Рецепти за приготвяне на домашно сирене, извара, кашкавал, кисело мляко.

  • 140 941
  • 98
# 60
в Кауфланд има със сигурност, и вече в зависимост от това къде си..има на пазара на Герена и т.н. След като питахме няколко пъти в нашия квартален магазин вече и те започнаха да зареждат.
Виж целия пост
# 61
Благодаря за отговорите!Намерих мая в едно магазинче на Женския пазар.
Виж целия пост
# 62
А на мен ми се получи с повече вода, не рядко, отделена бе саламурата, но ми се видя доста. Sad дали е от по-топло мляко или млякото може да е било разредено?
Като се замисля, закваската ми не беше гъста, не беше и много - от био кисело мляко, което си поседя преди това отворено в хладилника 2-3 дни.
Виж целия пост
# 63
Мамита,направих си сега извара и се чудя с останалото мляко какво мога да направя?
Виж целия пост
# 64

Всяка седмица вземам прясно мляко и подквасвам.Освен това и правя крема сирене по следната рецепта:
4л.прясно мляко/ аз смесвам краве и овче/
4л. сол
5-6 капки мая за сирене.
Оставям млякото да изстине както за подквасване/докато успееш да си държиш пръста 6 секунди/ и слагам солта, киселото мляко и маята. Завивам го и го оставям да стои така 4-5 часа.След това го отвивам и го изцеждам през тензух.

извинение-киселото мляко и то е 4лъжици

Правя същото телеме с кисело мляко - нещо като крема сирене се получава. Не слагам сол, защото ползвам суроватката за палачинки. Като го извадя от тензуха го посолявам отгоре и на чинията преди да го обърна слагам сол. Поема се след 2 часа солта много добре. Също капките за сирене са по 4-5 на килограм.
Децата го харесват - мажем го на препечени филии , става за хубава закуска със чай.
Хубавото на това сирене е, че става много като количество спрямо млякото. Двойно повече, отколкото ако се слагат само капки за сирене.
Виж целия пост
# 65

Всяка седмица вземам прясно мляко и подквасвам.Освен това и правя крема сирене по следната рецепта:
4л.прясно мляко/ аз смесвам краве и овче/
4л. сол
5-6 капки мая за сирене.
Оставям млякото да изстине както за подквасване/докато успееш да си държиш пръста 6 секунди/ и слагам солта, киселото мляко и маята. Завивам го и го оставям да стои така 4-5 часа.След това го отвивам и го изцеждам през тензух.

извинение-киселото мляко и то е 4лъжици

Правя същото телеме с кисело мляко - нещо като крема сирене се получава. Не слагам сол, защото ползвам суроватката за палачинки. Като го извадя от тензуха го посолявам отгоре и на чинията преди да го обърна слагам сол. Поема се след 2 часа солта много добре. Също капките за сирене са по 4-5 на килограм.
Децата го харесват - мажем го на препечени филии , става за хубава закуска със чай.
Хубавото на това сирене е, че става много като количество спрямо млякото. Двойно повече, отколкото ако се слагат само капки за сирене.

Mislq .... извинете, аз май не разбрах коментара Ви.
 Искате да кажете, че вместо прясно мляко правите "нещо подобно " на крема сирене...  с КИСЕЛО МЛЯКО и в него слагане маята.
Ще съм Ви благодарна за отговора.

и още нещо.... някой от Вас опитвал ли се е да направи ДОМАШНА "ФИЛАДЕЛФИЯ"
Благодаря предварително за рецепти   chef
Виж целия пост
# 66
sem22  киселото мляко се ползва като подкваса. Прави се с прясно /описано е в горния цитат/. Ето я моята рецепта:

4 л ПРЯСНО мляко
4 литра х 4 капки за сирене, т.е 16 капки за тези 4 литра
4 супени лъж. кисело мляко

Температура за подквасване 40 градуса.
Завива се и престоява 4-5 часа.
Обръща се в тензух и се отцежда още няколко часа.
После се слага заедно с тензуха в наклонена тава и се затиска с тежест.
Като се стегне и отцеди суроватката, се обръща в чиния която е посолена отдолу. Отгоре също се посолява. Слага се в хладилника. След 2 часа е готово за консумация.

Безсолната суроватка е полезно питие. Пием, правим на палачинки, катми, хляб в машината вместо вода, замразяваме във фризера, ако е нужна за по-късно.
 Да ви е сладко!
Виж целия пост
# 67
МЕРСИИИИИ    chef   bouquet
Виж целия пост
# 68
Дами, ето тук могат да се поръчат книжки, които са на подобна тематика: http://mediamall.bg/category/3/biblioteka-hobi-fermer.html
Аз поръчах и сега ги чакам, за да видя дали си е заслужавало. Ще споделя мнение.  Rolling Eyes  Heart Eyes  Blush   chef
Виж целия пост
# 69
Решила съм и аз утре да се пробвам със сиренце. Имам въпрос:

С какъв термометър мерите температурата на млякото?


Виж целия пост
# 70
Вчера направих крема сиренето. Получи се супер. Много по-добро от продаваното в магазините.
Имам един въпрос към авторките на рецептите - от 4 л. мляко излезе 1 300 сирене. А доколкото прочетох, при вас излиза по-малко. Дали не съм го изцедила добре. Цеди се цяла нощ в тензуха, после 5-6 часа затиснато с тежест. На консистенция е точно за мазане, но е по-редко от купешкото. Някакви коментари?

И друг въпрос - колко време може да се съхранява в хладилника? Че за 2-3 дни не можем да изядем кило и триста Simple Smile
Сложих малко в замразителя за проба. Ако става, ще правя с 4 л. мляко, ако не - ще правя по-малко, но не ми се занимава през ден с тази дейност Simple Smile Simple Smile

Сърдечни благодарности за рецептата!
Виж целия пост
# 71
Довечера ММ ще ми донесе изключително мляко и ми се ще да квасна 1 литър за проба, но нещо не се решавам. Не знам с какво кисело мяко да заквася.

Намерих в архивите си тази рецепта, която ми се струва доста интересна:
http://-spam238-/%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0% … 0%BF%D1%82%D0%B0/
Виж целия пост
# 72
Вчера направих крема сиренето. Получи се супер. Много по-добро от продаваното в магазините.
Имам един въпрос към авторките на рецептите - от 4 л. мляко излезе 1 300 сирене. А доколкото прочетох, при вас излиза по-малко. ....
Всяка неделя правя. Сега погледнах - вместимостта на кутията в която го сложих миналата седмица 1.200л. Това е количеството от 4л. прясно мляко. Всеки път е различно- зависи колко време е изцеждано..миналия път поразлях малко извън цедката..Аз не го цадя цяла вечер. Ей сега в 19часа като го сложа, в 21 вече го вадя. Без тежести...само го изцеждам през тензуха. Обичаме го по-рядко...за по-лесно мазане. Държи в хладилника поне седмица без проблем. Имам още от миналата седмица и сега ще го пресипя в друг съд за да изядем първо него...и после новото.
Виж целия пост
# 73
Купувам прясно мляко в пликче от магазина. Кисело мляко На баба. Имам 4 термоса по 1л. и един 0,5л. Загрявам млякото до температура, търпяща се с пръст. Разбърквам вътре киселото мляко и наливам в термосите. През зимата ги слагах до радиаторите. Не завивам с нищо. След няколко часа е готово киселото мляко. Имам  мултикукър, който има програма за кисело мляко, но не съм я използвала, защото постоянно ми е зает с нещо друго. Правила съм извара, меко сирене, но в малки количества, които се изяждат веднага. Иначе купуваме от магазина.
Виж целия пост
# 74
И аз приготвям вкъщи.
Ето моята рецепта за крема сирене. Многократно е изпробвана и гарантирано вкусна.
Ако пропуснете солта, можете да го използвате и за сладкиши.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия