Оформяне на питки и тестени изделия - стъпка по стъпка......

  • 432 792
  • 474
# 30
Страхотна тема! Ще следя с интерес и ще се включвам понякога. Правих едни солени кифлички. Приличат на раираните, но тестото е по-различно. Ето стъпка по стъпка оформянето:



Втасалото тесто се прави на дълъг салам.



Разделя се на две. И всяка половина се разрязва по дължина на още две. После се реже на 32 части.



След това върху намазана повърхност се взима парче тесто и се точи на елипса. В единия край се правят три разреза. В другия край се слага топче плънка. При мен беше сирене с краве масло.



Навива се на стегнато руло, като се притиска настрани, за де се разпредели равномерно плънката.



Поставят се върху хартия за печене. Втасват, намазват се с жълтък, поръсват се по желание с каквито семена искате и  се пекат в загрята фурна.



Кифличките са прекрасни. Пълната рецепта е тук: http://ilrai.blogspot.com/2010/09/blog-post.html
Виж целия пост
# 31
"Моята" питка-слънце:
















Виж целия пост
# 32
Мариетка, как направи пиленцата???? Може и утре....

Срам не срам, искам да попитам как става този ефект на питките -  един такъв надиплен
Виж целия пост
# 33
Маме, ето така /с подръчни средства - пластилинът на Дребо Laughing.../:



Виж целия пост
# 34

Днес си направих страхотен тутманик с тестото на mari_eta   bouquet  bouquet  bouquet, къде съм гледала и чела досега, та не съм го видяла. И гроздчето и тутманикът станаха разкош! Peace




И оформянето стъпка по стъпка, става и питка красива по тоя начин:

             

Ето и с думи, ако нещо не е ясно от снимките:

За тутманик

1. Тестото се разточва на кръг с диам. 45-50 см и дебелина 1 см. Намазва се с краве масло. Добре е да го правите на хартия за печене, после лесно се пренася в тавата.
2. В центъра поставяме чаша и режем кръга на 4 части, без тестото под чашата.
3. Всяка четвъртинка режете на 5 части, в крайна сметка се получават 20 части.
4. Слагате настъргано сирене през една част.
5. Всяка част със сирене покривате/захлупвате със съседната празна.
6. Получават се 10 части, всяка една внимателно усуквате.
7. Вземате една част и я завъртате на охлюв в средата, където е била чашата.
8. По същия начин завивате на охлювчета и другите части и ги подреждате около централния.
9. Прехвърляте в тава, покривате и оставяте да втаса.
10. Намазвате с жълтък или белтък и ръсите с настърган кашкавал. Печете. И вкусно и красиво! Heart Eyes Peace

източник
Виж целия пост
# 35
Лабрекс, нямаше да меся поне една седмица, ама ти сега Crazy...подстрекателка Crossing Arms.

Тъй, бе, подстрекателка.........пускат тук едни теста, пък после друг подстрекател, ама ха.....То и аз нямаше да меся, ама......омесих! Grinning mari_eta , сигурно и мекици страхотни ще станат от тестото? Направо съжалявам, че не си оставих малко днес, колкото да пробвам, ами пак ще трябва да меся.
Виж целия пост
# 36
Лабрекс, ама вярно и аз нямах намерение скоро да правя тестени неща, ама този тутманик... Май ще го сънувам.  Joy
А къде да видя рецептата за тестото, че руският език не ми е сила.  Embarassed
Виж целия пост
# 37
Лабрекс, ама вярно и аз нямах намерение скоро да правя тестени неща, ама този тутманик... Май ще го сънувам.  Joy
А къде да видя рецептата за тестото, че руският език не ми е сила.  Embarassed

lubopitko, направо меси, няма да съжаляваш! Peace  bouquet
Виж целия пост
# 38
Лабрекс,страхотен тутманик!  Peace
Дайте пак линка за това тесто на Мариета,че набра скорост колкото тестото на Мах мама,а не го записах  Embarassed!
Виж целия пост
# 39
Лабрекс,страхотен тутманик!  Peace
Дайте пак линка за това тесто на Мариета,че набра скорост колкото тестото на Мах мама,а не го записах  Embarassed!

Благодаря, верно беше страхотен! Grinning  bouquet

Ето рецептата на mari_eta, както съм си я копирала, че и аз доста я търсих:

Цитат

ПИТКА С АЙРЯН ОТ mari_eta

около 250 мл. айрян
1 яйце
1 с.л. захар
1 ч.л.сол
4-5 с.л. олио
1 пак. суха мая
брашно, докато оформи хубава топка машината.
После - маргарин и сирене
жълтък за намазване
маргарин за намазване след изпичане

Вече процедирам така - брашно:айрян - 2:1 и 1 яйце+1 белтък /вторият жълтък за намазване/.
А градуси - ми де да знам   - с Раховец съм, пека на 3 степен от 4 възможни като отначало покривам отгоре с вестник
.

Аз я пека на 160-170 град за моята фурна и слагам едно яйце, половината в тестото, половината за намазване. Peace
Виж целия пост
# 40
Лабрекс,златна си!  bouquet
Виж целия пост
# 41
За кое тесто на Мах мама говорим... да не съм го пропуснала...  newsm78
Виж целия пост
# 42
За кое тесто на Мах мама говорим... да не съм го пропуснала...  newsm78

Питка с кисело мляко с едно втасване.  bouquet
Виж целия пост
# 43
А-а-а това ли? Имам го записано, но не съм го пробвала... явно ще трябва да се опита в най-скоро време...   chef
labrex благодаря!  Hug
Виж целия пост
# 44
С тези теми май вървя към машина за хляб и аз. До сега се "дърпах", защото в къщи, ако хляба е купен стига за седмица, ако е домашен за ден! И просто не искам да си представя колко хляб ще се яде, ако има машина!
Маме, благодаря за хубавата тема, много отдавна ми се искаше да има такава!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия