Супер, много се радвам! Какво мислят и другите момичета, ще се разводни ли темата? Може да използваме специален цвят за менюто на децата.
Освен бисквитките от амарант, които стават много хрупкави, оказа се, че е подходящ и за солетки, които Soleil спомена. Веднага вадя от записките си идеята на Meq:
Солени пръчици с амарант:
150 гр. брашно от амарнт (меля си в кафемелачката)
350 гр. някакво пшенично или ръжено или друго глутеново брашно (в случая типово сложих)
1 равна чл сода за хляб
2-3 чл сух риган (с пресен още по-добре, но нямам)
1 настърган на ситно морков
1 глава лук наряза на ситно (или стеблата на няколко стръка пресен лук)
2 чл доматено пюре или 1 нарязана на ситно червена чушка
50 гр кокосово масло (който не го притеснява, може и всякаква друга мазнина да ползва, аз слагам кокосово заради температурата на печене)
сокът на половин лимон
малко вода (ако е необходимо)
Брашната се пресяват и се се смесват добре с другите сухи съставки. Останлите съставки се пасират до еднородна смес (ако е необходимо се слага малко вода, за да се пасират по-лесно). Получената смес се излива в кладенче в сухата смес и са бърка първоначално с лъжица да поеме от брашното, след това се меси до получаването на средно твърдо тесто. Ако е нужно се добавя по малко вода или брашно - каквото е необходимо. Разточва се на тънък слой (ок 7мм) във формата на правоъгълник. Нарязва се на тънки причици с дължина ок 15 см и дебелина ок. 6-7 мм. Краищата им се завиват в противоположни посоки за ефкт на смирала и се пекат върху хартия за печене за 10 мин. при 210С. Могат да се поръсят с морска сол преди печенето. Стават с много приятен златисто-кафяв цвят и много вкусни, разбира се Може да се добави и малко сол в самото тесто.
Стават мнооого солетки, но в затоврена кутия издържат повече от 3 седимици...