Каква е тайната на ориза на фурна?

  • 172 160
  • 126
Преди време бяхме на гости при наши приятели жената работи като готвач, беше приготвила чудесен ориз на фурна (изглеждаше жълт, зърната не бяха слепнали и имаше различен вкус, нямаше сос, а и не беше сух). Попитах я за рецептата, но въпреки настояването ми, тя не каза нищо конкретно освен, че е ориз на фурна, взе да увърта и мънка. newsm78 Виждала съм да продават такъв и в супер маркерите където има храна за вкъщи. Искам днес да направя, но не знам в какво се състои различния вкус и цвят, дали не е някаква подправка..., но коя?  newsm78
Виж целия пост
# 1
Шафран  Peace
Виж целия пост
# 2
Това пък каква подправка е и продава ли се във всички супермаркети?
И как точно се приготвя ориза?
Виж целия пост
# 3
Това пък каква подправка е и продава ли се във всички супермаркети?
Подправка е, продава се разбира се...тя оцветява ориза в жълто : ) достасилно оцветува , затова се слага по много малко.
Виж целия пост
# 4
Благодаря ще отскоча да купя преди да съм го почнала? А ще може ли да ми кажеш как се приготвя? Запържва ли се предварително ориза? Аз мисля да ползвам бланширан, за да не слепне, но не знам дали няма да се промени вкуса?  newsm78
Виж целия пост
# 5
Ориз на фурна задължително го запържвам и то с повече мазнина.Това също не позволява да се слепва.Когато го готвя с пиле слагам и кубче пилешки бульон.
Виж целия пост
# 6
Е не, в нашето Макао няма, има огромен асортимент от какви ли не подправки, които дори не бях чувала, но шафран, няма. Гледах поне 10 пъти, прочетох всички етикетите и няма и няма. Ще умра от яд.  smile3511 Какво да правя сега.  smile3516
Виж целия пост
# 7
Остови го бял,а следващия път ще направиш жълт.Може да се оцвети с щипка куркума,къри или джиндифил.
Виж целия пост
# 8
Пробвайте по тази рецепта и няма да съжалявате.В иенска тенджера от по големите, слагам олио/имайте в предвид ,че ориза обича мазнината/,измития в няколко води ориз/винаги вземам по качествен ориз /Не го запържвам!!!.Добавям подправка Маги Вълшебен вкус  за пиле-на гранули.Тя оцветява ориза в жълто.Ако правя пиле с ориз наливам  булъона от варенето на пилето в съотношение 1:3.Овкусявам с черен пипер и още сол ако е необходимо.Слагам месото и с капака на тенджерата затварям.
Слагам ястието в студена фурна /защото ако е в предварително загрята съда може да се спука  /  и пека на 150 градуса до готовност.
Ако нямате иенски съд ястието може да се приготви в тава,  която покривате с фолио. Peace
Виж целия пост
# 9
Е не, в нашето Макао няма, има огромен асортимент от какви ли не подправки, които дори не бях чувала, но шафран, няма. Гледах поне 10 пъти, прочетох всички етикетите и няма и няма. Ще умра от яд.  smile3511 Какво да правя сега.  smile3516
Aз си купувам  шафран от магазинчетата за чай и кафе. Ако си от София има такова на пазара на Римската стена. Последния го купих оттам. Става и с куркума, но тя придава специфичен вкус.
Виж целия пост
# 10
Остови го бял,а следващия път ще направиш жълт.Може да се оцвети с щипка куркума,къри или джиндифил.

Ако знаех по рано щях да купя, някоя от изброените подправки, но ще го оставя така. Не ми е ясно коя подправка как променя вкуса обаче.  ooooh!

ива благодаря за рецептата, само, че избягвам да използвам този тип комбинирани подправки от рода на малка тайна, вълшебен вкус и т.н., твърде много отрова има в тях за да ги сложа на трапезата си, но наистина придават уникален вкус на всяко ядене. Но здравето преди всички, предпочитам някаква натурална подправка.

ananas от Варна съм.

Май по добре сега да направя обикновен ориз с зеленчуци, а като се сдобия с необходимите подправки ще опитам. То можеше и да купя готов ориз на фурна от магазина, но не се сетих като бях там.
Сега се обърках, коя подправка да ползвам, коя ще ни допадне, да не е лютива нито твърде нестандартна като вкус?!
А знаете ли по ресторантите, готвачите, каква подправка точно слагат?
Виж целия пост
# 11
Не зная за ресторантите и готвачите, но зная една малка тайна научена от мама. Когато водата на ориза поизкипи във фурната изключвам, изваждам тавата на капака при отворена фурна и оставям така за около пет минути. След това прибирам и затварям капака. Така ориза не изсъхва. Иначе и аз го пържа преди това, а пък за оцветяването сега от вас научих/за което благодаря/ и следващия път ще пробвам. Peace
Виж целия пост
# 12
Свекърва ми е голяма майсторка на ориз и тя ме е учила как да го приготвям. Нарязвам на ситно глава лук и задушавам в повечко олио. Прибавям измития ориз и пържа докато се "изцъкли", т. е. да станат прозрачни зрънцата. Слагам сол и къри. Вече според зависи слагам зеленчуци, предварително сварено месо, гъби, зависи как искаш да го приготвиш. Вода или бульон наливам като стриктно спазвам указанията на пакета, защото различните сортове ориз, се нуждаят от различно количество течност. Изключвам фурната, когато видя че зрънцата ориз се подават над течността, но тя все още се вижда. Така оризът не става сух и слепнат.
Виж целия пост
# 13
Ориза може да стане жълт и с куркума.
Пропорцията която ползвам за ориз е вода 3 чаши - ориз 1, ако има допълнителни зеленчуци; ако няма водата е 3 1/2 чаши. Махам от огъня малко преди да се изпари напълно водата и похлупвам. Става без сос, но и без да е слепен. Не го запържвам предварително.

PS Във всеки ресторант готвачите слагат различни подправки. Все пак рецептите не може да са еднакви.
Виж целия пост
# 14
За да стане жълт ориза ползвам къри на "captan's" .Кафяво пакетче с кораб на емблемата.Не люти за разлика от други кърита. И задължително запържване.
С бланширан ориз правим ориз със зеленчуци.Първо се вари ориза с вода 1:4 .А след това в тиган с мазнина слагам ориза и сваренитя миксот моркови и грах с къри и соев сос.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия