Рецепти за приготвяне на домашно сирене, извара, кашкавал, кисело мляко.

  • 140 918
  • 98
# 75
Мая за сирене откъде да си купя? В големите вериги май не продават. Тамън мъжът ми донесе 5 литра домашно мляко и мога да отделя 2.
Виж целия пост
# 76
В малките квартални магазинчета потърсете мая за сирене. Доколкото знам има и в някои вериги.
Виж целия пост
# 77
Мая за сирене съм купувала в Кауфланд. Веднъж капнах няколко капки, по-малко отколкото трябва за сирене, към млякото в термосите. Получи се нещо като крема. Simple Smile
Виж целия пост
# 78
При мен нищо не се получи. Вярно с купешко мляко, но все пак...

Загрях млякото до степен че държах кутрето 5 секунди, добавих 12 капки мая на два-то литра мляко, точно както пишеше на опаковката по 6 капки на литър. Завих с 4 големи хавлиени кърпи и оставих за час и половина. Когато трябваше да отворя за да нарежа, млякото си беше съвсем мляко, може би една идея по-гъсто, нещо като разредена боза  Thinking
Виж целия пост
# 79
Аз експериментирах с различни млека. Най-добър резултат получавам с лидълското прясно мляко, което мисля се произвежда от Мизия милк, това в торбичките. Получава се много вкусно и гъсто кисело мляко. Заквасвам с На баба 4,5%.
Виж целия пост
# 80
Понеже спомена Лидл - от там купувам кисело мляко на Пилос и ми харесва. Дали няма да закваси и моето домашно мляко?
Усеща ли се вкусът "На баба"? Това е единственото кисело мляко, което не харесвам, но щом заквасва мога и да се прежаля  Crazy Един приятел казваше, че домашното квасено мляко трябва да е благо.
Виж целия пост
# 81
Котьо Тръмп, много хора не харесват На баба, но аз го купувам само за закваска. Опитвала съм и с други млека, но в посочената комбинация получавам най-добър резултат. Съпругът ми много харесва това, което се получава, аз също. Нямам представа дали Пилос ще закваси домашно мляко. Не знам кой ги произвежда за Лидл. И от Кауфланд съм купувала в торбички, но не се получава добър продукт накрая. То си зависи и от партидата.
Виж целия пост
# 82
Мерси, Корделия, ще те послушам и утре ще заквася с "На баба" по твоята рецепта.
Пилос (с червената капачка) е  много добро за таратор и застройки. Колко е мляко не питам  Grinning
Виж целия пост
# 83
Снощи заквасих и се получи. Но не махнах каймака, за да е уж по-маслено и той се отдели на повърхността като съвсем мънички зрънца. Това беше грешка. А, има и малко цвик.
Моите гледат подозрително млякото и го заобикалят. Не са свикнали на истинска храна. Та ми се урежда въпроса да изям сама 2 литра квасено мляко. Grinning
Виж целия пост
# 84
Котьо, чаках да споделиш резултата. Simple Smile Може да го използваш и за замесване на хляб, ако не успееш да го изядеш.
Виж целия пост
# 85
При мен нищо не се получи. Вярно с купешко мляко, но все пак...

Загрях млякото до степен че държах кутрето 5 секунди, добавих 12 капки мая на два-то литра мляко, точно както пишеше на опаковката по 6 капки на литър. Завих с 4 големи хавлиени кърпи и оставих за час и половина. Когато трябваше да отворя за да нарежа, млякото си беше съвсем мляко, може би една идея по-гъсто, нещо като разредена боза  Thinking
Какви могат да бъдат причините според мен даНЕ се получи?
1. Млякото е купешко - т.е. млякото в него е малко /има вода, нишесте .../
2. Не си сварила млякото /то е само пастьоризирано/. Млякото се кипва първо и се оставя да се охлади до 40 градуса.
3. Времето за подквасване е поне 4 часа. Понякога го държа и 6 ч. като го развия и видя, че е рядко
4. Може да не си разбъркала шишенцето с мая преди упореба или маята е изветряла или стара.

Продължавай с опитите, ще се получи!

 
Виж целия пост
# 86
 Mislq е права за свареното мляко. Няколко пъти правих крема сирене точно по една от рецептите, дадени в началото. Винаги ставаше перфектно. Последния път стана сухо, на бучки, нещо като сирене-извара, много гадно. Чудех се защо така се получи, дакато в един момент ми просветна, че само затоплих млякото, а не го сварих. Не нарочно, просто имах много работа и не погледнах рецептата.
"Подкваси" се много бързо. Беше почти сухо, когато го сложих да се цеди - цвикът веднага изтече.
Съвет от мен - не вършете по сто работи едновременно Laughing
Виж целия пост
# 87
Аз мисля, че основната причина е, че млякото е купешко. А и малкото часове за подквасване. И аз след 2,5-3 часа започвам да го наглеждам и поне още половин час му трябва.
Виж целия пост
# 88
това не е кашкавал а пресечено сирене .истинския кашкавал се прави по съвсем друг начин.
Виж целия пост
# 89
това не е кашкавал а пресечено сирене .истинския кашкавал се прави по съвсем друг начин.
Моля те, сподели рецептата за истински кашкавал.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия