(Био) зеленчукова градина 4

  • 100 659
  • 741
# 690
Според мен сливата е ренглота, а чушките - кози рога. Тъща ми в Айтос гледа такива чушки. Стават дълги и се навиват като спирала.
Виж целия пост
# 691
Ще чакаме да видим сливата като узрее.Дали ще остане бело-жълта или ще полилавее...
Второто е слива (plum) по американски.Сушена,на сок ,прясна-лекарство против запек се води.
Кози рог чушленцата не растяха ли надолу-тези на снимката са щръкнали.
Krivondela ,пробвай едно да ни кажеш дали са люти.Кози рог обичам на зимна туршия,в буркан с вода,оцет и семена на горчица на дъното.Сокът става един жълтеникав.Вкусът-пикантно лют,леко горчив.Мннн  chef
Клоните на дърветата трябва да се окастрят след градушката,може и да замажете с боя.Да не влязат болести,да не загният лошо.
Велика е майката природа-напролет нови ще порснат... Laughing
Виж целия пост
# 692
KrIvOnDeLa, сортът на чушките на снимката ти според мене е Гороглед. newsm78

Това е споциален сорт за мелене на червен пипер. Има и други сортове за мелене, но Гороглед е най-масово разпространен у нас.
Козият рог (чорбаджийски чушки) не прави китки, Вълк, поединично връзва в листната пазва.
Не се кахъри за тиквите, KrIvOnDeLa . Писахме преди време, че с отпадане на част от шумата се подобрява огряването, и оттам храненето на плодовете. А плодове имаш, евалах!

За ренглота съм за сливката.

geripe, имам десетина пити слънчоглед. Кълновете му ядат ли се? Каква е технологията за слънчогледови кълнове?

Виж целия пост
# 693
Куркума, слънчогледовите семки ги ядях през зимата повече на поници - в малко пръст за 5-6 дена стават и се изрязват малко над пръстта преди да започнат да пускат истинско листо (само двете семеделни). Не за друго - но така ми беше по-лесно да чистя шушлюпинката, която ако са кълнове на 2-3 дена малко трудно се чисти. Но и на кълнове пак са вкусни - вкус на слънчогледова семка, но някак си хрупкава...  Embarassed Не знам дали правилно се изразих.

Веселчето, хубави истории разказваш за тамошните ферми. Автомата който пуска зърно на пилетата - това ми направи много силно впечатление няколко страници назад. Мисля, че тук обаче хората не са чак толкова далеч от земята. Имам в предвид, че повечето хора имат или възрастни роднини на село, или жилище, което е изоставено и с малко желание биха могли да променят начина на живот, обаче в желанието е разковничето. Не виждам много желание за селска работа във връстниците ми например.

Вълкът с дълъг ник, идеята ти за необработваните земи е предприемчива. Ако наистина с това искаш да се занимаваш в бъдеще ще стискам много много силно палци, защото вярвам, че това е бъдещето. Някой ден се надявам да се превърне в реалност. Peace

Ани, както казва един познат "когато живота ти поднесе лимон - направи си лимонада". Предлагам да приложим същото при къпините. Ако наистина е пълно с къпинаци - да ходим за къпини (на вино са особено ароматни, обаче знам само консуматорската част).  Преображение мина, змиите и гущерите започват да се крият, остава да подскажете кога е времето за къпини и да тръгваме.
Виж целия пост
# 694
Ще чакаме да видим сливата като узрее.Дали ще остане бело-жълта или ще полилавее...
Второто е слива (plum) по американски.Сушена,на сок ,прясна-лекарство против запек се води.
Кози рог чушленцата не растяха ли надолу-тези на снимката са щръкнали.
Krivondela ,пробвай едно да ни кажеш дали са люти.Кози рог обичам на зимна туршия,в буркан с вода,оцет и семена на горчица на дъното.Сокът става един жълтеникав.Вкусът-пикантно лют,леко горчив.Мннн  chef
Клоните на дърветата трябва да се окастрят след градушката,може и да замажете с боя.Да не влязат болести,да не загният лошо.
Велика е майката природа-напролет нови ще порснат... Laughing


Ще снимам и още как.
Сливата я имам от 10-12 години - отгоре става светлосиньо-сива и напурена с нещо като мъх, а вътре е месеста, кехлибарено жълта и сладка като мед, с малка костилка.

А чушките отглеждам за първа година - много люти,  но незнам дали стават по-дълги и дали се завиват.
За сорт Ко,зи рог не бях чувала въобще, но със сигурност не са чорбаджийки.
Кой знае, какви пусти мутанти съм сяла още в тази градина.
Че и не помня, кой ми ги е дал!? Laughing
Някой ден няма да си спомня и паролата за форума - да не се чудите къде съм изчезнала!!!
Виж целия пост
# 695

Мале, у Видинско, по долината на Лом, градушката ги е сдрала - http://media.snimka.bg/6872/019999621.jpg
Виж целия пост
# 696
Ей сега схванах, че има нюанс да се ядат кълнове или поници.
На аспержите какво им се ядеше, някакви леторасли ли?

Една нова мъка доматена ме споходи: пукат се плодовете. Опитвам се да има насмогваме с ядене и засега успявам. Laughing

Магданозът се разболя лошо, петноса се жълто-оранжево. Окосих до корен, да видим дали ще помогне. В момента семето на миналогодишния узрява, но не е готово още.

Стегнете си една малка леха, зарзаватчии. Аз отделям около 3 кв. м. И садя спанак на редове. Сорт Матадор. Ще я свърша тая работа след седмица, на мястото на първия ми Старозагорски чер, който на практика премина. В деня на изкореняването ще обера каквото е останалото и ще разчитам за зелен фасул на по-късните насаждения.
А от спанака очаквам реколта през октомври.
Виж целия пост
# 697

Куркума, доколкото знам доматите се пукат единствено от много поливане или дъждове.
При нас е суша, земята се нацепи. Поливам с канче 2 литра, водата изчезва моментално.
Днес си сварихме сладка царевица, мое производство. Имам 14 корена, но почти всички близниха.
Виж целия пост
# 698
Цитат
пукат се плодовете
А може и да е сортова особеност. Кой сорт домати се пука? Не се ядосвай, аз на село всичките ги оскубах! Около 200 корена, там някъде. Всичко се е поразило от дъждовете, които са всекидневни. Обаче тиквите, боба, царевицата са в цветущо здраве, също и всякакъв род бурени и орляци охлюви.
Виж целия пост
# 699
Здравейте!
  Ани направих чушлета по твоята рецепта. На зима ще кажа как са.  
  Консервирах чушки, патладжан.
Виж целия пост
# 700
Ana.Ivanova, и при нас масово комшиите скубят доматите. Мнооооооооооооого влага. Вчера на три пъти такъв порой... Sad
Днес оскубах чубрицата изкъпах я Laughing и сложих да се суши. Почти във всяка манджа я слагам. Много я уважаваме като подправка. Simple Smile Направих и две дози лютеница от моята мързеливата. Laughing Два трилитрови буркана сурова туршия. Пекохме на жар царевица. Laughing
Вълк, и при нас са близнили царевиците. Wink За сега номера с хартиеното тиксо ги спасява от пернатите.
Успешна нова седмица желая на всички! Hug
Виж целия пост
# 701
Анемония, каква мързелива лютеница? Изпуснала съм нещо. Набрах една щайга корнишони, попреминали-нищо, и за такива има консуматори, но не от човешки род. Ще разчистя 2 лехи и ще сложа зимна бяла ряпа.
Виж целия пост
# 702
И моите домати скоропостижно си заминаха.Като тръгвахме за Балкана си бяха в цветущо здраве.След 5 дни като се върнахме-всичко е попарено и почерняло.За сега берем огромни домати,но зрели на сила,без сокове.Но пък вчера в торището намерих свеж,абсолютно здрав около 30 см.доматен разсад.Сигурно от изхвърлените миналата година отпадъци от преработката.Разсадихме ги-да видим какво ще стане.В предишни години се застраховах като през юни ръсвах малко семена-ако се случеше провал с редовните имаше с какво да насея отново.Даже преди 4-5 години ги обрахме поизбистрени в началото на ноември.Една част наредихме на един ред в неотопляема стая,а няколко корена изскубахме и овесихме с главата надолу в мазата.Ядохме домати до средата но януари-накрая бяха по-скоро сухи отколкото сочни Joy
Два дни вадим картофи-количеството и големината са повече от добри.Но на 50% са издълбани от голи охлюви #Cussing out
И миналата година ми скроиха този номер.Идея си нямам какво да ги правя.Продават Мезурол-Шнекенкорн или Вениш-ако наръся градината ще се изтровят дъждовните червеи,а и финансово ще ми излезе много солено.Тези охлюви са по-дребни и си живеят под земята-като ги изровя навън стоят като препарирани на слънцето.Отбихме си,но не се знае колко хиляди има още.Страх ме е,че сега като няма картофи ще се прехвърлят на репите,зелето и морковите.Ако знаете цяр помагайте Hug
Такава отвратителна година беше 2002-тогава загубихме тонове домати и пъпеши и без малко да загубим и жилището си.Още ни държи сито и пресича всяка идея за бизнес със зарзават.Иначе е приятно да си мечтаеш за това....
Виж целия пост
# 703
Здравейте!!!
Да разкажа до сега как са нещата при мен:
1-Посадените домати в градината на открито изгоряха,завързаха доматчета но едни никакви такива-на нищо не приличат.
2-доматите сорт-Рома,доста издържлив сорт се оказа.Издържа на суша.До сега брах четири пъти и направихме доста буркани за зимата.
3- юли месец засадихме корнишони и фасул-добре вървят за сега обаче поливаме-няма как като искаме да ядем!
4-сорта домати -Идеал,мааааалко не ми харесва като домат-меки са и кашави.
5- в парника сопт домати -Ванеса,са идеални.Домата е с корава кора и това го прави издръжлив дори и след узряване да не се разпука.
6-за догодина живот и здраве ,домати посадени на открито няма да има!!!
 
Та това е за сега.Истина е,че ден година храни  Peace
Виж целия пост
# 704
Ana.Ivanova, За лютеницата съотношение на око Laughing кромид, моркови, патладжан, чушки и домати. Запържвам ги в огромна тава слагам дафинов лист и бахар. Взимам пасатора и за две минути става лютеница. Mr. Green
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия