Каква е тайната на ориза на фурна?

  • 172 043
  • 126
# 15
Аз също слагам куркума или къри, чер пипер задължително, ако е с пиле и гьозум. Винаги пържа ориза.  Hug
Виж целия пост
# 16
Подправките и съставките са въпрос на вкус и предпочитания.
Номерът с ориза на фурна е да дозираш правилно водата и кога точно да изключиш фурната. Да го оставиш още сочен в горещата фурна да си "дръпне водата" - така хем ще е добре сварен, хем няма да е сух, хем няма да е скашкан.
А точната преценка се придобива с практиката.  Simple Smile
Виж целия пост
# 17
Много добър става ориза,ако след запържването и т.н.,го сложиш в покрит съд във фурната(йенска тенджера,товичка с капак,каквато ползвам аз),дозираш точно бульона или водата - 1 чаша ориз 3 чаши течност,като заври,изключваш фурната,той си поема водата и става сочен.
Виж целия пост
# 18
Цитат
Номерът с ориза на фурна е да дозираш правилно водата и кога точно да изключиш фурната. Да го оставиш още сочен в горещата фурна да си "дръпне водата" - така хем ще е добре сварен, хем няма да е сух, хем няма да е скашкан
От годините опит забелязах,че съотношението 1 към 2,5 максимум 3 е най-удачно.Още преди да се довари се изключва и мазнина му е майката.Колкото по-блажно,по-сочно.Куркумата е достоен заместител ако няма шафран.А шафран продават в арабските магазини на Колхозен пазар.
Виж целия пост
# 19
Тайната е подправката, която се казва- ПИКАНТИНА. Тази, която е в червената опаковка. Ориза става много вкусен с нея. Пробвай-няма да съжаляваш. В Пикантината има и шафран. Откакто правя ориза с Пикантина, сина ми само това иска да яде. Wink)
Виж целия пост
# 20
Големият ми син е  капризен и злояд,но ориз много обича-стига обаче да е от китайски ресторант.Някой знае ли как точно се приготвя и какви подправки има в него...а и зеленчуците какви са..някои не ги разпознавам...Помагайте,мами.Благодаря предварително  bouquet
Виж целия пост
# 21
Големият ми син е  капризен и злояд,но ориз много обича-стига обаче да е от китайски ресторант.Някой знае ли как точно се приготвя и какви подправки има в него...а и зеленчуците какви са..някои не ги разпознавам...Помагайте,мами.Благодаря предварително  bouquet
Най-често царевица, грах морков, кълнове и прясно зеле. Понякога в някой ресторанти го празят и с яйце, но аз не го харесвам. Но всеки ресторант/ закусвалня си има собствена рецепта...
Виж целия пост
# 22
813 както вече казах аз избягвам подобен тип "химии" да слагам в храната ни. Изключително вредни са, въпреки, че придават убийствен вкус на всяка манджа. /Убийствен и в двете отношения и преносно и буквално/  Twisted Evil
Искам нещо натурално, което да не е и люто. Куркумата има ли лют вкус? Много съм зле Embarassed Но рядко използвам други подправки освен пресните.
Виж целия пост
# 23
Не съм запържвала досега ориза преди печене и явно там ми е грешката. Пак става вкусен, но като ви слушам, май не достатъчно  Crazy Имам шафран и му слагам по малко. Другия път ще пробвам със запържване до изцъкляне  Simple Smile
Виж целия пост
# 24
За да стане жълт ориза ползвам къри на "captan's" .Кафяво пакетче с кораб на емблемата.Не люти за разлика от други кърита. И задължително запържване.
С бланширан ориз правим ориз със зеленчуци.Първо се вари ориза с вода 1:4 .А след това в тиган с мазнина слагам ориза и сваренитя миксот моркови и грах с къри и соев сос.



Да не бъркаш къри с чили?Кърито е смес от няколко подправки и до колкото знам черния пипер е лют от тях.
Виж целия пост
# 25
Шерил на мен кърито също ми люти. И освен, че ми люти меу боли и стомаха от него.
Виж целия пост
# 26
Големият ми син е  капризен и злояд,но ориз много обича-стига обаче да е от китайски ресторант.Някой знае ли как точно се приготвя и какви подправки има в него...а и зеленчуците какви са..някои не ги разпознавам...Помагайте,мами.Благодаря предварително  bouquet
Най-често царевица, грах морков, кълнове и прясно зеле. Понякога в някой ресторанти го празят и с яйце, но аз не го харесвам. Но всеки ресторант/ закусвалня си има собствена рецепта...


Много благодаря Hug ще пробвам задължително и дано да се справя
Виж целия пост
# 27
Запържвам лук, после и ориза. Слагам повечко олио. Прехвърлям в тава, вода наливам 1:4 със 1 зеленчуков бульон и пикантина (не съм пробвала още с шафран или куркума). Разбърквам често по време на печенето, защото не обичам препечените оризчета, които се образуват отгоре. Само накрая спирам да бъркам, за да не изглежда... рошав  Laughing 
Виж целия пост
# 28
Охооо....сега разбирам...аз винаги го правя с малко олио и затова може би ми става един такъв сух и сбръчкан и децата не искат да го ядат Embarassed Ще се коригирам веднага,мнооогооооо благодаря Hug
Виж целия пост
# 29
За Варна мога да кажа, че съм купувала шафран в Пикадили, но не при подправките, а на самата каса, при касиерката беше. Случайно го видях и си взех. Питай ги направо тях. Peace Шафранът е в малки пластмасови кутийки, но това е по-евтиният вариант, имитация. Истинският е много скъп и не се намира навсякъде, доколкото знам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия