Пълнозърнените храни

  • 2 243
  • 25
# 15
И на мен ми залепва киснатия ориз при варенето дори при непрекъснато бъркане, но то мисля че не зависи от това дали е киснат преди това или не. Аз също се двоумях дали пък не го давам суров този ориз, че не смея да го варя дълго (прибавям към зеленчуково пюре)...  newsm78
Виж целия пост
# 16
Много благодаря, Ива, за ценното инфо!!!!  bouquet
Виж целия пост
# 17
Само да попитам - водата, в която са киснали зърната да се изхвъли ли и да се вари в чиста вода? Или да се сварят с водата, в която са киснали?
Виж целия пост
# 18
И аз имам едно питане относно накисването и киселината, която се използва. Ако приготвям за себе си кашата,  да сложа оцет или лимон във водата, но за бебето как? Оцет ми се вижда крайно неподходящо, а цитрусите са алерген все пак, предпочитам да не слагам лимон ..... Или ако се изхвърля водата, в която са киснати, това е без значение? А малко лимонена киселина ще свърши работа?
Виж целия пост
# 19
За ориза - не е от накисването, а от свойствата на ориза и силното варене - веднага след кипването, намаляваш на 1.

Водата се изхвърля, да. Аз изплаквам няколко пъти (да не остане никаква киселина, иначе при прибавяне на мляко, се пресича) и после варя в нова или просто заливам с гореща. Просото, пшеницата, ечемика, по-грубите ръжние/овесени/ечемичени ядки ги варя, фините овесени ядки и елдата- не.
За бебета - оцет (според мен и лимонът няма да е проблем, при положение, че  водата се изхвърля и зърната изплакват).
Виж целия пост
# 20
thanks!  bouquet
Виж целия пост
# 21
Цитат
Кашата от домашно приготвено брашно
Тя се приготвя, като 2 супени лъжици с връх от брашното се накисват от предната вечер в 150-160 мл вода, за да се усвоят максимално полезните вещества. На следващия ден се разбърква, слага се на котлона и с бъркане се сварява до получаване на нужната гъстота, обикновено до полутечно състояние, което бебето харесва), а след това се похлупва, за да се задуши за няколко минути.
Цитатът е от библиотеката. Брашното се накисва "за максимално усвояване на полезните вещества".
После ако се изплакне няма ли да се отмият т.нар. "полезни вещества"? Нещо не ми се връзва с тази фитинова киселина и т.н. не ми стана ясно и се обърках... #Crazy

ПП   И как се мие брашно?!
Виж целия пост
# 22
и аз се обърках,,, newsm78 а как се разбира кога е готова кашата.
Виж целия пост
# 23
Цитат
Кашата от домашно приготвено брашно
Тя се приготвя, като 2 супени лъжици с връх от брашното се накисват от предната вечер в 150-160 мл вода, за да се усвоят максимално полезните вещества. На следващия ден се разбърква, слага се на котлона и с бъркане се сварява до получаване на нужната гъстота, обикновено до полутечно състояние, което бебето харесва), а след това се похлупва, за да се задуши за няколко минути.
Цитатът е от библиотеката. Брашното се накисва "за максимално усвояване на полезните вещества".
После ако се изплакне няма ли да се отмият т.нар. "полезни вещества"? Нещо не ми се връзва с тази фитинова киселина и т.н. не ми стана ясно и се обърках... #Crazy

ПП   И как се мие брашно?!
Няма противоречие Simple Smile - накисването подпомага усвояването на полезните вещества като неутрализира фитиновата киселина, която ги блокира в някаква степен. А полезните вещества няма да се отмият - остават си в зърното. Брашното се мие в цедка Simple Smile, но може да направиш друго - да пасираш зърната/кашата след сваряването.

Марис, няма как да не познаеш кога е готова. Какво те смущава?
Виж целия пост
# 24
Ами да не е сурово и да му стане на топка в стомаха или не може  newsm78
Виж целия пост
# 25
Ако си приготвила брашното със сушене/накисване, няма за какво да се притесняваш. При по-голямо бебе може дори без варене.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия