Веганството - да споделим опит 2

  • 97 506
  • 2 089
# 795
В ДМ има немско био тофу. Взех едно и като го пробвам, ще споделя.
Виж целия пост
# 796
fotinaklaros ,

откъде е този  цитат?  /тепърва съм започнала да задълбвам и да се интересувам за грамадния принос и ролята на БГ и българите в исторически план. /
сподели, моля  те, как беше на форума Родителство. Доволна ли си? Следващата тема ще бъде Храната, нали? Simple Smile  

четох статията по друг повод, но след като пак се заговори за аюрведа реших да провокирам.......няма автор; категорично заявени позиции ... newsm78 http://www.wmyst.hit.bg/Civilization-HiddenHistory3-main-s.htm[/size]

За форум РОДИТЕЛСТВО - атмосферата беше супер - имаше толкова много майчета със слингове, бебета, бременни. Организацията също беше много на ниво. Самите теми, които бяха засегнати - интересни, но за 15-20-25 разбира се не може да се навлезе надълбоко в проблема, а по-скоро дава някакви насоки за размисъл, насоки че тези неща въобще съществуват и от къде може да се намери по-подробна инфо. Като място за срещи и контакти с подобно мислещи хора - беше си супер. Като цяло съм доволна.

И аз мисля така. Беше ми хубаво, усещаш единомислещи хора околко себе си. И знаеш, че заедно може да се направи нещо. Поне да го има и другото - "алтернативното" пък всеки после да си решава. А сега какво, къде е изборът....
Темите  - за ролята на бащата, за образователната с-ма, кърмене и др. Ще бъдат качени на сайта след десетина дни.

 За форума /и не само/ в отпечатъци http://www.btv.bg/shows/otpechataci/videos/video/360792460-Otpec … _roli.html?ref=nf

На 20 ноември ще има форум за храненето.


Норчи, успокой се, мила! Много добре те разбирам. Имай повече търпение към себе си. За всяко нещо трябва време. Всяка промяна изисква едно определено количество време, за всеки различно. Бъди търпелива към себе си и се обичай. Всичко постепенно ще се подреди.
След такава огромна промяна в ритъма на живот просто не е възможно да не се отрази някъде. И при мен на първо място се отразява в храненето, обикновено се увеличава...
Хапвай повече плодове, салати, някакви яхнййски постни манджички. И дори да се случи да ядеш нещо, което по принцип не би искала, не се обвинявай, а си помисли с какво здравословно нещо можеш да го замениш.
Освен "емоционалните дупки", които се опитваме да запълни със сладкоядене е и липса на минерали и качествени протеини. Помисли как да си ги набавиш. Наблегни и на кълновете в този момент, слагай ги навсякъде, където се сетиш- салати, супи при сервиране.....А и не е толкова скъпо и не се изискват кой знай какви уреди за кълнове.
Виж целия пост
# 797
pkrassimira , fotinaklaros ,
благодаря ви за споделеното Hug

Фотина, аз си мисля. /или поне ми се иска да вярвам/, че избор винаги има. Въпросът е да не си съвсем сам, както понякога се случва.

Вчера направих млада коприва с киноа, лук и морков. Копривата само я бланширах, за да не пари на детето. Отделно аз хапнах сурова салата от коприва.
Виж целия пост
# 798
Мили дами, търсих и не намерих, къде се говореше за Зеолит? newsm78
Имам такъв спомен.А може и да греша.Ако някой знае нещо, да сподели моля.
Виж целия пост
# 799
В темата за оловото.
Виж целия пост
# 800
Аз имам спомени и за темите Филтрирате ли си водата и Зелена /екологична/ тема.
Потърси го и като клиноптилолит, така наричат още зеолита.
Виж целия пост
# 801
Вчера детето ме попита кога ще ставам хлебар. (Сега си говорим и обясняваме за различните професии).  И му обещах, че в най-скоро време ще месим хляб в къщи. В предишната тема някой беше споделил, че има мързелива рецепта без много месене. Всъщност ще съм благодарна на всякакви изпитани рецепти, защото съм много боса в печенето на тестени изделия. Имам една суха био закваска в къщи и искам да се пробвам с нея.
Виж целия пост
# 802
Аз правя содената питка от тук:
http://www.recipemagician.com/recepti/snaksove-i-hliabove/sodena-pitka-bez-maia/
КАто тук порменям вида  на семките, както и на брашното( количетвото спазвам, но смесвам различни пълнозърнести и безглутенови).

И аз си купих от Био мага един сух квас и мисля следващия път да сложа него, а не содата и бакпулвера.Да видим аккво ще стане.
С мая не искам да правя,не било полезно.
Виж целия пост
# 803
pkrassimira , fotinaklaros ,
Фотина, аз си мисля. /или поне ми се иска да вярвам/, че избор винаги има. Въпросът е да не си съвсем сам, както понякога се случва.

realist, вярвам аз , но все до други реалности стигам, ама хайде да не задълбавам........ Peace


Месенето на хляб у нас е практика от няколко години. Първоначално преминахме на дом.хляб, но с мая. След като се "запознах" с кваса маята остана само за по-празнични пити и подобни.
Хляб с кавас/мая и сода имат различен вкус.
Намерила съм му цаката на хляба с квас и ми е много лесно да го правя...


една салато-манджа
100гр. френска/зелена/леща, накисната за 3-4часа
2 по-малки патладжана /моите бяха бели/
2-3 червени пипера
2-3 домата
1 главичка чесън
магданоз, джоджен няколко стръка
чубрица, кимион /по избор/
зехтин, м.сол
1с.л. кълнове киноа
Патладжана и пипера изпекох във фурната върху хартия за печене.
Лещата на пара или в много малко вода/на нивото на лещата/.
Накълцват се на ситно всички зеленчуци и подправки.
От домата се отделя доста сок и с лъжица си го ядох като основно ястие.  Simple Smile

На малката днес й забърках един сок, който тя хареса и затова споделям:
2с.л. елда, заедно с малко небелен сусам/накиснати поне за два часа/+ едно парче ябълка+1ч.вода се пасират и прецеждат
След това се прибявя мед и канела.


Тиквички с императорски ориз на пара
За тези, които не обичат много да се врътка в кухнята /а кой обича... Joy/
Нарязват се 3 бр. тиквички на кубчета, половината се нареждат в кошничката за варене на пара, отгоре се слага 11/2ч.ч. накиснат за една нощ имп.ориз и най-отгоре останалата част от тиквичките. Оставяте на слаб огън и си правите други неща докато се приготвя обяда.
След това в купа се объркват с копър, зехтин и м.сол.



 ...Истинските неща са толкова "прости", че даже не ги забелязваме, макар да се спъваме в тях........http://www.monitor.bg/article?id=47841
Виж целия пост
# 804
Мамчета, дайте съвети за запек при малко бебе /40дни/.... Не е само на кърма, а и на АМ..../пък знам ли и какво друго му дават.../
Питат ме за ляк, но ние сме нямали такъв проблем и трябва тепърва да ровя и търся...
Благодаря!
Виж целия пост
# 805
Фотина,
абе преди знаех някакви неща, сега всичко съм забравила, най-добре ще те ориентират в Кърмаческия, или направо с някой консултант на ЛаЛече се свържи! Peace
На първо място ми идва наум, че може би ще те посъветват да се опита бебето да е само на кърма. По принцип повечето изкуствени млека запичат. Бебе, което е изключително кърмено няма такива проблеми /в повечето случаи/.
Дано се оправи бебчето, голяма мъка е това за него. Sad

Аз пък вчера направих пълнени чушки с ориз и леща - станаха досущ като тези с ориз и кайма.
Чаша леща и чаша кафяв ориз накиснах сутринта. Един лук и един морков много ситно нарязани. 15 минути варя всичко като добавям червен пипер, кимион, чубрица и джоджен. Може и малко сол. Слагам и олио, но за по-здравословно то може да се добави чак накрая. След 15 минути пълня чушките с пълнежа от тенджерата и ги оставям в същата тенджера във водата от пълнежа, то освен водата обикновено си остава и бая пълнеж, но аз така обичам - да има повече от пълнежа. Така варя още половин час някъде на полузатворен похлупак. Става много вкусно!

Реалист,
днес попаднах на този сайт и се сетих за тебе, може и да го знаеш де, ама все пак - http://chay.bg/ Hug
Виж целия пост
# 806
Ами аз не съм сигурна какво да правя с този сух квас.Да го смесвам така сух с брашното и другите неща...или във вода да го разтварям...няма инструкции на опаковката и от Био мага не нзаеха.
Някой да има идея?
Виж целия пост
# 807
fotinaklaros, глицеринови свещички. Не цяла, а половинка или четвъртинка, за да не се нарани дупенцето. Трудни са за намиране, но са най-безобидни като медикамент и бързо действат.
Виж целия пост
# 808
Масажче на коремчето по часовниковата страна,много нежно;прибиране на крачетата към коремчето-едновременно или един по един като колело....и много,много кърмене Simple Smile
Знам и за мушкато/моловка(дръжчицата е тънка),но аз лично не бих бъркала с нищо  Naughty
Виж целия пост
# 809
В ДМ има немско био тофу. Взех едно и като го пробвам, ще споделя.
Как беше тофуто?

Аз все се каня да пробвам от тези пакетираните, които не се държат в хладилник, но нещо ме спира. Дали нямат повече консерванти от тези, които са в хладилник?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия