща, защото тука сме много хора с различни мнения и по този начин се изясняват доста неща. По същия начин сме дискутирали и цени на торти, и поведение на клиенти и други неща. Хубаво е да дискутираме различни проблеми, лошото е че почти винаги някой се засяга защото визира себе си в даден пост. Друг пък напада, защото се чувства обиден и приема думите директно за себе си. Винаги ми е интересно да чета тези дискусии, защото по тази начин се доближавам до характера на всяка от вас/нас. По този начин разбирам кой как мисли. Усещам някои слаби или силни черти и това ми подсказва с кой как да се държа в бъдеще. Кой носи на майтап, кой на критики и кой не поддава на нищо. Не, че си затварям голямата уста или лицемернича впоследствие, но се опитвам ПОНЕ да се въздържам да се шегувам с хора които СПОРЕД МЕН, не ми разбират хумора и шегите. Доста се замислих тия дни, кога от кого съм копирала. И кога съм го казвала "в ефир". Ами, май не съм го правила. Да се извиня ли публично???? Винаги разглеждам тортите с интерес, някои си ги копирам, даже бях започнала една папка с торти в моя албум. Бях ви питала, никой не ми писа че е против и никой не ми каза да му махна тортата оттам. На повечето съм написала отдолу чии са. Някои не ги помня обаче. Ще си го допълвам този албум, просто не ми остава време. Рядко ровя по албумите да търся идея. Клиентът ми казва какво иска, нещо веднага се ражда в главата ми. Ако се сетя откъде мога да взаимствам малко помощ, надничам и ... никога не се получава това което гледам. Сещам се за даден елемент - гъбката на тоя, охлюва на оня, човечето на третия, камъчетата на четвъртия.... и т.н. В повечето случаи, започвам да ровя и да търся и ... намирам нещо ново или не намирам това което търся ..... . И продължавам да мисля, че май не съм казвала откъде са взаимствани детайлите. А и не винаги мога да съм категорична, кое ми е хрумнало на момента, кое съм видяла някога-някъде, кое съм измислила сама и кое съм копирала. Най- ми е трудно когато някой клиент ми даде линк към дадена торта и каже: ИСКАМ НЕЩО ТАКОВА или точно същото. Отварям линка, и какво да видя. Торта от нашата тема. Обикновенно пиша на "източника" и се жалвам че се налага да крада. Няколко пъти ми дават торти на Пепи. И всеки път и се оплаквам, че ще сравняват тортите после. Тя ми се смее отсреща....  Обаче има случаи в които дадения линк е някъде от нета... Правя тортата и това е. Нищо чудно, някъде в някоя тема да ме разискват и да ме сочат с пръст че съм крадец. Ама, нищо чудно. Като ти плеснат една снимка, как да разбера на кой да искам разрешение???? И кой е източника??? Вярно е, че в нашия случай става въпрос за торта която всички познаваме, още повече че е сравнително отскоро. Нещата са различни от това което написах по-горе, но в същината си са еднакви. На мен винаги ми е било малко неудобно, когато някой ми пише и ми иска разрешение да копира нещо от моя торта. Все съм си мислела, че щом съм си изложила публично албума, нямам право на никакви претенции за патент. Ето още едно доказателство колко сме различни всички тук. Аз също съм разбрала че Бубето е пич, който се опитва да скромничи и да подценява таланта си, сигурна бях че няма да се обиди от "копиране", както и бях сигурна че ще се почувства адски неудобно че попада във центъра на водовъртежа.
Не познавам Асол, както вече казах, разходих се из постовете и, възхитих на снимките и, изказах си мнението може би не толкова тактично колкото трябва, но съм съгласна с мнението на Краси, че всеки има право да си каже мнението, но да прецени правилния начин. Смятам, че не е лошо и други да си кажат мнението за "КОПИРАНЕТО И ВЗАИМСТВАНЕТО" на идеи, но нека не се цитират имената на Асол, Михаела и Бубето, за да не се чувстват те неудобно. Самия дебат е интересен, защото попаднах на интересни мнения които изясняват доста неща.
Айде, пак изнесох лекция по психология, чудя се да се извинявам ли??? Няма!!! Казвам си личното мнение, без да го налагам на никой и без да твърдя че е правилно.Пропуснете го ако ви дразни!!!!
Виж целия пост
# 336
Петя честит рожден ден    bouquet ,да си жива и здрава и много щастлива

*MILADY*  за заглаждането аз използвам едни шпатулки които са показани на първа страница ,с тях лично на мен ми е много по лесно да заглжадам  Peace , смутъра също допринася за по добро заглаждане ,чудя се на себе си защо съм се мъчила да заглаждам без него ,а с ръце. Когато ми се къса много чаршафа го разточвам върху мушамата ,надигам я и така го мятам върху тортата  Embarassed ,знам че не е правилно но когато времето ме притиска и чаршафа ме ядосва така процедирам

Буболника само ще кажа че си невероятен талант ,всичките ти торти са прекрасни ,с най добри чувства го казвам  Hug

В нашата детска градина ,учителките ми казаха да купя блатове и течен шоколад и да ги занеса, в последствие ми дадоха снимки на който какво да гледам ,моята Мая и другите деца сами правят тортата ,всяко дете взело по една лъжичка и мажат течен шоколад върху блатовете, разбира се учителките им помагат, накрая сложили една свещичка с цифрата 3 , изпяли са песничката за честит рожден ден ,Мая духнала свещичката и след това разрязали тортата и са си я хапнали, децата имахо малко шоколад по блузките и по челата но здраве да е на снимките изглеждаха много доволни всички деца.

Нелка  тортата ти е произведение на изкуството ,искренно ти се възхищавам и много се радвам че се разписваш в форума  Hug

Сега и аз се замислих дали не съм копирала торта без да кажа благодаря, по принцип се старая да попитам предварително или да благодаря и да посоча от кого съм копирала.Но е възможно и аз да съм допуснала грешка ,за което разбира се ще се извиня. Hug

Ани много си права че се получи просто едно недоразумение , надявам се че няма обидени и ще продължим да сме си едно цяло тук в форума  Hug

barcela тази торта ми хареса най-много    http://barcela.snimka.bg/cooking/torti-2.413238.19235841
fotka
И накрая: "Никое добро не е останало ненаказано" . Но аз си мисля, че въпреки това, трябва да го правим и да бъдем добри, каквито в сърцата си сме всички тук  Heart Eyes  Hug
[/quote]
Виж целия пост
# 337
Здравейте! И аз рядко пиша тук, но редовно чета, и тъй като на Ванчето й е любопитно, ще си кажа и аз мнението накратко.
И според мен, всеки, който публикува снимки тук или където и да е другаде в нета до голяма степен е съгласен да се копират идете му. Без да споменавам имена, мисля че никой няма да се разсърди, но всеки ще се зарадва и ще се чувства поласкан, ако споменат името му с благодарност. Така че - НЕКА ЗАРАДВАМЕ ТЕЗИ, НА КОИТО СЕ ВЪЗХИЩАВАМЕ И КОИТО ЦЕНИМ. Разбира се, когато е възможно и когато има желание за това.

Ще споделя и за измазването, въпреки че имам само една торта с покритие:
1. Моята торта беше вита и много лесно я загладих, нямаше никакъв целулит накрая. От това съдя, че съвета на Нелка за облепянето отвсякъде с пандишпан е много практичен.
2. Разточвам си върху мушама и нямам никакви гънки, които да изглаждам в последствие
3. Пренесох с точилка, а чаршафа беше разточен с нишесте и не лепнеше.
4. Загладих с едни пластмасови кубчета на малкия, вместо смутър. Много непрофесионално, но ми свърши чудесна работа.
А за отлежаване след сглобяване е ясно.

Ето и какво правих аз вчера, съвсем набързо, за десерт


Ще ме извините, но имам един аматьорски въпрос. Четох в пост на Ванчето, че е разбила квасена сметана със захар до гъста пяна. Правилно ли съм разбрала, с миксер ли се разбива квасената сметана. Защото аз за тази торта само я разбърках с лъжица захарта, смесих я с разбита сладкарска и така. Но даже и разбъркана с лъжица доста се втечни и си представям, че с миксера ще стане направо на айрян Rolling Eyes
Честит рожден ден и на Петя, с малко закъснение! Много лично щастие  и все по-голямо удовлетворение от работата й пожелавам!
Виж целия пост
# 338
Раичка, Разсмя ме с багажника и метеорологичните условия при теб. Grinning Така е, то подобно нещо важи и за България. Всъщност аз и тук не бих могла да пренеса торта в багажника през лятото. Embarassed Май го казах основно заради стабилността и сигурността по отношение на нараняване на тортата. Топлината, верно, е друг голям проблем. Confused
Изпращам ти една  Hug

Фреса   bouquet

Прочетох всичко писано от Ван444ето: интересно, с много полезни разсъждения и заключения. И забавно, както тук: ...Кой носи на майтап, кой на критики и кой не поддава на нищо..  Grinning Grinning Peace

Съни_н, поздрав и за разсъжденията, и за вкусния сладкиш.

С други думи продължавам усмихната нататък през деня.
Така да е и с вас. Hug

__________________________________

Хм, пиша, пиша, а постингите ми все стоят 122... Crossing Arms
Виж целия пост
# 339
fresa, sunny, благодаря и на вас!
nelka, от доста време обмислям да слагам пандишпанова лента отстрани на тортата и се чудех, че никой не е споменавам за това, а ето, че ти си ги правиш тези неща.   Simple Smile
Виж целия пост
# 340
Здравейте, момичета!

За копирането мисля, че напълно нормално. Човек не винаги може да измисли нещо сам и затова се прекланям пред такива таланти, които не само изработват, а и измислят тортата. Копират се картини и въобще всякакви произведения на изкуството. А тортоправенето си е вид изкуство, така че... Аз като се замисля за себе си, съм копирала едно към едно малко торти и то основно от чужди сайтове. Използвам и елементи от тук и там и правя разни комбинации. Защото не откривам аз топлата вода в тази насока. Повечето от нас се учат с гледане (и то основно от интернет), не сме професионалисти, не сме ходили по курсове. Но дори и самите сладкарници, които предлагат от този тип торти, копират от други източници (макар да се водят професионалисти). А и истина е, че да направиш копие на нечия торта, не е никак лесно в много случаи.  Wink Зависи от сложността на оригинала.
Хубаво е, когато някой изкопира авторска торта от нашата тема, да го спомене. От уважение към автора на тортата. Peace Това мисля аз по въпроса ( без да съдя никого). Hug

Искам да похваля Rumya, nelka.nelka, _Пепи_, antoan2006, patriyani, Ми6а, Леля Ог, Албена, 6estja, betina33, hrisiv, *MILADY* за красотите, които са показали! За мен беше удоволствие да ги разгледам! Heart Eyes

petia_tag, sunny-n, много апетитни тортички! Grinning

Особено полезно ще ти е ТОВА КОМПЛЕКТЧЕ . Тичкай до МЕТРО, да им оставиш едни бързи 30 лв.  Mr. Green Намери някаква формичка като цвете, но голяма или с по-гъсти къдри.

Искам да ви кажа, че аз си купих от e-bay такъв комплект, но пластмасов. С доставката ми излезе май около 7 лева. ЕТО ГО. Сега виждам, че ги има пак - ЕТО. Пластмасата е здрава, доволна съм.


van444eto
, много обичам да чета такива многословни твои постове! Heart Eyes

Показвам и три торти, че отдавна не съм показвала нищо.  Blush
Първата е за кръщене на един 7-месечен бебок. Приятелката ми не искаше Библия и кръстове, искаше нещо детско, да се радват дечицата, които присъстваха на кръщенето. В нея интереното е кремът - беше го давала Тандури. Съставките са кондензирано мляко, натурален шоколад, масло, Филаделфия и малко пудра захар. Стана страхотен крем!
Втората е първата ми вита торта. Използвах разтегателен ринг за стягането й. Вътре беше с  ганаш и малки трюфели. Беше по повод РД на любимия. Държеше да има надпис на любимата му група и някакъв музикален нюанс. Това излезе, въпреки че съвсем друго мислех да е.
Третата е за РД на майка ми. Дизайнът е на Линди Смит. Тя също е вита. И двете бели са с ММ на Пико - страхотна е! Много прецаква снимките снимка.бг!






 
Виж целия пост
# 341
Нелка-останах без дъх от твоята великолепна торта.
Милейди-много красива и изпипана торта.
Гушанка-страхотни торти.
Ох-нямам време да Ви чета много ,че се боря с една торта копирана от Ванчето ooooh!и след 2 дена отиваме на море.
Виж целия пост
# 342
Малко със закъснение искам да честитя РД на Любчо и на petia_tag. Бъдете живи и здрави!!! Hug

По повод дискусията - като започна да правя торта и знам на каква тема ще бъде, започвам да търся в Гугъла и като си харесам няколко торти вземам по една идея от всяка и така става тортата. На тортата ми с пчеличката Мая пък харесах една торта на Пепи   и гледах изцяло от нея, само промених цветовете. На триетажната с ягодката харесах модела от Гугъла, но идея си нямам на кой може да е, а къщичката-ягодка копирах пак от Пепи. Като ги публикувах мислех да напиша от кой съм взаимствала идеята, но нещо се отплеснах и не го споменах, но съм сигурна че Пепи няма нищо против. И аз си мисля, че щом е показана във форума няма проблем да се копира от друг. Даже имам една папка, в която да не ви казвам колко торти има. Сега ще трябва да правя торта-китара и тъй като не съм правила никога естествено, че ще се ровя в нета и ще копирам от там.
Виж целия пост
# 343
Nelka Тортата ти наистина е уникална! Поздравления!
Гушанка
Страхотни са и трите торти! Бебешката ми е фаворит с тези пръски вода  Heart Eyes
Аз да се оплача от моя провал свитата торта  Cry Правя я за рождения си ден с крема споделен от Бетина33 Блатове на Сладък Път - начупиха се и вместо кръгла се получи многоъгълна торта. Защо така?. Крема не ми стигна до никъде..... Не знам аз ли нещо обърках дозата....Стегнала съм я с ринга и ще видим утре като я извадя на какво ще прилича  Cry Едва ли ще повторя вита торта... а уж като слушах момичетата тук, доста често се прави, не предположих че
е е такъв провал!  ooooh!
Виж целия пост
# 344
Искам да ви кажа, че аз си купих от e-bay такъв комплект, но пластмасов. С доставката ми излезе май около 7 лева.
newsm45 - Дадох си 26-7-8 лв като пич. Този твоя е много по-хубав. Къдричките по края са доста по-добре изразени. Единственото ми успокоение е, че в моето кмплектче са 12 кръгчета. Не бих се отказала от такова комплектче обаче... Нека има.... нали съм си лакомия...  Laughing Тортите са страхотни както винаги. Винаги се изумявам колко са семпли и същевременно богати!!!  Shocked
sunny-n - преглътнах няколко пъти!!!!  Rolling Eyes

............че се боря с една торта копирана от Ванчето ooooh!и след 2 дена отиваме на море.
Joy Joy Joy Добре че ми написа писмена молба и ти я парафирах: "СЪГЛАСЕН".  hahaha Не се излагай, де! Няма нищо сложно в тази торта. И никой не ти е казал да я правиш под индиго. Вложи и от себе си. Айде, успех. Чакам тортата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия