(Био) зеленчукова градина 4

  • 100 655
  • 741
# 75
При мене доматите са на висока леха (на синусоидата на връхчето), и дъждовете отмиха корени, за съжаление. Трудно е да загърлям вече, че бая са се разшумили, пък и колкото корени ще пресека с мотиката - отиде ползата от загърлянето.

 vili__66  - за зелено лука от тазгодишен арпаджик, или от семе? Ще стане ли с чесън?


За поливки тая година още не сме приказвали, Астарта. Из предните теми имаше споделени варианти за "неприсъствено" напояване. Заравяш една пластмасова бутилка 3 литра край корените, и на тръгване я пълниш с вода, например. Тенекии под капчуците, които, когато идеш, да излееш в градината - спестява време, пък и вода, маркучи, и водата е темперирана. Развъжда и комари, де, тоя способ.
Има и други методи: мулчиране и/или засенчване за запазване на влагата, подбор на по-сухоустойчиви сортове и култури. Споменах за гръцкото Беломорие, къдетио все ги слагат доматите около някое дръвче - част от деня да ги пази от слънцето, ама леко.
Виж целия пост
# 76
Вили, моите ягоди са на редичко, преди две години ми писна да няма къде да стъпя и ги изкорених през ред. Така мога да вървя в междуредията без да мачкам ягоди и да ги обирам на 100%. Голи охлюви не съм виждал. На село, нагъсто, под асмата са ягодите, там има и за кокошките. Пък може и допълнително да се затрудняват да пълзят по сухи натрошени листа.
За сметка на това туртите ми са в плачевно състояние, оглозгаха ги малките бели охлювчета. Събирам по една шепа от турта и на другия ден пак са там.
Тая година ще разредя и ягодите в ред, да има към 30 см. Отдавна съм забелязал, че тия, които са в края на редовете, се развиват най-добре и дават най-едри ягоди. Ако реша да им орежа листата, ще ги оставя на място.
Виж целия пост
# 77
Вес, благодаря ти за изчирпателните обяснения  bouquet
Брюкселското зеле съм го хапвала като  гарнитура с бейби морковчета и грах  със пилешки мариновани пържолки!
За това реших да опитам тази година да отгледам някой друг корен от него.Ще поливам ,ще торя и поливам пък каквото стане на края!

Ето нещо интересно http://agrosaveti.com/community/photos/davis/album.html?albumid=275

Ето нещо копирано относно доматите:
ПРИ  ЧЕРНОТО  БАКТЕРИЙНО  СТРУПЯСВАНЕ  бактерията  напада   всички  части  на  растенията. По  листата  и  стъблата  има  черно-кафяви  петна,  по  плодовете-  черни  струпеи. Срещу  бактерийните  болести  борбата  се  води  с  косайд 101 ВП-0,3%,  купроцин  супер-0,4%,  фунгуран ОН 50 ВП-0,15%  и  др.
Виж целия пост
# 78
Аз пък отидох на пазара и видях праз - пише 40 коренчета - 1лв. И на доверие купих, осигурих им място, развързах връзката и...се оказа че са 18бр. Laughing  Кой ми е крив, като не ги броя там.
Виж целия пост
# 79
Куркума,боцкай арпаджик и чесънчета-аз лука за зелено от семе не го уважавам-има нещо ГМО в него май.Ама изчакай още 2-3 седмици да се поскъси деня.
Люб,преди повече от десет години купувахме разсад за ягоди от Берковица.По телефон издирих човека/Никола,дай Боже да е жив и здрав/,по телефон се пазарихме за 36 000 корена.Отидохме там,вкараха ни в едно тъмно хале,слагаха в щайги ,броиха все работниците му.Побутвам моичкия-тук ни преметнаха.Платихме, прибрахме се,почнахме да сеем-връзките сме ги плащали за по 50 бр.,а във всяка по 60.Звъннах на Никола,че се е объркал,а той ми се смее-нали не всички ще ти се прихванат,трябва да имаш и за пресяване.Следващите години пак сме купували от него,даже сме му гостували в къщи и много сме си говорили.От него разбрах,че за да си добър градинар трябва да си щедър и сърцат човек,който цепи коренчето на две,лъже и пробутва боклуци не е градинар.Никола казваше също,че като се заразиш с градинарския вирус отърване няма цял живот.И също,че градинарството е като хазарта-може да губиш,но пак залагаш на следващата година.
Виж целия пост
# 80
Вили, вярно, че като се заразиш... Ние почнахме миналата година с няколко коренчета домати за салатка, тая година, вече попораснало бебето, се включих и аз към мъжа ми с някой зеленчук, така само за детето да има, а за нас нитратните от пазара... и малко по малко разширяваме асортимента, много увлекателно се оказа...  Hug
Виж целия пост
# 81
Вярно е, това дето го е казал Никола, от разказа на vili__66. При нас, чарзаватчиите, важи и още едно правило от хазарта: загубиш ли, удвояваш залога. Пример: Вълка и доматите.

