Веганството - да споделим опит 2

  • 97 514
  • 2 089
# 1 980
Бяхме говорили за кисненето и инхибиторите и там споделих лично мнение, че поголовното киснене е ненужно.
Кълнове - само понякога и то тези, които пускат повече сапонини и слуз т.е се лигавят.
Ако не ги накисна, просто ги препкавам първия ден- два по -често.
...при семената за покълване пак ли говорим за инхибиторти - нали те покълват и вече са зеленчук, а не зърнено/бобово  newsm78 newsm78 newsm78
realist, моля те да споделиш мнението си  Hug


А пък за това как трябва да стане промяната - наистина има много писания - едните казват - изведнъж, другите - плавно. На мене по-логично ми се виждаше да е плавно, тоест - по-нестресово за организма. Но с времето все повече стигам до убеждението, че както го чувстваш - така трябва да го направиш.
...преди години и аз бих отговорила като M_Nik от раз и така и правех де...но после точно ей това се получаваше
Налице са много провалили се, които са решили рязко да действат. И се връщат към старите си навици с с бум и трясък, а понякога и по-лошо става: ядат неща, които и преди не са яли.
...месото не го връщах, но пък със сладкото наваксвах Embarassed

А сега си мисля, че просто трябва да си узрял за промяната - не само на физическо, но и на духовно ниво. Да си готов да чистиш не само тялото си, но и мислите си и отношението си към себе си и света. И тогава вече няма значение дали е плавно или изведнъж. Ако си се информирал достатъчно, ако знаеш какво наистина правиш, ако си се настроил на друга честота  действаш както го чувстваш.

Аз имам проблем с бобовите кълнове - правих от боб мунг, боб адзуки, леща...нещо въобще не ми допадат, много ми киселеят едно такова, нагарчат леко...такъв ли им е вкусът по принцип? Какво ги правите Вие, аз и друг път съм питала, ама... Rolling Eyes
...аз имам затруднения с всичкия треволяк/кълнове... Sad Трябва добре да го замаскирам и почти да не го усещам иначе не мога да го ям... Sad
Но моите вкусове явно ще трбва дълго да ги превъзпитавам...

А да ви питам какво му е полезното на тоз черен шоколад, освен, че няма мляко и бяла захар може би newsm78 Купих си за първи път....олеее как го ядете тоз горчилък, бре...


На бременуващите честито!  bouquet Леко и спокойно да мине Hug

Брех, аз си мислех, че веганите няма какво да ядат, а сега за бременните разбирам, че те наистина няма какво да ядат...щом и кълновете са им рискова храна...брех, брех... Wink
Виж целия пост
# 1 981
Вери - леле, и ти ли си в редицата на бременеещите Grinning Не съм сигурна дали схванах правилно, затова няма да бързам да честитя Embarassed
Алексче - лека бременност и здраво бебе на финала, както се казва Grinning  bouquet За фолиевата киселина - по принцип тя действа с натрупване и затова се препоръчва прием поне 3м. преди евентуално зачеване. При момичета с генетичен фактор MTHFR (с две думи, неспособност за усвояване на фолиевата киселина) се приема особен вид - в БГ таблетките се казват Неофолик Мета. Важно е да има достатъчно и усвоена ФК в организма, за превенция на спина бифида (увреждане на невралната тръба на плода). Аз попадах в рискова група. самата аз имам съвсем леко изразена форма на увреждането, за щастие не ми се е отразило по никаквъ начин. Аз лично пих доста време Неофолик Мета, преди да забременея и до 3-ти месец (дотогава има смисъл, защото дотогава се формира невралната тръба).

Аз да се похваля с наличие на цикъл - след 7 дни закъснение, все пак дойде. Ще видим как ще съм другия месец.
Относно преминаването към нов начин на хранене/живот - мисля, че всеки човек се познава достатъчно добре, за да знае как ще се справи най-добре с прехода. При мен такива неща трябва да стават от раз - решавам и започвам. Без компромиси. В случая с веганството пак стана така, случи ми се да ям млечни (сирене) и месо (веднъж) в ситуация, в която или трябваше да ги изям, или да остана гладна (на второто не мога да устискам). Та, засега се справям добре, съпругът ми също, чувстваме се добре, дори отслабнахме, за мое учудване (аз с 3кг., той с 6, но той постеше много строго). Все пак, много имам да уча, да не говорим че тепърва имам да чета книги за кълнове и суровоядство ooooh! Много често се чувствам не на място тук сред вас (не ме разбирайте криво), не съм на нивото ви - като знания и умения - съвсем начинаеща съм..Повечето от вас вече с години се хранят и живеят по този начин, вече имате установени навици, а аз тепърва си променям мирогледа в тази област, уча се да правя нещата правилно...Понякога, когато ми се случи да се изкуша с някоя забранена храна - например, дояжда ми се паниран кашкавал - ми става супер съвестно, но си казвам: "оо, не бива тъй, никой от темата няма да изпита подобни изкушения, камо ли да се поддаде, така че и аз трябва да държа фронта" Laughing

Фотина - много добре си го написала...човек трябва да е узрял на много нива..на мен още ми е трудно да се откажа от сладкото, цял живот имам слабост към него...усещам как от самосебе си желанията ми за сладко се променят и вместо да ми се дояде шоколад, си представям някакви бисквитки, домашни...Преди нямаше начин да се залъжа с нещо подобно, а сега ми идва отвътре.

П.П Благодаря за отговорите за кълновете Hug Бенджи - да, като накисвам слънчоглед, или кашу (най-често тези ползвам май май) - сравнително бързо излизат "червейчета" (така им викам аз). Понякога обаче се случва да не мога да употребя количеството, което съм накиснала..тогава измивам добре, и пак оставям, по-късно през деня го ползвам за друго - не знам дали е проблем това, т.е. че седи около 24ч. накиснато...
Виж целия пост
# 1 982
А да ви питам какво му е полезното на тоз черен шоколад, освен, че няма мляко и бяла захар може би newsm78 Купих си за първи път....олеее как го ядете тоз горчилък, бре...
А, хапвах си го. Даже и сладък ми беше. Simple Smile

При момичета с генетичен фактор MTHFR (с две думи, неспособност за усвояване на фолиевата киселина) се приема особен вид - в БГ таблетките се казват Неофолик Мета.
Това как се установява?
А на останалите, които им казват, че трябва да пият ФК, не съм чула да ги пращат предварително на изследване, за да се види дали има недостиг.

24 часа накиснато е много.

Стеф, изобщо да не ти минават мисли, че не си на нивото ни. Щом си в темата, значи има за какво. Плюс това много са малко веганите разписващи се тук.
Виж целия пост
# 1 983
Вери - благодаря ти Simple Smile
Относно изследване на генетичната мутация на този фактор - той е част от няколко фактора, образуващи т.нар "пакет тромбофилия". Може да се установи единствено чрез генетично изследване (взима се кръв, венозна, изследва се в генетична лаборатория) Но, за да ти го назначи лекар, трябва да има показания, в случая - 2 или повече спонтанни аборта, смърт на плода в късни седмици и др. ужасни неща, които няма смисъл да пиша тук. Ако се установи проблем, назначава се терапия, според това кои и колко фактора са "увредени". С прости думи, ако жената е предразположена към тромбофилия, задължително се назначава терапия, която при евентуална бременност осигурява нормално развитие на плода. Терапията е основно с различни дози нискомолекулярен хепарин (пдо различни имена го има), аспирин протект (ниски дози аспирин), фолиева киселина от специалната (Л-метилфолат).
Аз през цялата бременност бях на фраксипарин и аспирин протект...Не беше много приятно да се боцкам през ден, но щом успях да износя здраво бебе, значи си е струвало Simple Smile

Това е голям ОФФ за темата, извинявам се много...Може би се връзва с контекста за добавките, които трябва или не да приемаме Laughing
Виж целия пост
# 1 984
Да, в такива случаи като този, който описваш ти, трябва да се вземат някакви мерки.
Но в общия случай нещо се губи моята логика. Пак трябва да се установи дали има недостиг щом е толкова важна фолиевата и искат да се пие.
Виж целия пост
# 1 985
Алексче, Вери, честито и от мене. Да Ви кажа честно...такива новини винаги ужасно много ме развълнуват, нещо много свято има в това да носиш дете, самата мисъл направо предизвиква в мене една такава много сладка еуфория и прилив на доброта, нежност, внимателност и търпеливост към всички и всичко, не знам, много е странно. Но да, честито на Вас МНОГО МНОГО и да са Ви живи и здрави!

Тъй за кълновете - явно наистина просто не ми допада вкусът им на бобовите, иначе съм сигурна, че нищо им няма. Ще се опитам да ги овкусявам с нещо, да видим дали ще успея да го замаскирам, защото иначе оставам само с кълнове от пшеница, ръж, слънчоглед и люцерна (да видим новите семена дали ще се получат добре).

И в тази връзка исках да Ви питам - някой покълвал ли е тиквени семки? Тук в една много стара тема за кълновете вчера прочетох, че кълновете от тиквени семена еди какво си, съдържали най-висококачествените белтъчини и т.н. и много се зачудих, аз имам вкъщи постоянно сурови тиквени семки, да ги пробвам ли или да не си губя времето, някой има ли опит?

Иначе аз съм пила фолиева киселина, и магнезий също така на таблетки, и но-шпа, абе въобще - от днешна гледна точка съвсем не съм доволна, но тогава явно така е трябвало да се случи.

Фотина, наистина добре си го казала за промяната - узряването е на много нива. Иначе като цяло моята промяна с млечните беше от раз след попадането на определена информация за тях, но съм забелязала, че аз така функционирам - когато разбера, че нещо, което правя, ям и т.н. не е ок, че съм се заблуждавала за неговите качества, стойност и т.н., не мога да игнорирам тази информация, просто я възприемам и я прилагам в живота си, някак цялото ми същество не може да я знае и въпреки това да съществува по предишния си начин.
Но, има едно голямо Но - наистина понякога самият организъм си иска предните вредности и си драпа за тях и тогава е доста по-трудно.
.:.Stef.:.,  Hug, много се смях на панирания кашкавал. Ако ти се яде, трябва да си хапнеш. Peace Тук всички това ще кажат.

За гъбите - с две ръце съм за това изказване -
Аз никога не съм изпитвала интерес към тях, а пък от йога много добре си спомням, че точно това се говореше - че са мъртви. Хранят се с разгниващи се там работи и въобще... Sick

Стига съм писала и аз, едно последно - за следобедна закуска - в една купичка:

- едвам покълнали семенца на пшеница
- настъргана ябълка
- канела
- орехи
- малко мед


Толкова е просто и божествено вкусно.

Виж целия пост
# 1 986
Тиквените семки може би ако се оставят леко да покълнат като беления слънчоглед, ще са ок. Но веднъж пробвахме да направим поници, няма такава горчилка.
Виж целия пост
# 1 987
Аз също пробвах да покълвам, за 12 часа и хич не ми харесаха. Странното е че като ям тиквени семки от нормална тиква, изсъхнали на стайна температура и тези, които са готови - белени в пакетче - разликата е огромна.  Купешките ми горчат, дори и непокълнати, а другите са си ок! Дали като стоят обелени не се окисляват по някакъв начин или от това че стоят дълго пакетирани  Thinking

Стеф, баща ми имаше такава тромбофилия от млад и тромбовфлебит беше правил. Но лекарства не е пил, ходеше невероятно много - по 2-3 км/ден през седмицата и всяка събота и неделя до Черни връх  Simple Smile Хапваше си също чесън - изстъргва натрупванията и почти не ядеше месо.
Чудя се, дали при един такъв веге режим - този проблем не се разрешава само от храната  Simple Smile Доколкото знам не се яде точно мазно - месо, масло, яйца, пълномасл. мляко...
Четох сега за тромбофилия и пише, че може да съществува при 30% от бременните, но да не се установява, защото няма симптоми.
Според мен веганския начин на хранене би свел такива проблеми до минимум.
Стеф, а преди или след бременността изследвала ли си си същите показатели, по принцип ли са ти увеличени или само в случая?

Момичета, какво мислите за даването на кръв? Аз съм давала поне 10-ина пъти и се чувствам обновена след това, въпреки че имам малко проблеми с кръвното първият ден.
Виж целия пост
# 1 988
Тиквените семки може би ако се оставят леко да покълнат като беления слънчоглед, ще са ок. Но веднъж пробвахме да направим поници, няма такава горчилка.
...да, да няма такава горчилка  Shocked

.:.Stef.:., много са 24 часа киснене PeaceПросто излей водата и остави да си покълват.

Айде и гъбите отпадат Mr. Green
За мен гъби=печурки, други не мога да ям от малка, е и едни китайски като гумени съм яла в китайски ресторант. От ученическите си години съм запомнила, че те са между растенията и животните. Имат хлорофил /като растенията/, но не могат да произвеждат сами храната си/като животните/. Хранят се несамостойно от намиращите се край тях мъртви или живи растения или животни.

На мен пък ми е супер различен купешкият сусамов тахан от домашния такъв. Купешкия има по-мек вкус, което ме навежда на мисълта, че нещо се прави за "омекотяването" на горчивината. Домашно приготвен тахан от небелен сусам ми горчи...хайде на мен пак ми горчи нещо... Rolling Eyes
Виж целия пост
# 1 989
Аз съм дарявала около 7 пъти, пада се горе-долу веднъж годишно, откак съм навършила 18. Чувствам се много добре след това, никога не съм припадала, въпреки че съм с ниско кръвно.

Като споменахте тиквени семки, се сетих (не че има някаква връзка с темата  Crazy) - имахме котка, която умираше за сурови тиквени семки.
А те имали противопаразитно действие и се препоръчвали срещу глисти.
Виж целия пост
# 1 990

Теб исках да те попитам,щом не ползваш сода,как правиш кекс,мъфини,бисквитки,курабийки,сладки и т.н. или не правиш?
Аз сладкиши по принцип правя рядко. Мъфини никога не съм правила.
Или купувам понякога печива, крекери тип "Corny " или
у дома правя сладкишо-барчета, бонбони с кълнове, които съхранявам във фризера и
като се присетя и си хапвам. Кремчета, сладоледи, сурови торти/отскоро/.....
Те не са със сода.
Сега вече в рецептурника ми влязоха и бисквитките с амарант Grinning те съща са без сода. Wink

Меся много много рядко. Например за Бъдни вечер правя питка.
Тогава ползвам не сода, а бакпулвер.  Peace

Бяхме говорили за кисненето и инхибиторите и там споделих лично мнение, че поголовното киснене е ненужно.
Кълнове - само понякога и то тези, които пускат повече сапонини и слуз т.е се лигавят.
Ако не ги накисна, просто ги препкавам първия ден- два по -често.
...при семената за покълване пак ли говорим за инхибиторти - нали те покълват и вече са зеленчук, а не зърнено/бобово  newsm78 newsm78 newsm78
realist, моля те да споделиш мнението си  Hug
не съм сигурна,че разбрах точно въпроса Blush
Суровите семена, които ще покълваме  също имат инхибитори,както зърнените и  бобовите. При покълването тези инхибитори се разрушават.
Като покълнат семената са кълнове, да.  Не знам може ли кълновете да се наредят в графа "зеленчуци", но какво пък пречи.


А да ви питам какво му е полезното на тоз черен шоколад, освен, че няма мляко и бяла захар може би newsm78 Купих си за първи път....олеее как го ядете тоз горчилък, бре...

ами и на мен ми горчи. Много рядко ми се услажда. Купувам си млечен шоколад.Тук има  млечен с оризово мляко.
Обичам обаче и стандартните  шоколади и шоколадови бонбони и не се лишавам от тях, когато ми се приядат. Simple Smile

.:.Stef.:. ,
като ти се случи голямо количество кълнове, които не можеш да оползотвориш бързо, преплакни добре, подсуши и сложи в хладилника.
за добавките, които си пила- прекрсано е, че си имаш дететнце!!!
Твоят случай е специфичен. Разбира се, че в такива изключения подобни средства са нужни. Peace

Все пак, много имам да уча, да не говорим че тепърва имам да чета книги за кълнове и суровоядство ooooh! Много често се чувствам не на място тук сред вас (не ме разбирайте криво), не съм на нивото ви - като знания и умения - съвсем начинаеща съм..Повечето от вас вече с години се хранят и живеят по този начин, вече имате установени навици, а аз тепърва си променям мирогледа в тази област, уча се да правя нещата правилно...
Аз също се уча. Това е безспирен процес. Peace
Може от години да се храня по- различно от "общо установеното" , но и при мен има развитие.
Менюто ми се е изменило доста в сравнение с преди 10-15 години, когато също бях здравослова вегетарианка.
Алексче, Вери, честито и от мене. Да Ви кажа честно...такива новини винаги ужасно много ме развълнуват, нещо много свято има в това да носиш дете, самата мисъл направо предизвиква в мене една такава много сладка еуфория и прилив на доброта, нежност, внимателност и търпеливост към всички и всичко, не знам, много е странно.

преизпълни ми сърцето , много хубаво си го написала!!! Heart Eyes

даването на кръв за мен е велико дело.
Сестра ми миналата година без литри донорска кръв щеше вече да я няма......

за сусамовия тахан.
Купувала съм от различни марки и според марката понякога е по - тръпчив, понякока по - благ.
А все си пише на опаквоката едно и също.
Домашен правих само веднъж и беше тръпчиво- нагарчащ.


Виж целия пост
# 1 991
Таханът от печен сусам не нагарча. Предполагам по магазините е главно такъв.
Виж целия пост
# 1 992
От българския тахан има и суров, и от печен сусам. Питах ги във фирмата - "Тръндеви" май бяха, дали има и нещо още освен сусама - казаха - не, само сусам. Единия бил белен - бял тахан, а другия - с люспата - натурален/по-кафяв.
Знаете ли, че тахана е полезен освен за костите, и при възпаления на гърлото и проблеми с гласните струни  Simple Smile
Виж целия пост
# 1 993
Да, знам, че се намира и суров. Затова написах "главно", а не "само".
Виж целия пост
# 1 994
  Добър вечер, дами. Аз продължавам да се ровя във форумите и срещам изказвания за нерафинираната тръстикова захар. Почти не я ползваме, но все пак един път месечно давам на децата. Имате ли информация за нея? Някъде четох, че води до хиперактивност.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия