Веганството - да споделим опит 2

  • 97 512
  • 2 089
# 2 010
хич няма да е оф топик, би било чудесно да обменяме идеи

Супер, много се радвам! Какво мислят и другите момичета, ще се разводни ли темата? Може да използваме специален цвят за менюто на децата.


Освен бисквитките от амарант, които стават много хрупкави, оказа се, че е подходящ и за солетки, които Soleil спомена. Веднага вадя от записките си идеята на Meq:

Солени пръчици с амарант:
150 гр. брашно от амарнт (меля си в кафемелачката)
350 гр. някакво пшенично или ръжено или друго глутеново брашно (в случая типово сложих)
1 равна чл сода за хляб
2-3 чл сух риган (с пресен още по-добре, но нямам)
1 настърган на ситно морков
1 глава лук наряза на ситно (или стеблата на няколко стръка пресен лук)
2 чл доматено пюре или 1 нарязана на ситно червена чушка
50 гр кокосово масло (който не го притеснява, може и всякаква друга мазнина да ползва, аз слагам кокосово заради температурата на печене)
сокът на половин лимон
малко вода (ако е необходимо)

Брашната се пресяват и се се смесват добре с другите сухи съставки. Останлите съставки се пасират до еднородна смес (ако е необходимо се слага малко вода, за да се пасират по-лесно). Получената смес се излива в кладенче в сухата смес и са бърка първоначално с лъжица да поеме от брашното, след това се меси до получаването на средно твърдо тесто. Ако е нужно се добавя по малко вода или брашно - каквото е необходимо. Разточва се на тънък слой (ок 7мм) във формата на правоъгълник. Нарязва се на тънки причици с дължина ок 15 см и дебелина ок. 6-7 мм. Краищата им се завиват в противоположни посоки за ефкт на смирала и се пекат върху хартия за печене за 10 мин. при 210С. Могат да се поръсят с морска сол преди печенето. Стават с много приятен златисто-кафяв цвят и много вкусни, разбира се  Може да се добави и малко сол в самото тесто.

Стават мнооого солетки, но в затоврена кутия издържат повече от 3 седимици...

Виж целия пост
# 2 011
Звучи супер Simple Smile А става ли за деца, дето не са много добри в дъвченето - синът ми наскоро продъвчи среднотвърди неща, късно му излезнаха зъбки и сега се учим да дъвчи малко по-хрупкави нещица...

Да ви питам - как мога да предложа просо на детето, освен със зеленчуци?
Виж целия пост
# 2 012
Соленките все още не съм правила - но понеже имат зеленчуци и друго брашно, освен амарантовото, може да станат по-меки, особено ако се покрият с нещо докато са топли.
Виж целия пост
# 2 013
Да ви питам - как мога да предложа просо на детето, освен със зеленчуци?
Просо в сладък вариант на мястото на овесените ядки.

Канадската леща не беше ли ГМ?

Червена леща с булгур на няколко пъти съм правила и не сме имали стомашни проблеми.
Виж целия пост
# 2 014
Вери, тъкмо това мислех, че наскоро беше писала, че канадската леща е ГМ.
Как се разбира всъщност дали един продукт е такъв newsm78

Мерси за идеята за просото Simple Smile
Виж целия пост
# 2 015
Тук взимам само био леща- 4 вида. Белената е отделно, но също био.
Виж целия пост
# 2 016
Вери, лещата, която е внос от Канада ли е ГМО или вида Канадска леща /така казват на зелената леща/ е такава? А иначе тази с етикет Канадска леща /зелената/на Панино, всъщност е произведена във Франция  Simple Smile И в биомагазините има такава зелена /канадска/ леща, тя е с по-тънки люспи и не дразни толкова стомаха. Иначе се вари малко по-дълго, но остава цяла и става идеално за салати. Тя вече си е хем от Канада, хем зелена, но пък е био  Thinking
http://www.-spam112-/magazin/hrani/variva/zelena-leshta-rapunzel-bio-1707.html
Вече съвсем се обърках с тези лещи  Wink

Просо - варено с мед и орехи + кокосово/друго масло, хапва малкия  Simple Smile А също и леща с ориз - става вкусно, по индийски.
Виж целия пост
# 2 017
E, щом е био, за мен е ок.

По другия въпрос не знам.
Виж целия пост
# 2 018
А какво мислите за този нов Боб без люспи - на Крина - произход Киргизстан?
Мен ме съмнява този боб. Кой знае какво са използвали, за да го обелят.
Аз варива без люспи купувам само био. 

Какво мислят и другите момичета, ще се разводни ли темата? Може да използваме специален цвят за менюто на децата.
Аз много бих се радвала да споделяме и рецепти за децата тук.
В темата за здравословното хранене, хич не ми изглеждат здравословни примерните менюта с масълце или сиренце Sick

Днес взаимствах от сайта на Вери едно смути с ябълка, банан, зелении и добавих малко годжи бери... Малката щеше да изяде чашката, много й хареса. Simple Smile
Виж целия пост
# 2 019
М NIK, и аз купувам екзотиките от Метро. Авокадото обикновено се нуждае от около седмица да стане годно за ядене. Често и с мангото е така. Последният път купих от там био леща на "Крина". Днес я сготвих и нямам възражения. На децата направих една от вашите рецепти за пастет с кашу и зелени подправки, но значително по-малко от последните и го смесих с домати, на малкия пасирах, а баткото го яде с пълнозърнест хляб, където добавям смлени просо, семки и сусам. Много им хареса, а днес за следобедна закуска са на варено жито със смлени ядки и мед.
Виж целия пост
# 2 020
Искам да питам нещо, което ме гложди от много време насам, и май не съм отваряла приказка...
искам да питам тези от вас, които кърмят и има малки деца - ако не можехте да кърмите, бихте ли давали на децата си млечни продукти (мляко, сирене и т.н.)?
И каква е истината, в крайна сметка - млечните продукти нужни ли са на децата или не?
Виж целия пост
# 2 021
Palia ,
изкушавам се да напиша нещо по повод цитата, но ще се въздържа.
че звучи красиво , спор няма.......

Моля, моля, аз искрено се интересувам и искам да чуя. Тази тема ми е интересна и мненията по нея също, и не смятам, че някой ще го възприеме като критика към някой друг. Hug

Stef, благодаря ти мила за идеята. Моят син обаче от доста време не хапва нищо, което е с формата на пюре-каша. Дори това, което си го предложила съм го правила в малко по-различна вариация. Абе аз вече направо полудявам с това хранене... Sad
На въпроса ти за млечните - не бих. Аз вярвам, че те не са храна, подходяща за човешкия вид. Не са нужни, според мене.

Сусамов тахан взимам от село - село Бориславци, лично правен от човека, уникален е. Няма нищо общо с нищо купешко! Peace

А този белен боб на Крина още като го чух въобще не ми вдъхна доверие. За какво въобще са Ви толкова "дообработени", ако мога така да се изразя, неща? newsm78
Виж целия пост
# 2 022
 .:.Stef.:. - труден въпрос, наистина. Скоро бях на една лекция за кърменето. Кърмата наистина е незаменима,,, състава на кравето мляко се различава от човешкото, то е предназначено за бебетата на кравите Wink)

Напоследък и аз чета доста по въпроса, основните минуси, които се споменават са
- когато пораснат хората, губят способността да разграждат лактозата в млякото
- има казеин в млякото, който не е полезен - образува се нещо като лепило в телата ни
- образува слуз
- наличие на остатъци от антибиотици, хормони, ваксини от животното
- за да е полезно млякото, трябва да се консумира сурово, иначе както при повечето храни се губят полезните съставки

- и други, прилагам линкове, които са доста красноречиви
http://www.capital.bg/light/lica/2010/11/26/999937_hrana_za_choveka/
http://www.-spam149-/2010/12/%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0% … 0%B3%D0%BD%D0%B5/
Виж целия пост
# 2 023
Кърмата наистина е незаменима,,, състава на кравето мляко се различава от човешкото, то е предназначено за бебетата на кравите
Това е и моето мнение. Някой хора смятат, че млякото, маслото и сиренето са полезни, но какви са доводите?!   
За щастие моята дъщеря е алергична към млечните и съм сигурна, че не е случайност Mr. Green

Palia, пожелавам ти от сърце две чертички за Новата година....
Виж целия пост
# 2 024
Доводите са, както и за местото - че съдържат "незаменими и много полезни съставки". Ние обаче знаем, че не е така.
Аз не съм веган за съжаление, хапвам понякога главно кашкавал и разни сиренца, но знам, че е по-добре без тях,,, Иначе вече не консумирам мляко, яйца и сирене в чист вид. Малко по-малко, ще видим.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия