АГНЕШКО РАГУ ПО ВЕНЕЦИАНСКИ
Източник: сп. Food&Wine
Необходими продукти:
зехтин
2 големи моркова
1 среден лук
1 голяма червена чушка
100-тина гр. бекон (в оригиналната рецепта е Панчета, каквато нямам, но ако имате хубава домашна сланина, шарена и с подправки още по-добре)
0,5 кг. агнешко месео без кост
3/4 ч.ч.* червено вино
около 900 гр. домати от консерва (аз използвах 3 средни бурканчета)
1 ч.ч. пилешки бульон (внимавайте с количеството сол, ако ползвате кубче бульон)
1 дафинов лист
червен пипер
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете лука, морковите и чушката на ситно, запдушете в малко зехтин до омекване (10-тина минути). Извадете зеленчуците от тигана и запържете нарязания на кубчета (0,5 см) бекон, щом зацвърти, добавете и нарязаното на малки кубчета(1 см) агнешко месо. Пържете на силен огън докато видата се изпари и месото започне да покафевенява (около 10 мин.). Добавете виното и задушавайте докато се изпари. Следват консервираните домати (със соковете им), нарязани на парченца; после червения пипер, бульона и дафиновия лист. Овкусете със сол и черен пипер. Изчакайте да заври и намалете котлона, така че лекичко да къкри до готовност - около 1 1/2 ч.
Сервиране:
- В оригиналната рецепта се сервира като половината количество рагу се смесва със сварена паста и се поръсва със сирене Pecorino Romano. А остналата част се предлага на масата, заедно с още сирене за досипване.
- Аз не се стърпях и веднага щом се сготви го пробвах с малко сварен ориз - фантазия:
Съхранение:
Изстиналото и затворено в кутия с капак рагу може да се съхранява до 5 дни в хладилника или до 1 месец във фризера.
(Което го прави чудесна храна за гости - може да се приготви предварително и когато гостите пристигнат само се сварява ориз или паста и за 15 минути имаме готово ястие ).