Земята те прави силен, умерен, усмихнат, делови, разсъдлив, предвидлив.

Край моя има и по-големи дворове. Бетонират ги, да им е чистичко, те считат земята за мръсна. Държат вътре коли, боклуци, рядко някоя саксия. Другаде, бурени до пояс, разкривили се овошки.
Некопано, занемарено, а стопаните вегетират, само в телевизорите блеят разни шоута и прочее бълвоч.
Тя нашата Болест ясна, ама на тях какво им е.
Виж целия пост
# 82
Ако човек е цяла седмица в града и вечер в апартавента между четири стени прекрасно е събота и неделя да е на такова място
http://an65.snimka.bg/nature/selo.473018.18331858
http://an65.snimka.bg/nature/selo.473018.19401639
Почиваш, зареждаш се  и за разнообразие
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19400823
Виж целия пост
# 83
Току що по ТВ съобщиха, че 80-90% от продаваемите плодове и зеленчуци съдържат пестициди.
60% от тях не би трабвало да се продават
Виж целия пост
# 84
анн , много ти е хубаво местенцето за почивка, ама тия редове зеленчук как ги издокарваш като за изложба с една събота и неделя Simple Smile
Вчера си сях бамя. Изобщо не знам има ли време да поникне и дава плод, но 50ст. беше пакетчето, а аз и половината не засях, много ми се видя.
Някои от краставиците ми горчат. Гергана са. Къде греша?
Виж целия пост
# 85
Малко им е поливането. Гергана се поливат всяка вечер, корнишоните - сутрин и вечер. Това за стоково производство. Ама поне през вечер ги поливай.
Снощи минах през пазара, 15 празчета за лев са, Люб, +2-3 фъндък. Мааалко по тънки от молив.
Виж целия пост
# 86
Вълк, благодаря. Тука с нашите очаквания за дъжд ги бяхме позарязали, аз и вчера си поливах, дъжд няма. Където живеем вали, на мястото - не. Някакъв сух ръкав е там, вали 2 пъти по-малко отколкото в градската част, ако не и три пъти.А е на 5км само. След още 5км равното свършва и започва балкана, може би е от това.
 Значи с праза всичко си е наред. Добре ама защо пишат 40бр - за такива като мен , дето не могат да преценят бройката явно Laughing
Виж целия пост
# 87
Това с поливането не е вярно. Не може два корена един до друг поливани единият да горчи другия не. Някъде четох ако си настъпил края на стеблата-разклоненията можело от това да горчи или от сорта. Лично аз не мога да си го обясня.
Виж целия пост
# 88
Люб, на тоя продавач - тарикат, отиди пак, купи една връзка праз, преброй ги, и му ги плати по 2,5 ст. Нали толкова твърди с бележката си, че струват. Приготви си жълти стотинки, питай го предварително - значи 2.5ст едното? Дай му 32 ст за една връзка, и го остави да гледа умно след тебе.
Виж целия пост
# 89
Анн,чудесно ти е дворчето и релакса през почивните ти дни сигурно също Joy
Аз в събота до обяд работя "официалната"си работа.И още със събуждането си сутрин почвам да си повтарям-само да си ида на село първата ми работа ще е да му дръпна един следобеден сън.Ама щом събуя обувките и стъпя боса в пръстта забравям и спане, и умора до тъмно.
Люб,Герганите и другите "бодливи"градински краставици си горчат по природа.Тия,които ядем от пазара са леко "бутнати"в гена.Бели и яжте на воля.Мисля,че Георги Парцалев имаше едни реплики в някаква постановка:"То жена ако не гълчи,чушка ако не люти,краставица ако не горчи и мъж ако не мълчи-пиши я бегала тая работа"
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия