8-мо Тортено предизвикателство - Октомври 2010

  • 15 179
  • 169
# 90
colova, рецептите не съм ги пуснала, защото ги има подробно описани в линковете, които съм дала. кокосовото мляко го купувам от Била, а в Кауфланд със сигурност го няма  Sunglasses  а маскарпането - доста често в Кауфланд е на промоция и си заслужава, но трябва много да се внимава при разбиването   Tired
Виж целия пост
# 91
Марулка, на мен цветовете ми харесват, много нежни и бебешки  Hug! Обувките са много сладурски, добра пропорция към тортата, само странно наистина че са два чифта Mr. Green, все едно имаш проходили близначета. Покрита е страхотно, не виждам следи от влагата, освен на панделката   bouquet.
Блуай, много красиво пончо  Crazy, за покритието са ти казали вече че малко не върви с пончото, но кубинките пък са невероятни  #Crazy, а като прочетох че имат и пълнеж направо се шашнах  Laughing, колкото бонбончета а колко са фини, ювелирна изработка   bouquet  bowuu ! Раничката не разбрах че е раничка, може би ако беше в други цветове щеше да е по-ясно. зчезвам че от вида на разреза болезнено ми се дояде сладко, а от два месеца го избягвам  hahaha ...
Виж целия пост
# 92
Ако сървъра ми затрие още веднъж коментара и яко ще се писна  Crossing Arms

Блу много оригинална идея ,получила се е наистина добре макар плетката да не е изплетена по стандартния начин . Но затова пък пискюлите по края ѝ предават наистина реалистичен вид .
И аз като Дими мисля че ако пончото беше по -голямо и покриваше диаметъра на тортата и да "виси" малко отстрани , щеше да го направи да изглежда като истинско .
Кубинките са идеални , малко малки и се губят , следващия път да си купиш по-голяма подложка  Mr. Green . Раничката също
С какви бои оцвети блатовете , промени ли се по някакъв начин вкуса им ?

Марулка бебешките обувки определено се вписват в темата , но да си призная след предишното Предизвикателство ми се искаше да видя нещо на друга тематика . Сандалките са добре изработени , жалко че влагата е попречила да реализираш цялостната си идея . Аз бих те посъветвала да си купиш Tylose - има я в Англия или на Ибей или по магазините ( знам че пазаруваш онлайн и си запозната с процедурата ) . Малко Тайлоза в ММ прави тестото по-елестично и да съхне по-бързо . Наричат го "бъзр гъм пейст" . Някой даже го предпочитат пред чист гъм пейст , казват че е по-здраво .
 Цветенцата ми идват малко по-ярки на пастелните тонове , но като цяло се е получила една типично бебешка торта : в пастелен тон , с панделка и обувчици  Grinning
Виж целия пост
# 93
рая, нямам идея дали се е променил вкуса, защото не съм опитвала готов неоцветен блат, но определено не е нагарчало или нещо такова. а и аз не съм слагала кой знае колко  Thinking
лилавата и оранжевата са гелови, останалите течни - червената, синята и зелената - са по-гъстички  Mr. Green

marulka, dimitrina, colova, eli_c, рая, БлагодарЪ, че ме уважихте, дет се казва  Drunk   
Виж целия пост
# 94
Доня Коприва, ето рецептата:
Снимки стъпка по стъпка:
http://cakes.anniesartbook.com/2009/08/old-recipe-with-new-flare … o-it-updated.html

Devil's Food cake

1 1/4 мерителна чаша вряла вода
115 гр неподсладен шоколад ( настърган или начупен на ситно)
1/4 Мерителна чаша какао
3/4 мерителна чаша обикновено брашно
3/4 мерителна чаша брашно за торти* ( ще обясня какво е)
1/4 ч.л сол
1 ч.л сода за хляб
226 грама масло( меко, но не разтопено!)
1 1/2 мерителна чаша тъмно кафява захар ( трябва хубаво да е притисната към съда захарта)
1 ч.л екстракт ванилия
3 големи яйца
1/2 мерителна чаша заквасена сметана или кисело мляко

* брашното за торти НЕ Е с набуватели! Подчертавам, защото е особено важно да не се сложи такова! Брашното, което е за тортени блатове ( cake flour) е с по-нисък процент глутен и по-нисък процент протеини, това се отразява при структурата на крайния продукт. Нямам представа дали има подобен тип брашно в БГ, затова не смея да препоръчам марка. Аз съм правила обаче този блат и само с обикновено брашно и няма никакъв проблем да се сложи само един вид брашно- обикновено. Колкото по-високо качество, толкоа по-добре, но в никакъв случай с набухватели!

1. Разбъркайте врялата вода с шоколада и какаото заедно и оставете настрана. Ако по някаква причина сместа не стане гладка и еднородна ( например ако сте натрошили шоколада твърде на едро, доразтопете го на водна баня.

2. Смесете сухите съставки- брашно, сол, сода и ги пресейте заедно.

3. Разбийте омекналото масло на средна степен на миксера за около 1 минута. Трябва да излгежда като крем!

4. Добавете към маслото кафявата захар, ванилията и разбивайте докато стане на пухкав крем!

5. Добавяйте яйцата (  на стайна температура!!!!) едно по едно и разбивайте по около 30 секунди на средна степен на мискера. Внимавайте много при слагането на последното яйце, ако трябва разбивайте по-малко време, защото иначе може да ви се пребие сместа! Добавете към това заквасената сметана и разбърквайте добре.

6. Добавте половината от шоколадовата смес , разбъркайте и после добавете половината от сухите съставки. Повторете още веднъж.
Сложете миксера си на най-слабата степен или разбивайте на ръка!

7. Изсипете сместа в предварително намазнена тавичка ( може да сложите и пекарска хартия и печете 20-25 мин. Извадете от печката и оставете да си почине в тавта около 10 мин, след това извадете и оставете да изстине (желателно на пекарска решетка).

Отивам да коментирам Марулка и Блуай!
Виж целия пост
# 95
Блуай, да кажа първо, че направо ми скри шапката ( в духа на моята торта Simple Smile) с тези кубинки!!! Супер са просто! Имаш 6+ за изработка! Раничката наистина трудно се разпознава, но пък пискюлите на пончото са един път!
Според мен са излишни цветните топченца покрая на тортата, за това, че щеше да изглежда по-добре на покритие и ако беше по-голямо са ти писали вече, а не повтарям. На мен обаче ми се струва, че ако беше направила момиченцето от рисунката и беше му сложила пончото щеше да изглежда още по-добре!
Тортата изглежда невероятно апетитно!!! И мене ме интересува промяната на вкуса, ама ти си писала, че не знаеш. Аз откога се каня да пробвам нещо цветно, може скоро да опитам Simple Smile

Марулка, за условията, в които си правила тортата е направо прекрасна! Спомням си рисуването във влага в.у захарно покритие веднъж с такъв ужас...че не го пожелавам на никого!
Всичко друго ми харесва, само си мисля, че този отпечатък в средата е му е там мястото или поне във вида, в който е в момента. Може би да беше изрязан във формата на отпечатък ( или дори два, символизиращи босите крачета) но така с много разлята форма не ми допада особено.
Обувчиците са много сладки и изобщо не им личи да са леви, десни и прочее, ама ти защото си го знаеш, затова се притесняваш!   bouquet
И на мен ми хареса шева!
Виж целия пост
# 96
Привет!
Цял ден работя усилено, само прелитам през темата, но сега ми остана време да пиша.

Марулче, започвам с теб.

Като цяло тортичката ти е много нежна и мила точно като за прохождащо мъниче  Simple Smile . Харесва ми.
Ти сама си казваш за проблемите с влагата, те се забелязват най-вече при панделката та аз нямам какво да допълня тук. Първоначално не можах да разбера защо има 2 чифта обувчици, но ти си обяснила защо.
Харесва ми много хрумката със съшиването на парчетата. Много е идейно. Ръбчето също е много хубаво.
Въпроси различни от вече зададените нямам.


Блю-то, ей такава шарена свежарска торта си мисля от много време да направя.
В първия момент като я видях на мъничките снимчици си помислих за хвърчило и понеже напоследък ми се върти в главата торта - хвърчило и си казах "ето пак някой ми направи идеята докато се мотам  Mr. Green".
След това като я отворих и видях, че не е хвърчило. Много е идейна. Плетката, пискюлите и тези мънички кубинчици. Не се бях усетила колко са мънички всъщност докато не ги видях с кибритчето. Поздравления за идеята и за реализацията. Само това мъничкото, което в последствие казахте, че е раничка не го бях разбрала какво е изобщо. Много нюню бе  Laughing
За разреза....ако знаеш откога се каня да направя шарена отвътре торта, даже последната детска, която правих, онази с понито, скоро я показвах исках да е точно такава. Шарена отвън и отвътре, но признавам си без бой. Нещо ме примързя да разделям, да боядисвам....та така.
Изглежда много апетитна, обожавам кокос и в скоро време ще си спретна подобно кокосово изкушение, но само за мен защото в къщи и без това твърдят, че не обичали били кокос. Будали!!!
Въпроси нямам. Всичко вече е питано.

Тандури, благодаря за рецептата. Този път ще си я копна най-старателно  Hug
Виж целия пост
# 97
Tandoori, ох, раничката наистина нещо.. без капак щеше да е по-добре, не успях да го измисля добре  newsm78

доня КОПРИВА , няма да сбъркаш, една половин доза добре ще ти дойде  Mr. Green

БлагодарЪ Ви  Drunk
Виж целия пост
# 98
Марулке страшно ме изненада с двата комплекта обувки - много интересно си го измислила с различните цветове покритие и снадките са много добри особено тази с връзките. Поздравления - знам колко е трудно с влага и жега - справила си се чудесно.

blueeye® на първо място кубинките - трепач са просто пипнати особено катарамчиците горе ... (знам ли как точно се казват тия кукички) раничката е сладурска без особени претенции но пък пончото е един път. И пискюлите и снадките и хрумването за включване на цветовете на пончото в тортата - комбинацията е супер - браво на теб. Не знам ако беше по-голямо пончото дали нямаше да имаш проблем с пискюлите така че може би е било по-правилното решение.
Виж целия пост
# 99
шеметче, за теб днес две Drunk Drunk  и     Gift  кубинките и на мен са ми любими... и ми се щеше да ги поизпипам оооооооще мъничко, но някак не остана време и затова така... дори връзките не им направих, т.е. нямаше да е зле да висят връзки тук-там  Laughing
Виж целия пост
# 100
"Плашило" - не може да се каже торта, все пак Simple Smile
http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157625165526083/

Хм...идеята от преди месеци отпадна, защото някак си след толкова време ми омръзна, спря да ме вдъхновява и изразява  и така...Щеше ми се да обвържа нещо с Димитров ден, не се получи и затова и тогава нищо не направих. Снощи си мислех, че не мога да се сетя как ми хрумна да е плашило...Намерих си някои снимки за вдъхновение в нета, по-късно днес, като мина на другия рс, ще пусна снимката, която най-много харесах. Плашилото е с тяло от Маршмелоуз + оризон, 2 клечки - вертикална и хоризонтална, малко захарно тесто по ръцете за да се разгърнат малко повече ръкавите. Тестото е много стар гъм-пейст, други теста из хладилника...доста месене падна, докато го съживя за работа, оттам и цветът, но той беше горе-долу според нуждите ми. Всичко това се случва в неделя - 31-ви октомври...нямаше нито идея, нито план за торта, само едни обещани мъфини за Явор и така...Сега си имам чучело, мога и торта да му направя някой ден, догодина да речем. То вече засъхна окончателно, вече, ако снимам сега, няма да лъщят детайлите от боядисването. Мога да направя тортата като една обрана нива, някоя гарга там наоколо. Исках фонът отзад да е с повече есенни нюанси, мислех да цапна някакви стилизирани форми на по-далечни дървета с боя по хартията, но....след като сума време отделих на това да закрепя плашилото в мъфина (по физичните закони не можех да очаквам да е по-лесно), наснимах набързо, докато не е паднало и счупило и ето - няма торта, няма фон, няма добри снимки, но...има плашило с дрехи, нали за дрехи идеше реч Laughing

Допълвам се - продължавам да искам да се пробвам с текстилната тема. Иска ми се да докарам текстура, по-естествено движение. За повече детайли вероятно ще трябва да е по-голям мащабът, защото на малки фигурки е трудно да вкараш много реалоподобни детайли.
Виж целия пост
# 101
Дими плашилото е мнооого реалистично и добре си замислила да го бучнеш в една нива, ама хайде да не е обрана, че то тогава чучелото няма кво да пази. Може да е нива с натъркаляни дини. Ще чакаме ние тортата да знайш!
А защо едната му ръка я няма, ефект ли е или се е катурнала нанякъде?
Косата от фиде ли е?
Ами нямам други въпроси нито пък забележки... а хрумна ми че е можело по дрехата да му сложиш кръпки( еее ама измислих все пак нещо)
Виж целия пост
# 102
Дими, плашилото е много реалистично. Добре си го докарала, типично в твй стил. Дрешките са посъдрани, поокъсани, точно каквито трябва да са дрешките на едно плашило висяло цяло лято на нивата, която току що са обрали, брулил го е вятър, валели са го дъждове....
!акам тортата с нивата с нетърпение. така както си я описала дори си я представям, интересно ми е дали представите ми ще съвпаднат с това, което ще направиш Simple Smile

Хора, аз тряба ли днес да пускам торта, незнам за кога съм?
Виж целия пост
# 103
Здравехте дами. Идеята ми за това предизвикателство беше съвсем друга. Ще ви я опиша, а дай боже някой ден да я реализирам. Тортата ми за тук трябваше да бъде масичка с тъмношоколадова покривка, която долу да е с извезана дантела, по краищата, а отгоре метнати небрежно шапка и ръкавици. Така и не намерих време и повод да я направя и най вече се уплаших от РА защото дантелата я мислех да е от РА. Първо щях да я правя за рд на свеки, след това за рд на майка ми, но поради стечение на обстоятелствата и двете не получиха изобщо торти, после времето ме притисна и  така.

Ето я тортата, която всъщност приспособих за тук.
http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/5135839579/in/set-72157625289075060/ - торта Бюстие

Пускам я защото отивам на работа и не знам кога ще вляза пак, може би чак довечера.

Тази торта я правих много набързо и изобщо не я бях мислила за това предизвикателство. Обади ми се една приятелка рано сутринта и ме помоли да и направя торта изненада за мъжа и. На въпросът ми "Как да изглежда тортата ми каза Торта цици!".  Изпаднах в ужас. Никога не съм харесвала такива торти, а не можех да и откажа. Смотолевих нещо на 2 на 3 и приех, но тайничко си казах, че няма да я бъде тази. И така, направих я и реших да я облека, но все пак да е секси. Колко съм се справила с втората част не знам, но мъжът и се е изкефил.
Вътре е пандишпан напоен с карамелов сироп с масло, карамелен крем, но не този на Пепи и фалшивият ганаш на Ванчето.
Карамеленият крем е сладкарска сметана, много твърдо разбита смесена с карамелизирано кондензирано мляко. На половин литър сметана съм сложила около 1 консерва. Между пластовете блат има намазано чисто карамелизирано кондензирано мляко за допълване на карамеления вкус. Кондензираното мляко съм го варила 3 часа.
Фалшивият ганаш на Ванчето съм го правила в съотношение 1:1
Течен шоколад на Илчовски, аз взимам лешников и разбита сметана. Първоначално бях разбила 500 мл и половин кило шоколад, но после разбих още и за измазването отвътре защото някой ми беше изял рзбития прдварително маслен крем за измазване на филийки  #Cussing out

"Циците" са правени в купички, с подложчици отдолу и по 3 сламчици за всеки случай, че много ги бях наляла, да се кефи човекът  Joy

Покривах с шоколадово тесто и имах проблеми. Телесния цвят беше с бял кувертюр. Уж го бях разтопила перфектно, бърках 1 час да се разтопи хубаво, като луда и като стегна и стана цялото тесто на едни ситни бучици, които нямаха махане, толкова бяха много.Покрих с това тесто с идеята, че във видимата част ще ги изчопля и загладя, ни те бяха толкова много, че не ставаше. Мъжът ми мина и попита "Тази защо е цялата в пъпки  Shocked?" и това ми беше достатъчно  да извадя малко съхнеща мм и да започна да меся телесен цвят. Малко на прасковен го докарах, но...малко ми беше като количество за да го разредя.  Облякох я с бюстието, което е шок. тесто с Деликат и при  при затоплянето му в мв, защото беше на камък добавих черна боичка. Не съм мазала отгоре.
След като я облякох, останалата видима част на телесата я облякох с мм за да скрия "пъпките".
Това, което мислех да направя, но не направих защото не ми беше достатъчно еластично тестото е, че исках да направя бродерия, изрязана на бюстието и отдолу да прозира кожата. Поради тази идея я бях облякла и цялата с кожа, но нещо не ми се получи затова смъцафръцах нещо като бродерийка отгоре и приключих. Пак се уплаших от РА и не посмях да мацам отгоре. Изрязвах от съхнеща мм. бях и много притисната от времето, което също наклони везните към поредното претупване.
Целулитът, който виждате на циците държа да отбележа, че излезе, когато сложих вторият пласт кожа.  Поради чопленето на бучиците се наложи да размеквам със сешоар и да заглаждам и някъде там ми се нагъна и застина така и после като метнах отгоре мм и излезе като целулит. Преди това го нямаше.
Нарезите по бЮстието ги правих нарочно за да изглежда като пристегнато, но сега го отчитам като грешка.
Снимките ми както винаги са под всякаква критика, но знаете, че нямам свястно фото и снимах в дин ужасен дъждовен ден, мрачен и сив при предаването на тортата с чуждо фото на кората в колата.

Спирам да пиша защото се изписах. Ако имате въпроси към мен, довечера ще отговоря на всички.
Виж целия пост
# 104
Дими от теб разбира се очаквах нещо различно , от твоите неща винаги лъха лека носталгия по отминалото време   Grinning .  Ако беше торта , по описанието ти я виждам като сцена от разказ на Йовков или Елин Пелин . Винаги е удоволствие за мен да видя нещо направено от теб , именно защото е толкова нетрадиционно и различно от това което правя аз .
Плашилото би ми се искало наистина да си има торта , или защо пък не самото то да е торта  Grinning. При по-голям размер , щеше да имаш повече свобода за работа .
 По самата изработка на Плашилото нямам какво да кажа , то си изглежда именно така както би изглеждало там " на нивата" . Може би една две кръпки ...

 За "естествено движение" на материята , определено обаче ще ти трябва нещо по-различно от стария гъм пейст . Само с чист гъм пейст пак не става . Аз когато правих тортата на Дида , използвах малко гъм пейс +  готова ММ ( имах останалаот сватбената торта). Не знам в Бг дали готовата ММ е толкова мека и еластична , но тази която ползвах тук , в тази си комбинация с гъм пейста стана наистина  пластична , позволяваше да се разточва до прозрачност и да се предаде добро "движение" което да имитира плат . Това със се пробвала с ММФ , не се получава , понеже ММФ е по-жилаво тесто , а  само с чист гъм пейст съхне бързо и се напуква .

Определено ще ми бъде интересно да видя торта с това Плашило  Grinning .

Доня–Коприва Имала си премеждия с тази торта , личи си . Знам че има доста неща които би променила по нея ,  ще спомена само как аз я виждам .
 За целулита спомена от къде е ,  защо  не отлепи "пъпчивото тесто " ( ей как се смях на коментара на мъжа ти  Laughing ) , и не покри с другото . Аз съм слагала "слой в/у слой " ММ , но под първия  маслото не  е било размекнато .
 Черното е станало страхотен цвят , тези "нарязаните" допълват  представата за "кожа" , но гладко може би щеше да е по-добре .
Мераците за дантела са ми нещо познато ,но и аз като теб бягам от РА като дявол от тамян  Laughing .
 Бялата "част" отпред не ми харесва , признавам си . Фитилите са прекалено едри , а големите изрязани цветчета са повече за детска тортичка  Wink .
 Надявам се да реализираш някой ден проекта с масичката , шапката и ръкавиците ...като замисъл звучи много интересно .
Как се комбинираха на вкус Карамеленя крем и Ганаш ? Имах желание веднъж да ги пробвам в комбинация , но тогава повечето момичета в темата изразиха мнението че не биха си паснали двата крема .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия