Рататуй по Рататуй

  • 9 322
  • 23
# 15
Рецептата, която е дала Как` Сийка е точната.
Ето тук я има пак и пише, че е на Thomas Keller, създадена специално за филма.
И аз го правих миналата година на децата, много се радваха, но почти не ядоха.   
На мен много ми хареса, заради чушковия сос.  Crazy
Виж целия пост
# 16
и аз предполагам че радостта ще е само докато се реди, после ще се наложи да си го ям, но няма връщане на зад.
ако остане време тази събота ще пробвам да го направя нареден
Виж целия пост
# 17
такааа, редения рататуй беше завършен снощи. използвах зелени тиквички и дребен патладжан. освен домати за основата ползвах домати и малко доматена паста (видях го в едно клипче където се обясняваше за рататуя , но се оказа грешка). Редих в йенска джаджа патладжан-тиквичка-патладжан-тиквичка-домат. Отне 10 мин да го наредя и изглеждаше добре.
(тук също допуснах грешка, защото го наредих плътно и парченцата бяха почти вертикално застанали, но си мислих, че е ще е по-добре за последващото сервиране)
сложих фолиото отгоре и сложих го по средата и след час на 150 градуса беше в отвратително състояние. долната част беше започнала да се задушава а горната си стоеше полусурова . махнах фолиото притиснах малко съдържанието да полегне на 45 градуса, сипах малко вода, сложих капака на съда и включих на грил с вентилиране.
след 2 часа беше готово, водата поизвряла и спомогнала да се задушат нацяло зеленчуците.
Оставих го да изстива до сутринта и го опитах на обяд.
Не ми хареса особено. Предния начин на приготвяне беше по-добре. патладжана получаваше по-добър вкус като се запържи леко предварително.

но ще пробвам още веднъж , като няма да допускам констатираните грешки.
Виж целия пост
# 18
Labrador , ти да не си объркал вратите?    Laughing
Похвално,все пак...

Виж целия пост
# 19
кое да съм объркал?
Виж целия пост
# 20
Joy

Останала съм с друго впечатление за теб...       Grinning
Изненадваш ме с готварския си ...ентусиазъм! 
Виж целия пост
# 21
Joy

Останала съм с друго впечатление за теб...       Grinning
Изненадваш ме с готварския си ...ентусиазъм!  

Хич не се учудвам, щом е Labrador, няма как да му е чужд меракът за вкусно похапване! Grinning Извинявай, нищо лично, просто свързах ника ти с моята черна лакомийка! Joy
Виж целия пост
# 22
След като гледах филма, веднага потърсих рецептата. Заповядай: Ratatouille a la Ratatouille   /тук е показано стъпка по стъпка как се приготвя/

Рататуй

Използваната във филма Ratatouille, рецепта не е традиционната селска яхния, а истинско произведение на кулинарното изкуство, което е достойно да бъде поднесено и в най-изтънчените френски ресторанти. Неин автор е световно известният готвач Томас Келър, нает от Дисни за консултант към филма. Тя представлява ветрилообразно наредени нарязани зеленчуци изпечени върху фина доматена основа и поднесени със сос Винегрет.

Необходими продукти:

За основата:
1/2 бр. червена чушка
1/2 бр. жълта чушка
1/2 бр. оранжева чушка
2 с.л. зехтин
1 ч.л. счукан чесън
1/2 ч.ч. ситно нарязан лук
3 бр. домати
1 стрък мащерка
1 стрък магданоз
1/2 дафинов лист
сол

За зеленчуците:
2 бр. тиквички (120-150 г всяка)
1 бр. патладжан (120-150 г)
4 бр. домати
1/2 ч.л. счукан чесън
2 ч.л. зехтин
щипка мащерка
сол
черен пипер

За соса Винегрет:
1 с.л. зехтин
1 ч.л. балсамиков оцет
мащерка
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

За основата: Зеленчуците се почистват от семената, а доматите се обелват, нарязват на ситно и им се запазва сокът. Половинките чушки се слагат в предварително загрята до 230 С фурна, с разреза надолу и се запичат за 15 минути докато кожичката им почне да омеква. Изваждат се от фурната и когато са достатъчно изстинали се обелват внимателно и се нарязват на ситно. Смесват се зехтинът, чесънът и лукът малка тенджерка на умерен огън за около 8 минути - докато омекнат, преди да започнат да покафеняват. Добавят се доматите, заедно със сока им, мащерката, магданозът и дафиновият лист. Задушават се на слаб огън докато остане съвсем малко течност за около 10 минути, отново без да се оставят зеленчуците да покафеняват. Добавят се чушките и се задушават докато омекнат. Подправя се със сол на вкус и стръковете подправки и дафиновият лист се изхвърлят. Запазва се 1 с.л. от сместа, а останалата се разпределя равномерно на тънък слой по дъното на тавичка.

За зеленчуците: Зеленчуците се нарязват на тънки кръгчета. Нареждат се в тавата с основата, като се започва от центъра и се оформя спирала. Редуват се застъпващи се кръгчета зеленчуци, като всяко кръгче се слага така, че да покрива 3/4 от това под него. По този начин се запълва цялата тава. Смесват се чесъна, зехтина и мащерката в купа, подправят се със сол и черен пипер на вкус. С тази смес се напръскват зеленчуците. Тавичката се покрива с фолио, като краищата се подгъват за да се запечатат добре и се пече в предварително загрята до 135 С фурна за около 2 часа или докато зеленчуците омекнат. Фолиото се маха и се пекат за още 30 минути. Ако започнат да се запичат, се покриват отново. Ако в тавата има твърде много течност, се слага на котлон на умерен огън, докато течността намалее.
/Зеленчуците трябва да бъдат дълги и тесни, за да се нарежат на тънко и да се наредят равномерно./

За соса: В купа се смесват запазената 1 с.л. от основата, всичките продукти за соса и се подправя със сол и черен пипер на вкус.

Преди сервиране зеленчуците се слагат за малко под грил да се запекат. Реже се внимателно и се слага в чиния с помощта на шпатула, като шпатулата се завърта за да се получи ветрилообразна форма на зеленчуците. В кръг около зеленчуците се залива със сос и ястието се сервира топло.
Виж целия пост
# 23
точно по тази го правих последния път.
само прясна мащерка нямах  Sad
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия