На всекиго според дошата
- За кафа Лютивият, стипчивият и горчивият вкус хармонират с кафа доша. На кафа й е противопоказно сладкото. Хората от тип кафа е добре да включат в менюто си кафяв ориз, бобови храни, тофу (соево сирене), а от подправките – джинджифил. Подходящи за тях са всички зеленчуци с изключение на краставиците и доматите и по-сладникавите и сочни зеленчуци. Списъкът с храните, които трябва да избягват, е сравнително по-дълъг: говеждо, пилешко и патешко месо, пшеница, бял ориз, а също и повечето млечни продукти (с изключение на козе мляко). Противопоказно на кафа е и всичко сладко с изключение на натуралния мед. Хората от тип кафа обаче са единствените, на които им се препоръчва да пият по малко кафе.
- За пита Повишеният огън на пита доша може да бъде понижен от храни със сладък, горчив и стипчив вкус. На хора с пита конституция аюрведа препоръчва зърнени и бобови култури. А също и млечни продукти (без сметана и солени сирена). За пита благоприятните храни са цветно зеле, целина, аспержи, кълнове люцерна, слънчоглед. От плодовете – ябълки и грозде. В качеството на подправки са подходящи копърът, канелата, ментата и кориандърът. Да се въздържат от целина, чушки, хрян, розмарин и градински чай. Вредни за тях храни са фъстъците, фъстъченото масло, бадемите, шоколадът и медът. Също така по-добре е да се откажат и от червеното месо, а употребата на сол е желателно да сведат до минимум.
- За вата Превъзбудената вата може да си върне равновесието и хармонията чрез консумация на сладки, кисели и солени храни. В менюто на хората с вата конституция трябва да присъстват: месо (без заешко и говеждо), ориз, елда и пшеница. Полезни за тях са орехите, фурмите, а също и всички млечни продукти. От подправките благоприятно им влияят кардамонът и мускатовото орехче. Но не бива да злоупотребяват с черния пипер и естрагона. Да се въздържат от бобови растения, соя, червени боровинки и диня.
Аюрведа срещу махмурлук
Смесете 1 чаша вода, 1 ч. л. лимонов сок, 1/2 ч. л. захар, щипка сол. Преди пиене се добавя сода бикарбонат. Тази напитка помага за намаляване на пита и ще ви накара да се чувствате по-добре.
Смесете сока от 1 портокал и сока от 1 лимон. Добавете щипка кимион на прах.
Полезно и за трите доши
Продукти: - 250 г кафяв или бял ориз басмати - 250 г броколи (или спанак) - 5 г настърган суров корен от джинджифил – 4–5 листенца пресен босилек - 1/2 ч. л. кимион - 4 зрънца кардамон - 1/2 ч. л. куркума - 3 ч. л. гхи (пречистено краве масло) - по 5 броя бадеми и кашу - щипка сол
Как се приготвя: Оризът се почиства и се слага в 350 мл вода. В дълбока тенджера се стопява гхито и в него се запържва джинджифилът. Прибавят се и останалите подправки. Броколито (или спанакът) се почиства и се слага в тенджерата с подправките. След като леко се запържи, в съда се изсипва и оризът заедно с водата. Оставя се да кипне на силен огън. Когато водата заври, ястието се оставя да къкри на тих огън до пълна готовност на ориза. Накрая се прибавят бадемите и кашуто. Готовото ястие се аранжира с листа пресен босилек.
Забележка: ястието може да бъде приготвено и на фурна.